自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

數學評估有一份叫自擬題,會叫小朋友接題目自己作一條數學應用題,然後自己列式計算,今日亞囝返黎同我講,老師話其中一個同學仔全部用1cm( 三角形面積)去做單位,老師話佢好聰明,因為簡單直接。
我聽完之後同個仔講,返學係用黎學習,如果咁樣做,無錯一定會啱晒,但如果咁樣去學習,害既只係自己!
我係咪好老土?

男爵府

circle212 發表於 21-10-20 21:29
數學評估有一份叫自擬題,會叫小朋友接題目自己作一條數學應用題,然後自己列式計算,今日亞囝返黎同我講, ...

不是 你對的
老師不應該鼓勵hea 做

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

老師應鼓勵學習,而不是表揚偷懶, 擺明用1來計是偷懶唔想計, 老師竟然在全班面前表揚, 咁以後每個題材的自擬,將會出現好多用1。
例如:
體積1x1x1=1

珍珠宮

認同你,大家價值觀唔一樣。同學個做法係好正常。老師可以唔批評,但唔應該加以讚許/鼓勵學生走精面。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咩年紀?

水晶宮

我覺得個小朋友好聰明喎!冇犯規就可以啦,而且真係冇錯吖嘛佢係work smart呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆樓主:

我又唔係咁睇
事實個同學真係幾聰明

至於話擔心之後啲同學hea做
老師咁專業,點會諗唔到呢?
將來自然再加設唔同條件先可過關啦
洗唔洗咁快假設果個男仔帶頭教壞其他人?
仲要講到老師鼓勵偷懶
真係無言
老師真係唔易做
點解又唔諗下一件事還一件事
如果個同學第一次咁做,點介定個同學係存心不良要偷懶?
我覺得先假設果個同學係立心不良要偷懶都幾無知下
本身有偏見,又點接受新事物

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

係聰明

珍珠宮

回覆樓主:

其實數學就係咁,越快越好,不論你用什麼方法,只要不犯規,尤其是限時題目。例如奧數比賽,最緊要複雜嘢簡單化,以最快方式計出,否則做唔切贏不了比賽。所以學奧數直頭教點用不同方法計算,而不是自己死啄磨。個同學諗到的確係佢聰明。不過呢啲題目,無咩所謂吧,不需要咁介懷。最緊要測考做得好姐。

水晶宮

我會咁睇,老師要佢哋作一條應用題,其實係想幫助佢哋學習解題,解完題列埋式其實就達到目的。至於係用1x1定8.9x3.7,加減乘除運算做得好唔好,唔係今次重點。確實個同學用咗1去做,係節省咗好多時間。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

數學評估有一份叫自擬題,會叫小朋友接題目自己作一條數學應用題,然後自己列式計算,今日亞囝返黎同我講, ...

個同學好聰明就真

珍珠宮

畀面勳章

睇老師本身想考同學仔乜嘢啦。如果系考計數,就一定系取考,不值得表揚。但如果係考概念性質,我認為佢好聰明,省去計算部分,表達到意思。小學生初學面積,體積,一開始都係用1cm來計,畀佢哋明白概念。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

搵自己笨?
全部1cm
角形面積: 底x高÷2 即係 1x1÷2=0.5
我d學生寧願用2黎計

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你唔係老土
係唔明

水晶宮

bmuimami 發表於 21-10-20 22:28
我覺得個小朋友好聰明喎!冇犯規就可以啦,而且真係冇錯吖嘛佢係work smart呀
...

我覺得嗰個小朋友聰明,識變通

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

諗得太複雜唔一定係好,條數又好,老師點解讚都好,唔洗諗咁多!

伯爵府

回覆樓主:

達到老師要求,靈活變道幾好
唔可以以一條題目定一個人,或者人哋其他方面都勤力

男爵府

lojo11 發表於 21-10-20 22:18
咩年紀?

小五

伯爵府

回覆樓主:

複雜簡單化係最聰明嘅做法

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

點解用1cm?

首頁

尾頁

跳至