自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

xyz_yy 發表於 21-10-10 12:26
又冇可能同佢講讀得書多搵得錢多咁現實㗎

我係咁的,我至少就帶小朋友去下有平貴之分嘅地方,包括食市,戲院,各星級嘅酒店,樂園,購物商場,嘗試不同嘅交通工具,先比佢感受下不同階層嘅分別,平時同佢傾下,以早餐或下午茶為例,令佢知道用$6可以買到一個菠蘿包,同像地用$36都可以買到一個芝士牛角包。問下佢喜歡食邊樣等等。
話佢知努力讀書嘅重要性,慢慢佢就會睇會到時間就係金錢,想將來有咩生活,其實係要由今天做起,其實讀書係迫唔離,係真係要小朋友明白,肯甘心命底去讀條路才走得遠飛得高。或者問下佢將來諗住做咩職業,出到街又同佢望下周圍人返緊一份咩工,其實小五唔細啦。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

講乜都冇用, 等佢開竅

侯爵府

xyz_yy 發表於 21-10-10 17:15
唔知算唔算冇心向學,英文成績好d,全级20名內,中英默書次次over 100分,惟獨中文好差,唔合格,佢好似覺 ...
中文係主科ㄨ9
唔合格好大件事
要盡快想辦法

翡翠宮

牛年勳章

sn0629 發表於 21-10-10 18:04
我係咁的,我至少就帶小朋友去下有平貴之分嘅地方,包括食市,戲院,各星級嘅酒店,樂園,購物商場,嘗試 ...

讀書真係要心甘命抵,明白對自己有用,肯下苦功先可以達成目標

水晶宮

xyz_yy 發表於 21-10-10 17:15
唔知算唔算冇心向學,英文成績好d,全级20名內,中英默書次次over 100分,惟獨中文好差,唔合格,佢好似覺 ...

中文冇得靠自己「讀」就可以由唔識變識,佢唔合格即係跟唔上進度,上堂唔理解,做功課都掌握唔到,如果佢本身個底差,家長有冇找出原因去幫佢? 佢都可能冇方法令自己進步,點樣去有鬥心? 一個人有鬥心因為仲有信念、仲相信自己有方法或身邊有人幫到自己。

男爵府

減齡達人勳章

我仔好仰慕醫生哥哥,好想做醫生..
佢好唔鐘意去街市魚檔…
我就同佢講想開診所定開魚檔自己揀

水晶宮

xyz_yy 發表於 21-10-10 15:21
佢冇留意中學個d資料。

小學生唔識自己搵中學資料,都係要家長幫手去搵一齊睇

珍珠宮

2024年龍年勳章

現在都唔一定讀得多書就搵得多錢,所以我唔會咁講

我只會話讀得多書比少讀書的人更多選擇

但讀書真係逼唔來,佢無興趣無心讀,你講到口臭都無用
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

去下high court聽審,律師法官主控,生活中成日見到修路工人,辛苦工作工人,又望下地產舖銀碼。 睇牙醫醫生,俾佢知道張單幾甘,行下停車場望下靚車, 某D停車場勁多豪車,間中去下好地方吃飯又周不時草根消費。 佢見識過自然會稔。

男爵府

granja 發表於 21-10-10 20:59
講乜都冇用, 等佢開竅

惟有等佢開竅

子爵府

虎到金來勳章

中學係佢讀既, 想入到自己鍾意既學校, 就要盡量取得好成績, 增加自己的籌碼

伯爵府

想生BB熱投

mommyli 發表於 21-10-10 17:06
其實呢句說話,做運輸嘅自嘲ok但其他人講我覺得好無禮貌。經歷咗兩年黑暴同疫情,如果唔係因為運輸工人, ...

你是廣東話人嗎?含意係代表要靠勞力為生。並非指單一運輸工人。係比喻
仲有,所有工作岗位都有佢嘅重要性。無學歷,無得揀;有學歷,先有得㨂。

即好似移民咁,去到人地國家夠晒條件,夠食夠住又一定搵到嘢撈嘅,都選擇唔移民、留港,先叫愛家愛港。
無錢、無條件、又無膽去移民,又話其他移左民果啲人抵窮、等睇佢幾時回流,果啲叫酸民。
I am Agent P

水晶宮

回覆樓主:

開無窮之路的節目比佢睇

男爵府

回覆樓主:

唉~我十四歲女講極唔明,又冇人生目標,日日玩手機,踢都唔郁下,我好驚佢第時會啃老呀

大宅

開心吸收勳章

睇下富爸爸窮爸爸

水晶宮

laukkk 發表於 21-10-10 15:23
我細個既時候呀媽會嚇我話唔讀書第日就喺樓下酒樓賣叉燒包,一係就掃街執垃圾,問我想唔想,咁又真係唔想喎 ...

但而家又話唔應該咁教、做清潔都好偉大、我細個真係鬧唔讀書大個做乞衣架

子爵府

回覆樓主:

我成日洗腦式咁講, 想自我增值的最簡單方法就係返學讀書, 學了基本知識再發展所長。唔一定要做偉人或賺大錢, 但至少人要活得有價值、有目標, 人生才會快樂。

首頁

尾頁

跳至