懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有左8wks, 尋日突然開始流血,到今朝都有,唔多不過係鮮紅色唔係暗紅色,有d擔心,想去check但我本身睇開果個私家好full, 冇位,所以想去公立醫院check下,然而我真係諗唔到,應該去急症室等,定去產科有得睇(我好少睇醫生真係分唔清,又怕去左急症室阻住d真正需要既人
謝謝解答

複式洋房

急症

大宅

回覆 caca_1024 的帖子

感謝你回覆! 我諗左好耐...(唔想阻住真正急病既人,即係又暈又嘔又劈到手腳流曬血果d, 但又諗唔到門診有冇婦科,又唔知產科有冇得walk in... )

複式洋房

回覆 BerniceL 的帖子

一係試下佐敦婁關潔華,我果時陀細女都係出血睇佢的,不過都6年前了!

大宅

感謝回覆同提議,不過我住好遠...

複式洋房

你上网搵下你家附近是但一間婦產科照下,因早期出血,如果啡色都都無咁擔心,係鮮紅色就幾擔心下,基本上去照下bb安唔安全都安心d!8周大正常都有心跳嫁啦,唔使指定搵邊個,做得婦產科都識得睇!

大宅

趕左入急症室,分流室分左我去緊急,照左一次,bb得4週size唔樂觀

複式洋房

急症
過左好似20 定22 周先可以直接上產房唔使經急症
未夠周數就去左急症先,佢有需要會refer 你上產房再check / 入院

複式洋房

唔好擔心,我當時7周,又係去左急症先的,住院一晚話只有照到米粒咁細,應該只有5周大,仲話咩都唔使理照返工,只肯開入院果日假紙,話醫院無安胎藥,果時都幾驚,仲提我如果流左要點做,撞正星期六,网上搵到婁關潔華 果個時段有位,出院即刻去睇,佢開左藥俾我食,幾日先止到血,兩星期後仲有埋心跳,所以不要太擔心!

大宅

即係9週先check到心跳?我呢個係第2胎,第一胎懷孕時已經高齡,妊娠糖尿到差不多只可以食冇味肉同菜,生果時由入院到開刀成25個鐘都係生唔出,最後發燒要開刀,食全餐,但都叫有驚無險。

而家年齡仲大左,真係好難bingo, 我同老公都話如果呢個唔得,我地就唔繼續了,2個都年紀大,體力同精卵質素都下降...但係我地2個都其實好想要...

複式洋房

嗯,跟實際係7周幾先照到,跟我經期你9周左右,我陀大女都係完全無野,係陀細女先有呢個問題,我兩個都開刀的,年齡的確係一個因素,但唔係百份百會有問題,我果時真係一張厚既日用完全濕晒嫁,急症醫生一睇都話應該留唔住,提我有組織出黎要拎返黎!你話驚唔驚,我當時都三十幾歲,依家同你都差唔多年紀!

大宅

個醫生仲咁冷靜提你留返d組織比佢...其實媽媽個心同腦已經聽唔到野...年紀大真係冇得呃,果時全個產後房得我一個復原咁慢,隔離d床既人已經換過一批我仲未出得院。

子爵府

早期流血應該去私家婦科,佢地會開安胎藥 or 打安胎針,去政府急症佢地只會聽天由命
Anyway, good luck

大宅

回覆 !PO 的帖子

原來係咁!我仲未出到院,仲等緊婦產科醫生(完全唔知等幾耐)
如果仲係咁,我去私家!多謝指點!

男爵府

BerniceL 發表於 21-11-1 13:57
回覆 !PO 的帖子

原來係咁!我仲未出到院,仲等緊婦產科醫生(完全唔知等幾耐)

政府角度早期無嘢可以做,佢會幫你檢查,但唔會有藥也不會叫你瞓床
你即管聽埋政府醫生點講,約定個私家婦科聽2nd opinion啦,特係如果政府無同你仔細照過超聲波的話一定要搵私家照下

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

今早入左急症室,好快照左超聲波,話周數同size唔相稱,介我上婦產科,然後足足等左5個鐘,先等到醫生照陰超,話冇心跳冇胎芽,size細左2 週,冇野可以做,血只能由佢流,返屋企等,如果流好多見到有組織,即係流產,到時自己返急症室。咁就打發左我,冇藥冇針。我今朝趕,飲左杯水就出門口,急症室等轉婦產科時飲左啖水,點知佢地要我2個鐘內唔飲水唔食野做深喉唾液,由果一啖水計,我再餓多2個鐘,我最後近13個鐘冇食野, 第一次餓到凍...終於等到佢既午餐,係半碗粥,真係半碗...
傷心既心情加埋果半碗粥水,我個腦果吓真係空白一片。

複式洋房

BerniceL 發表於 21-11-1 08:38
我有左8wks, 尋日突然開始流血,到今朝都有,唔多不過係鮮紅色唔係暗紅色,有d擔心,想去check但我本身睇開 ...

我上次8w 見紅入公立急症,等左陣,就即上房了。

首頁

尾頁

跳至