夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

另一半每個月會比一半人工做家用照顧兩個小朋友。我係一個全職媽媽,
大家無話題,無溝通,只係同屋主關係。係唔係應該趁後生離婚?
我為咗兩個小朋友已經用左好多方法希望可以改善大家關係,例如每星期抽時間同老公出街二人世界,大家傾吓但係佢只會攞住電話玩拒聽。我要求佢放低電話陪我傾吓,佢覺得我要求好高,好過份。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

離婚只因為唔同你傾計?
但佢都盡責養家庭俾你做ftm全職湊bb⋯⋯ 相信你只係呻下
無外遇爛賭養家又住私樓,比起好多雙職住公屋既已好不少
調整心態,重心放小朋友
真的想離婚諗吓離婚後家庭點安排,住屋、事業點重新起步。離婚後大多男士會重組家庭,舊有家庭唔會點理

大宅

littlefunpig 發表於 21-10-4 05:22
離婚只因為唔同你傾計?
但佢都盡責養家庭俾你做ftm全職湊bb⋯⋯ 相信你只係呻下
無外遇爛賭養家又住私樓 ...

睇到咁多媽咪外遇都唔離婚就知錢對小朋友係幾咁重要,就算老公冇俾錢唔係爛賭都唔離婚有大把!
我無自由, 我失自由

侯爵府

回覆樓主:

現在層樓喺租或是供緊呀?

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

MAGGIETANG11 發表於 21-10-4 03:39
另一半每個月會比一半人工做家用照顧兩個小朋友。我係一個全職媽媽,
大家無話題,無溝通,只係同屋主關係 ...

係相處唔到太辛苦就走人,你要知你改善唔到一個人計,打後30年你都係要過到好似今日同屋主金,何必辛苦自己

男爵府

陪月勳章

你認為離婚咁容易?
對方一句唔同意,三年幾官司共二百萬已經打沉你

你認為贍養費會乖乖俾?
拖你兩三個月是常識
你追到佢上法庭,排期聆訊,又係半年嘅事
追到又拖
玩死你呢

小朋友生活費每日好似燒錢咁

我建議所有家庭主婦,離婚前問下律師意見啦

仲有,唔係你想離就離,要有符合感情已經破裂到冇可挽救程度,法庭至會判

la_source    發表於 21-10-5 16:17
茶類愛好者    發表於 21-10-4 09:14

侯爵府

MAGGIETANG11 發表於 21-10-4 03:39

中國人缺乏情意教育,又男權社會,好多男人結婚之後就叫老婆辭工,名為照顧家庭,實際斷女人財路,就以為俾左家用就完左責任,就係一家之主,享受一切福利,當老婆係阿四同性伴,無心再去經營。女人可以做既,一係離婚,一係默默接受。再晤係,發展自己既社交圈子,仲要學懂理財。

leeyin    發表於 21-10-31 00:25
4ponymum    發表於 21-10-8 16:28
茶類愛好者    發表於 21-10-4 09:15

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

成篇野我有冇理解錯?
男既顧家,女既持家,模範家庭喎。問下其他jm, 這是幾生修到的福份!
阿主婦係米有工人幫忙?照顧兩小正常都忙到癲左。。阿主婦你仲有時間埋怨個男既
如果有時間,出來搵工賺錢,幫輕家庭。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

人就喜歡係舒適區玩自我。要改變一個人,就要佢感受到危機。否則,福照享,你講咩都無用。

leeyin    發表於 21-10-31 00:25

侯爵府

不過你要挑戰佢地位,首先強化你實力

leeyin    發表於 21-10-31 00:26

大宅

樓主其實係吾係已經有對象? 成篇野感覺到妳搵理由去離婚, 然後搵個更想要的

子爵府

睇你情況,我覺得冇離婚嘅必要,你古離婚會更好?可能遇著過更好或更差差差,冇人知!

男爵府

我諗單憑你呢篇文章冇JM 會諗到有離婚既必要。

男爵府

陪月勳章

樓主身在福中不知福

冇病呻吟

冇愛就離婚
唔知何謂責任

邊有人可以永無永境咁發曬力去愛

給予你豐衣足食、衣食無憂
還嘈著要離婚

雖知維系頭家、細水長流嘅方法係互忍

而並非愛情

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主要求確係好高。

傾偈嗻,又唔係談判,
要收埋電話望住你?

你抽時間和老公出街?
你老公又何嘗唔係抽時間和你出街。
做FTM都可以好精彩,
唔想做FTM,可以出去返工。

別墅

soso1227 發表於 21-10-4 12:52
樓主要求確係好高。

傾偈嗻,又唔係談判,

同人講嘢嘅時候放低電話,唔係基本禮貌?
做FTM就唔可以得到另一半尊重?

男爵府

MAGGIETANG11 發表於 21-10-4 15:09
同人講嘢嘅時候放低電話,唔係基本禮貌?
做FTM就唔可以得到另一半尊重?

你是否缺乏個人重心,例如興趣、朋友、自己的圈子,太依賴佢?但佢有工作有另外的世界,而你(家庭)只是他的一部分… 就算睇手機好無禮貌,只是更深層次矛盾的表徵,唔係話拎住電話唔聽人講嘢就跳去離婚呢個結論架嘛… 可能你「搵返自己」可以減低對佢嘅期望同要求,減少不滿,不至於要離婚

別墅

uckukuku 發表於 21-10-4 15:14
你是否缺乏個人重心,例如興趣、朋友、自己的圈子,太依賴佢?但佢有工作有另外的世界,而你(家庭)只是 ...

你講得好啱。多謝你分析
其實我好明白我自己應該要有自己圈子,興趣。
但實際情況係唔容許我有自己興趣,有自己時間。小朋友太細,一個3歲另一個2歲,大果個又成日要去治療,返學。
做FTM好慘連自己食飯時間都冇,病咗都要死撐也冇外援。有時病到死,叫佢幫手,佢也只是打機還比佢鬧到一面屁。
所以好心淡

子爵府

回覆 MAGGIETANG11 的帖子

從你第一篇所寫,就無咩理由要離婚,因為只係無溝通

但你寫到呢度,再講多啲你的難處,我會明白點解你想離婚,其中一個小朋友有啲嘢要長期治療,但另一半就只顧打機,即使自己病都不理,你會覺得自己唔似呢個人的老婆,丁點的關心也談不上

但你要明白現實層面,離婚你要繼續照顧小朋友,但你另一半仲會唔會俾錢,我有懷疑,因為佢無咩同理心,係呢個情況下你經濟上搞得掂嗎?好多JM都死忍難忍,都唔行呢一步,係因為帶住小朋友,唔係心口有個勇字,講句離婚就咩都解決

有啲好奇,你同佢生兩個小朋友,應該係有感情基礎先結婚,你拍拖時唔發現佢鐘意打機?生第一個小朋友時,佢有幫手?佢呢啲態度係特變?

別墅

HOPEFORBB 發表於 21-10-4 18:06
回覆 MAGGIETANG11 的帖子

從你第一篇所寫,就無咩理由要離婚,因為只係無溝通

佢一直都係咁。只是自己蠢一次又一次信佢會改變
事實佢無改變,越嚟越越過份。
佢話佢只可以為個屋企付出錢,其他野唔好煩佢。

首頁

尾頁

跳至