興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

平靚正,有咩好介紹…感激

伯爵府

畀面勳章

pinkcar 發表於 21-10-4 21:16

你有冇預計要用幾多錢?
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

kelkmk 發表於 21-10-5 22:00
你有冇預計要用幾多錢?

5-6千蚊…
另外,裝window,邊度買軟件平啲?

伯爵府

畀面勳章

pinkcar 發表於 21-10-6 05:00
5-6千蚊…
另外,裝window,邊度買軟件平啲?

呢個價錢,其實分別唔差太多。主要係規格上選擇。

CPU::Intel 最好i5 11代係現役,如果見到10代好平既話都得, 架構類似。AMD 最好4xxx 同 5xxx(最新,但你個 budget未必買到)。

Ram:依家基本上最少8GB, 最好去到16GB。

儲存: 冇可能再買傳統硬碟, 一定係ssd。千其唔好買eMMC,好伏,仇人機。

顯示基本上都係1080P,學生用要有Cam(有D真係無),之後就size同重量。

牌子個人推L牌,之後H同D,睇價錢。

Windows跟機有,MS Office 2019可以買學生版,大約$700。去黃金買機應該問到。就算揾唔到,$900都有家用版。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

kelkmk 發表於 21-10-6 08:03

CPU::Intel 最好i5 11代係現役,如果見到10代好平既話 ...

好詳盡,感激萬分

大宅

pinkcar 發表於 21-10-4 21:16

我覺得MacBook幾好用

大宅

CurryS 發表於 21-10-7 13:26
我覺得MacBook幾好用

多謝你嘅好意;阿仔用嘢好粗…怕好快被佢整爛…咁就唔抵嘞!

伯爵府

畀面勳章

pinkcar 發表於 21-10-7 21:52
多謝你嘅好意;阿仔用嘢好粗…怕好快被佢整爛…咁就唔抵嘞!

老老實實我覺得同價位macbook air ( 用呢部對比係因為價錢同你嘅budget近似) 係硬淨過普通windows notebook。 先唔計啲突然之間特價嘅高級貨。

不過問題在於佢點都同你嘅 budget 有一段距離, 最平嗰部都要$7800, 另外,如果用開window嘅話你用mac其實好多嘢都未必夾得到, 同埋有問題未必揾到人問得到。

子爵府

減齡達人勳章 醒目開學勳章

kelkmk 發表於 21-10-6 08:03

CPU::Intel 最好i5 11代係現役,如果見到10代好平既話 ...

有嘢想請教你,請看pm,謝謝!

禁止訪問

珍珠宮

你問吓學校,會用咩軟件多,有啲軟件MAC 未必一定有。
Media 就MAC 暢順好多,若有興趣剪片,MAC 係一個好選擇。但問到的人較少。

大宅

jamesyklau 發表於 21-11-22 08:10
你問吓學校,會用咩軟件多,有啲軟件MAC 未必一定有。
Media 就MAC 暢順好多,若有興趣剪片,MAC 係一個好 ...

Thank you

首頁

尾頁

跳至