想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Ihyl 發表於 21-10-22 16:51
回覆 bpinkwin 的帖子

唔好諗得咁灰,我都試過飛台灣做,不過當時台灣個醫生話照到得一粒,佢唔肯同我開針 ...

多謝呀 我有睇你的成功之旅。
我fsh over 20
對西醫來講,真係嘥佢哋時間
其實fsh 高 係咪卵子質素都好差

別墅

yukiszucs 發表於 21-10-22 08:35
樓主你是打完排卵針照到一粒?

我都係高齡早衰,未打針未食藥,連amh 都未驗,乜都未做,照超聲波得兩粒, ...

我轉睇中醫針灸
暫時未有勇氣諗再試做
你現在什麼情況?轉了醫生?

子爵府

你有無做運動?我記得好似呢度有JM講過,做運動好似係可以幫到FSH減低

別墅

HOPEFORBB 發表於 21-10-25 09:14

你有無做運動?我記得好似呢度有JM講過,做運動好似係可以幫到FSH減低

有做
想去做ivf前兩個月 差唔多每日都有做
都係咁~

子爵府

明白,但養卵要三個月起,好似supplement嗰啲都要食三個月先初見成效,你可能要做長少少先會有啲成效

大宅

其實fsh高都唔代表卵子質素一定係好差,因為fsh只係一個指標話比醫生知你個卵巢係有早衰嘅現象。而卵子嘅質素係會隨著年紀而改變,年齡越來越大就會變得越來越差同變得唔正常!只要係過咗30歲就會有一半機會唔正常;過咗35歳就會有7成機會唔正常而過咗40歳就會有9成機會唔正常。你宜家先至係37歲,未去到最差,仲會有好同正常嘅卵子㗎!

我上兩個星期參加咗馬來西亞診所嘅虛擬開放日,佢哋係開放日度介紹咗幾個最新嘅Ivf技術,其中一個技術好似叫做PRP,呢個技術係可以幫助到改善卵子嘅質素㗎!可能呢個新技術可以幫到你喎。你要加油呀,唔好咁快就咁灰心同放棄呀。

大宅

回覆 yukiszucs 的帖子

其實用嚟做Ivf 嘅藥有成十幾種選擇,只要係用啱藥同分量真係可以刺激到卵巢而令到卵子嘅數目增加㗎。建議你去搵另一位醫生幫你,因為時間係唔會等人㗎!你要加油呀

別墅

Ihyl 發表於 21-10-26 07:02

其實fsh高都唔代表卵子質素一定係好差,因為fsh只係一個指標話比醫生知你個卵巢係有 ...

請問在香港有無呢個技術?
你有無介紹嘅診所啊?
謝謝你呀!

大宅

之前有jm search過香港好似仲未有呢個新技術,我之前喺馬來西亞做Ivf果間診所就有

大宅

bpinkwin 發表於 21-10-21 11:55
仁安個醫生話dhea 近年研究都未必有用,但就會增加男性hormone 生毛/出油等等
即係簡單啲講 佢好似想表達 ...

咁台灣專業好多喎!會驗指數先睇吓需唔需要食DHEA

洋房

bpinkwin 發表於 21-10-21 11:55
針灸通常要幾耐先見效架

我同你差唔多大,我D卵都唔太好,不過上個月Check基礎卵泡有9粒,今個月開始,我買Omega3同肌醇一齊食,今個月check到有10粒。我平時有Keep住做無煙艾灸。

大宅

再睇多個醫生,37歲唔算好高齡。我33歲基礎卵泡得4都生咗個仔。我知係會好唔開心,卵子係重質唔重量,做運動,食supplement ,訓多啲,由改變質數著手。祝順利!

大宅

再睇多個醫生,37歲唔算好高齡。我33歲基礎卵泡得4都生咗個仔。我知係會好唔開心,卵子係重質唔重量,做運動,食supplement ,訓多啲,由改變質數著手。祝順利!

複式洋房

唔駛灰 香港唔做
咪去第到做
我自己得0.88 我左邊完全唔會再生卵泡
照右邊 得一粒大 大陸都照幫我開促排
打打下就多架喇 係唔知熟唔熟姐
最後我都有4粒 抽到出黎
果時醫生話起碼3粒 唔夠就下一個cycle 再打針 再抽
草夠3粒 就放

我過程都係3個月 如果你真係好想要
又可以行開香港3個月 我覺得可以番大陸做 有要事都可以番黎 反正番黎唔駛隔離 係番去要

複式洋房

唔駛灰 香港唔做
咪去第到做
照右邊 得一粒大 大陸都照幫我開促排
打打下就多架喇 係唔知熟唔熟姐
最後我都有4粒 抽到出黎
果時醫生話起碼3粒 唔夠就下一個cycle 再打針 再抽
草夠3粒 就放

我過程都係3個月 如果你真係好想要
又可以行開香港3個月 我覺得可以番大陸做 有要事都可以番黎 反正番黎唔駛隔離 係番去要
我見日本都有得做

之前做過下search 香港太保守

大宅

想請教一下,我唔係好識AMH係咩?係個個做IVF都驗定點架?我好似從來唔知自己係幾多咁~

我之前有上網search過點樣增加基礎卵泡,大約係DHEA,Q10同避孕藥~

之前請教過私家醫生,佢話DHEA同Q10都有荷爾蒙,唔能夠亂用,唔俾我食~
至於避孕藥,佢就話無咩所謂~

我做第四次IVF了,頭兩次無食避孕藥,係16同17粒;之後兩次食左,係18同28粒,真係有多左,而且食避孕藥都唔係太傷身,你都可以問下醫生意見~

我的情況係多卵都仲等梗希望,所以少卵都唔一定失敗,你要加油,一齊加油

複式洋房

tsam212 發表於 21-10-29 09:37
唔駛灰 香港唔做
咪去第到做

請問你係大陸邊間做?我都係想返上去試,一來平啲二來其實我覺得技術又唔差,但經濟問題我好難停工幾個月

別墅

bpinkwin 發表於 21-10-21 09:18
仁安 快37
醫生話卵巢早衰
連姑娘都話正常同齡唔應該咁

我都係睇仁安
情況同你一樣
醫生叫我食DHEA 兩個月先再睇下開唔開到針
加油

複式洋房

仁安 快37
醫生話卵巢早衰

之前喺fb gp見有人類似情況,好似睇緊寶德嘅何靖,醫生有同佢一齊諗辦法,不過成效係點就唔知

大宅

仁安 快37
醫生話卵巢早衰

樓主你睇邊個醫生?

首頁

尾頁

跳至