自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

佢話因為返學要戴口罩,上zoom佢地好多唔出樣,所以返左兩個月學,都唔知好多同學咩樣

la_source    發表於 21-10-25 09:51
SiuBBee    發表於 21-10-25 09:22

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔講得出名不超出五個《上年同班不計》

公爵府

牛年勳章

losttoa 發表於 21-10-24 22:37
我仔講得出名不超出五個《上年同班不計》

我仔都話識唔晒D新同學,同校升上去的就識得。

水晶宮

rebeccalin 發表於 21-10-24 22:35
佢話因為返學要戴口罩,上zoom佢地好多唔出樣,所以返左兩個月學,都唔知好多同學咩樣
...

個疫情都唔知搞幾多年,隨時小學、中學就咁過咗去

侯爵府

回覆樓主:

好多同事嚟咗年幾,我都唔知乜樣
8-)

珍珠宮

20162016 發表於 21-10-24 22:47
個疫情都唔知搞幾多年,隨時小學、中學就咁過咗去
我都覺得呢2年小朋友好慘,就咁虛耗左2個童年,黎緊仲吾知要幾耐先回復正常

公爵府

牛年勳章

loved 發表於 21-10-24 23:00
我都覺得呢2年小朋友好慘,就咁虛耗左2個童年,黎緊仲吾知要幾耐先回復正常 ...

最可笑係幼稚園可以返全日學,中小學生就衹可以返半日。我兩個仔女都係自律性好差的人,基本上呢兩年都係虛耗光陰。而我就日日同佢地勞氣勞到血壓都高左。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 21-10-24 23:14
最可笑係幼稚園可以返全日學,中小學生就衹可以返半日。我兩個仔女都係自律性好差的人,基本上呢兩年都係 ...
明白作為家長都辛苦,日日困獸鬥, 兩敗俱傷,吾好講你果 d咁細個,我仔就算大學生,上年無得番 hall住,日日24小時對住佢都想 c

公爵府

牛年勳章

loved 發表於 21-10-24 23:19
明白作為家長都辛苦,日日困獸鬥, 兩敗俱傷,吾好講你果 d咁細個,我仔就算大學生,上年無得番 hall住,日 ...

你個仔讀緊大學還好,我兩個開始考呈分試就遇著停課,成績一落千丈,特別係個仔的成績差到我完全接受唔到,從以前老師見親我都讚佢,到幾乎日日俾老師投訴,見到學校的電話理解好緊張不安,到宜家唸起都想
好彩宜家升左中學換左批老師,佢又同宜家的老師同學相處得好開心,叫左緩和左我少少情緒。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 21-10-24 23:25
你個仔讀緊大學還好,我兩個開始考呈分試就遇著停課,成績一落千丈,特別係個仔的成績差到我完全接受唔到 ...
希望疫情快過,大家努力捱過

男爵府

香港的防疫措施太嚴了!清零N日仲要戴口罩!大陸都唔使戴喇!

雨潤和適    發表於 21-10-24 23:52
風繼續吹,不忍遠離...

水晶宮

我女大學,有時返吓U,但更多時間喺屋企,喺屋企又叫我唔好咁嘈,我對住佢都幾忟!可想而知,中小學生家長,應該會更加勞氣,唔止一個仔女的,X2 X3咁加倍辛苦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

唔認得大部分同學就一定,另外佢返工,連同事都係好多認唔到,除咗坐附近的幾個,口罩遮咗大半樣,又唔係日日返,有時又係home office
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我呢份工都係新入職2個月
我都未記到晒啲人
仲要認到嗰啲只係認到有口罩既樣
有次見到公司幾年前大合照
真係講唔出邊個係邊個架!

侯爵府

無論有冇口罩, 我都唔認得大部份同事, 因為個人冇心肝
連坐同一區的同事大肚生埋仔我都唔知

水晶宮

rebeccalin 發表於 21-10-24 23:14
最可笑係幼稚園可以返全日學,中小學生就衹可以返半日。我兩個仔女都係自律性好差的人,基本上呢兩年都係 ...

幼稚園返全日?係咪國際學校吖
小朋友呢兩年都冇咩學校活動、旅行、畢業、班相、生日會

公爵府

牛年勳章

luckybaby2011 發表於 21-10-25 08:35
小朋友呢兩年都冇咩學校活動、旅行、畢業、班相、生日會:bashfu ...

唔係,鄰居的小朋友讀普通屋邨的幼稚園K2,今個月開始可以返全日。

珍珠宮

loved 發表於 21-10-24 23:19
明白作為家長都辛苦,日日困獸鬥, 兩敗俱傷,吾好講你果 d咁細個,我仔就算大學生,上年無得番 hall住,日 ...

起碼荷包無咁傷,上年外國大學留學的朋友仔囡都只係zoom

中學生可以返學

水晶宮

luckybaby2011 發表於 21-10-25 08:35
小朋友呢兩年都冇咩學校活動、旅行、畢業、班相、生日會:bashfu ...

我仔間屋邨幼稚園都可以返全日啦,不過親子旅行都要延期。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

回覆 rebeccalin 的帖子

返全日的定義係上下午都有活動, 宜家全日制的幼稚園都只可以返半日, 但有需要家長可申請返全日, 但下半日只有照顧服務, 唔可以有任何教學或非教學活動.如果資助幼稚園有咁做, 就是違規啦

首頁

尾頁

跳至