夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我地依家租樓住,一直都計劃邊抽居屋邊儲幾年錢。但老公時不時會提議買新樓,但佢建議果D係單位好細(1 房以下),地方好偏辟。咁我就話唔買住/考慮下先。我老公就好嬲,覺得點解唔肯買,因為佢想要小朋友有固定居所(唔想幫人供樓)其實我唔介意舊樓,情願地方大小小,所以想儲住錢先,始終買樓要慎重考慮。佢覺得我好衰

侯爵府

Sweetbabymom 發表於 21-10-29 22:44
我地依家租樓住,一直都計劃邊抽居屋邊儲幾年錢。但老公時不時會提議買新樓,但佢建議果D係單位好細(1 房 ...

新樓又細又偏既話,真係唔建議,日後換樓都未必咁好放,同佢傾下買二手近市區既樓啦

大宅

其實先坐底傾,重點提大家都想個家好,心平氣和傾,其實你地兩個既出發點係好,但係要認真傾下時間,做開荒牛唔易,隨時(唔方便)5至10年,出入用多好多時間,小朋友番學,先生番工等等,依d你地認真傾下吧。

另外,一家人最緊要開開心心,生活品質影響好多野,住市區,方便出入,節省一家人一起時間,住得遠,出入坐車兩個鍾,一堵車仲大穫,晚上見面時得果兩三個鍾就要瞓,第日晨咁早起身又番工,咁樣好dry。

小小意見,希望幫到你有新理據去同先生傾下

男爵府

想小朋友有地方… 如果揀埋啲細到連房都間唔到,fulfill 唔到呢個願望架喎… 租樓係幫人供樓,不如話買樓養肥地產商丫

珍珠宮

有小朋友起碼要兩房掛……偏遠都無所謂,最重要有個空間比小朋友。新樓本身細好多,仲要一房以下住落都幾壓逼,日日家嘈屋閉

男爵府

你有冇試過同佢理性分析? 1房以下第時生左小朋友點算?
同埋佢想買新樓既理由係咩?

伯爵府

owla 發表於 21-10-30 01:13
你有冇試過同佢理性分析? 1房以下第時生左小朋友點算?
同埋佢想買新樓既理由係咩? ...

有一個小朋友,應該唔再生。
我自己唔建議1 房以下,太細。但佢話資金問題買唔到2 房。我情願等抽居屋或租住樓先

伯爵府

mcs74 發表於 21-10-30 01:02
有小朋友起碼要兩房掛……偏遠都無所謂,最重要有個空間比小朋友。新樓本身細好多,仲要一房以下住落都幾壓 ...

我情願買樓齡舊,但2 房以上

伯爵府

uckukuku 發表於 21-10-30 00:04
想小朋友有地方… 如果揀埋啲細到連房都間唔到,fulfill 唔到呢個願望架喎… 租樓係幫人供樓,不如話買樓養 ...

冇辦法唔租,公屋又唔夠資格,居屋夠資格,又難中,私樓又買唔起

伯爵府

free2020 發表於 21-10-29 22:47
新樓又細又偏既話,真係唔建議,日後換樓都未必咁好放,同佢傾下買二手近市區既樓啦
...

我同佢再商量下先

伯爵府

wph256380 發表於 21-10-29 23:33
其實先坐底傾,重點提大家都想個家好,心平氣和傾,其實你地兩個既出發點係好,但係要認真傾下時間,做開荒 ...

可能我地大家最先考慮就係資金

大宅

唔知你哋資金有幾多,但正如樓上所講,有小朋友真係要兩房先夠,建議買二手舊樓,平啲又實用啲

大宅

Sweetbabymom 發表於 21-10-30 10:28
可能我地大家最先考慮就係資金

我今期中居屋,首期32,印花律師11,裝修連傢俬電器雜行所有45左右,差唔多用成90,如果裝修用基本,唔拆,10都得,電器傢俬其他,平極有限,只小整個資金平極都60左右

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Sweetbabymom 發表於 21-10-30 10:25
jm 合理。
我住大西北, 交通的確麻麻,尤其有車返到工。但環境清幽,空氣也好。
不知道你地手頭多少,也不知道你們心中打算的「新樓」條件如何。但如果你已有小朋友,如果只住開放式或只有一房,似乎有點說不通。
小孩雜物多, 你們冇咩條件住新樓細單位。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

既然有小朋友,好好同老公冷靜理性傾下同分析。
以小朋友為前題,例如讀書番學,周邊環境方便程度,住屋大小之類...
始終新樓太細,如果又偏僻,真係唔方便,小朋友亦會長大,雜物都會多左

伯爵府

cc_2021 發表於 21-10-30 12:10
唔知你哋資金有幾多,但正如樓上所講,有小朋友真係要兩房先夠,建議買二手舊樓,平啲又實用啲 ...

係呀,我唔介意舊樓,舊居屋都好

伯爵府

wph256380 發表於 21-10-30 12:28
我今期中居屋,首期32,印花律師11,裝修連傢俬電器雜行所有45左右,差唔多用成90,如果裝修用基本,唔拆 ...

咁好彩

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-10-30 15:32
既然有小朋友,好好同老公冷靜理性傾下同分析。
以小朋友為前題,例如讀書番學,周邊環境方便程度,住屋大 ...

其實佢想有固定居所,但資金有限,2房以上新樓又真係貴

水晶宮

點解你老公一定要買新樓?
<1 房點住3 個人。。。?!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Sweetbabymom 發表於 21-10-30 10:25

呢個諗法正確

首頁

尾頁

跳至