自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

huiwo太太 發表於 21-10-14 10:54
耶穌好多所謂道理我都唔係好認同,似係要逼人/威嚇人相信佢聽佢話。

冇人會被逼到入教吧,你講到好誇,踢入黑社會咩

香港好多佛教及教會學校,唔見有學生被踢入教播,通常都係自願去吧。

水晶宮

Lillianlillian 發表於 21-10-14 10:11
所以成件事我都唔信啦, 純粹故仔, 有啲好叻講故仔嘅人 搞到好多人都信:同埋好多都係一出世已經被洗腦, 咪信 ...

對!當故事聽好了!
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

BKFinder 發表於 21-10-14 11:04
冇人會被逼到入教吧,你講到好誇,踢入黑社會咩

香港好多佛教及教會學校,唔見有學生被踢入教播,通常都 ...

以前都係教會學校,講就係自願,但你唔返教會就會label你,甚至開口問點解你揀呢間學校。結果我都係口說自願其實心覺得被迫咁返左一排。

水晶宮

KTKTKT5 發表於 21-10-14 10:06
因為創世記都好似有提及做人類, 如果亞當同夏娃係早過恐龍, 咁人類咪有可能在恐龍出現的同期也有人類 :tooc ...

在現今科學解釋是,生命由外來帶來如隕石,最先是恐龍世界但俾大隕石結束,物競天擇是人類留下,但世界也污染嚴重,好多年後有人成功坐時光機回到古代,留下十戒等…其它出發展出來。。。。

伯爵府

回覆樓主:

宗教係一個信仰
恐龍嘅存在真真實實有化石可認證.
兩者應該唔可以並提討論吧.

男爵府

回覆樓主:

現代人類歷史是5,6千年,中國是五千年的民族,我不信進化論,人不是由猩猩經過億年進化而成的

珍珠宮

回覆樓主:

只要信, 不要問

子爵府

因為創世記都好似有提及做人類, 如果亞當同夏娃係早過恐龍, 咁人類咪有可能在恐龍出現的同期也有人類 :tooc ...

聖經咁多作者 改版又改版 竟然有人信

伯爵府

回覆樓主:

傳說耶蘇係為咗人先去死,然後重生復活,好偉大喎!

咁我國大把歷史人物,一早已經為人民犧牲,然後,有人悼念佢哋。

基督徒人仕就會話呢啲係拜偶像,唔應該,下?佢哋自己個耶蘇唔係偶像咩?

男爵府

宗教係安慰人心,可惜我只係信錢,有錢就係萬能

水晶宮

回覆樓主:

恐龍是在人類之前已出現,滅絕後世界重整後人就先造出嚟

聖經同科學都有講,科學上泥層已鐵證人類同恐龍的出現次序

而聖經上

《聖經》〈創世紀〉 1-3章

Gen 1:1 起初 神創造天地。
Gen 1:2 地是空虛混沌.淵面黑暗. 神的靈運行在水面上

第1句起初,這個起初是指真正第1次創造的時間

第2句,地是空虛混沌.淵面黑暗.這1句是指恐龍已滅絕1段好漫長的時間地球經歷完極端天氣後的時間

恐龍是在第1節之後第三節之前

神是光,神是愛,神愛有系統,看神造天地的7日都是井井有條的,而第2節地是空虛混沌.淵面黑暗,這些是違反神的愛好,科學就解釋了聖經這2節的時間距離

子爵府

goo_littlebb 發表於 21-10-14 11:11
以前都係教會學校,講就係自願,但你唔返教會就會label你,甚至開口問點解你揀呢間學校。結果我都係口說自 ...

亞仔升中時去過一間基督教中學聽talk, 個校長差不多講到你唔信基督教可以走架喇,因為你啲仔女入到黎依間學校,一定會令佢地成為基督徒

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

fayefa 發表於 21-10-14 11:33
亞仔升中時去過一間基督教中學聽talk, 個校長差不多講到你唔信基督教可以走架喇,因為你啲仔女入到黎依間 ...

一定會令學生成為基督徒,呢個我信,但係咪真心信呢?呢個大家好清楚啦!
果陣我地一畢業,就係教會脫離潮,頭也不回。

水晶宮

spikenard 發表於 21-10-14 11:24
恐龍是在人類之前已出現,滅絕後世界重整後人就先造出嚟

聖經同科學都有講,科學上泥層已鐵證人類同恐龍的 ...

續上

因為本身聖經原文不是中文,是翻譯本,如睇英文都好清楚睇到神造天地7日中有d會用create和made,2者都可解創造,前者分別是前者是本身無而造到有,後者是本身己出現過,再造多1次。 你睇nkjv聖經版好清晰寫動物唔係用create 係用made這1字

純討論,不合意見不用駁我
這是好耐好耐以前上主日學,牧師講的,因為太有趣所以好記得

男爵府

回覆樓主:

但好多有學識,研究科學者都信耶穌喎,例如沈祖堯醫生

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

arale1668 發表於 21-10-14 10:30
我小學天主教,中學基督教
我偏向佛教道理
我同你嘅經歷好似。人大咗先有緣接觸佛法。緣起緣滅, 因果的道理好圓融, 係一套和科學不抵觸的哲學。

公爵府

恐龍存在過,我信嘅
但神佛上帝聖母耶蘇呢
只是人類一個信仰,精神寄託吧了
我當故事聽過就算了

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

mln 發表於 21-10-14 10:32
鬼故反而還有人親眼見過。

宗教我會尊重他人的選擇,有些人信了是真的能釋放心結,當然是好事。

都有人話感受過神跡架,有啲教會嘅人可以驅鬼架

珍珠宮

回覆樓主:

小學中學都係傳統天主教學校,一日祈禱祈到黑,又要參加宗教活動係咁唱聖詩,仲要迫你修讀埋reglious, 攪到我唔鍾意亦都唔信。。。
不過咁,咁多年黎都好多謝呀耶穌令我有得放復活節假同聖誕假

子爵府

你識問已好叻,呢個係神學問題,創世記一:1已經解釋咗啲嘢,地是空虛混沌,之前有事發生,出現混沌的局面,未創造前有恐龍生物不足為奇

首頁
12345...16

尾頁

跳至