自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我申請恒生銀行信用卡,但當收到張卡時,我即刻打電話去確認,點知電話錄音表示張卡已被取消。

於是我打電話去銀行Hotline問清楚,點知得出嚟嘅結果係。有第三者打電話去告知銀行,這個地址冇呢個人,佢冇申請信用卡。所以銀行冇通知我嘅情況之下取消咗張咭。

我覺得好奇怪,正常情況之下,就算收到封信唔係自己個名,都唔會無端端拆開嚟睇,仲要知道入邊嘅內容,之後仲要打電話去銀行,話佢冇申請呢張咭。而銀行居然相信佢嘅說話,在冇告知我嘅情況之下取消張卡。

大宅

最好笑嘅係, Hotline嘅職員居然答我,佢覺得好正常喎,如果收到封信唔係自己個名,佢會拆出嚟睇吓係咩事。拆人哋嘅信已經係唔合法啦,泄露我嘅私隱都好有問題啦。職員竟然覺得係好正常?

大宅

我真係好想知咩人打電話去銀行?咩人拆我嘅信?銀行只透露係一位女仕,電話號碼頭4位數字。到底我可以點做?

珍珠宮

姐係假設有人用我個地址申請信用卡,雖然唔係我名,但係用我地址,我都會拆黎睇下再打電話取消。無啦啦做咩比人用地址申請信用卡,爭卡數唔還,上門追討點算。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個重點係:張咭寄去既地址,係唔係你本人既?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

my005 發表於 21-10-12 20:13
個重點係:張咭寄去既地址,係唔係你本人既?

張卡地址係我㗎,從來未試過寄失過

大宅

mcs74 發表於 21-10-12 20:08
姐係假設有人用我個地址申請信用卡,雖然唔係我名,但係用我地址,我都會拆黎睇下再打電話取消。無啦啦做咩 ...

同埋只是確認已批卡,信封面無銀行名。如果唔係我個地址,我又點會收到張正式嘅卡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

talking123 發表於 21-10-12 20:16
張卡地址係我㗎,從來未試過寄失過

即係你屋企人拆左,佢打去銀行取消既?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 20:02
我真係好想知咩人打電話去銀行?咩人拆我嘅信?銀行只透露係一位女仕,電話號碼頭4位數字。到底我可以點做 ...

不如你老實答
你有冇用人地地址申請信用卡?
銀行職員咁答
唔似佢地寄錯
似佢地跟返你提交既地址證明文件去sd俾你喎

係咪你用娘家地址去申請?
娘家有人打去取消
如果係咁,成件事唔同講法

男爵府

talking123 發表於 21-10-12 19:58
最好笑嘅係, Hotline嘅職員居然答我,佢覺得好正常喎,如果收到封信唔係自己個名,佢會拆出嚟睇吓係咩事 ...
我都覺得銀行做法好正常

大宅

yurijm 發表於 21-10-12 20:19
不如你老實答
你有冇用人地地址申請信用卡?
銀行職員咁答

我無用人哋地址去申請,如果我用人哋嘅地址去申請,我唔會收到正式嘅信用卡。我用我自己嘅地址,全家只有我一個女人

大宅

sonia2013 發表於 21-10-12 20:20
我都覺得銀行做法好正常

封信唔係自己個名,信封面無銀行字樣,咁樣拆都正常?我懷疑入錯信箱,俾人拆開

Amy7802    發表於 21-10-12 22:21

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 20:21
我無用人哋地址去申請,如果我用人哋嘅地址去申請,我唔會收到正式嘅信用卡。我用我自己嘅地址,全家只有 ...

照咁講,張卡咪姐係郵差派遞時派錯?
既然係咁,無野可以做
唯有自嘆倒霉
咁講真,而家咁多新式騙案
如果我收到,我都會取消
點知係咪有人移民、碌爆卡
之後走佬

而家好多壞人教人移民前碌爆卡走佬㗎
防人之心不可無

大宅

yurijm 發表於 21-10-12 20:25

照咁講,張卡咪姐係郵差派遞時派錯?

問題係,地址係我屋企嘅,我申請信用卡關人鬼事?銀行點解唔通知我,同我確認咗先取消張卡?我無壞帳,用咗20年佢哋銀行服務。
我唔係好恨申請,只係覺得卡面靚,所以申請。依家咁搞法,我都唔想要了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日至講過
恆生好低能㗎
佢寄封信話我戶口inactive,我都唔知我有個咁戶口,anyway我咪去分行問吓咩事
佢同我對資料時問我地址係咪xx(睇住電腦資料講,我嫁咗搬咗成廿年)
我問佢,小姐,你手上拎住封信,寄去yy 而我收到,咁我點會住xx呀

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 20:30

問題係,地址係我屋企嘅,我申請信用卡關人鬼事?銀行 ...

咁係銀行低能
但你開post主題係鬧果個保護自己既人
關人乜事姐

冤有頭債有主
你呢單,你好應該投訴銀行程序不當
根本冇通知你
你怪人取消你張卡,係本末倒置

珊瑚宮

talking123 發表於 21-10-12 20:30

問題係,地址係我屋企嘅,我申請信用卡關人鬼事?銀行 ...

銀行係有疏忽既。投訴佢囉。

銀行應先同對方對地址,對身份既。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

yurijm 發表於 21-10-12 20:33
咁係銀行低能
但你開post主題係鬧果個保護自己既人
關人乜事姐

個地址唔係佢嘅,佢做乜打電話去取消,仲拆人哋嘅信?

大宅

opclk99 發表於 21-10-12 20:34
Agree x 2
銀行都無錯,
有人(non card holder)打去自認"爆"左流主封信,

地址唔係佢㗎,地址係我屋企㗎,俾人拆,俾人睇到內容,咁先得人驚

首頁
12345...6

尾頁

跳至