自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友小一入讀一間小學,開學兩個月,適應還可以,評估都考的幾好,問題在前排家長日,老師話小朋友英文要加強,我地屋企係無人全英同佢對話。佢英文考試都還可以,因我地小時候開始都有伴讀英文書,但listening同oral我好憂慮,我唔知小朋友究竟上堂聽唔聽得明?小朋友又無話唔明,我覺得佢唔好意思話唔明?
我心都好亂,好驚小朋友上堂聽唔明好大壓力,有人可以俾意見我嗎?
我而家要做野,遲下復大家

男爵府

Flyingelephant 發表於 21-11-3 15:13
小朋友小一入讀一間直資小學,開學兩個月,適應還可以,評估都考的幾好,問題在前排家長日,老師話小朋友英 ...

平時比小朋友聽多啲英文錄音啊有聲書個啲,多啲input

珍珠宮

回覆樓主:

補習吧。如果嫌net貴可以考慮zoom補net,練oral/listening,Amazing talker果啲$200/hr都有交易。如果grammar都唔得就要實體補啦。平時多做下練習。comprehension / grammar / creative writing 等都要做。但如果你哋屋企無人得閒教都係外補好啲。請上門也可,不一定要net。

珍珠宮

小一而已,老師可能隨便拿一科目提醒一下,相信問題不是樓主想像那麼嚴重,何況小朋友適應力強,很快便會完全適應,不用太過擔心。

大宅

你小朋友而家先小一,你都話評估幾好,小朋友都要時間適應架,老師咁樣講一句你就咁憂慮,我明而家小朋友點解讀書咁大壓力!
咁其他麻麻哋既小朋友,佢哋阿媽咪超級大壓力!
最好嘅方法係你自己首先要放鬆,俾小朋友按步就班。
你咁大壓力,我覺得你小朋友都會感受到。

男爵府

先小一 慢慢適應啦!評估無問題 其實都唔大問題

大宅

anniecheung00 發表於 21-11-3 15:24
你小朋友而家先小一,你都話評估幾好,小朋友都要時間適應架,老師咁樣講一句你就咁憂慮,我明而家小朋友點 ...

老師話覺得佢有時上堂聽唔明,有時指令可能聽唔明所以唔識做,所以我就擔心,我地一星期有一堂amazing talker,可能唔夠?
我都想努力幫佢盡快適應英文環境,但你講嘅我都明

大宅

see_c213 發表於 21-11-3 15:20
平時比小朋友聽多啲英文錄音啊有聲書個啲,多啲input

有app 介紹嗎?

大宅

daijuju 發表於 21-11-3 15:20
補習吧。如果嫌net貴可以考慮zoom補net,練oral/listening,Amazing talker果啲$200/hr都有交易。如果gramm ...

我地有係amazing talker上英文,但一星期只有一堂,我估唔夠?

大宅

Acaciacacia 發表於 21-11-3 15:23
小一而已,老師可能隨便拿一科目提醒一下,相信問題不是樓主想像那麼嚴重,何況小朋友適應力強,很快便會完 ...

唔係,老師有講小朋友有時指令唔識做,所以懷疑佢聽唔明

大宅

Flyingelephant 發表於 21-11-3 15:13
小朋友小一入讀一間直資小學,開學兩個月,適應還可以,評估都考的幾好,問題在前排家長日,老師話小朋友英 ...
本身學second language就唔係一件咁易既事,屋企環境比唔到先係正常,如果屋企環境都比到個樣已經叫mother language啦,學校老師如果係想當英文係mother language教,叫佢地返英國教啦,香港人母語係中文黎

sorry有少少mean,但我真心唔認同屋企比唔到小朋友英語環境係一個問題

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

考得入點會咁快一開場就上堂聽唔明, 唔通又要自己教好咗先至入去
總有離別的時候

大宅

Eunice0203 發表於 21-11-3 15:26
先小一 慢慢適應啦!評估無問題 其實都唔大問題

明白,都想睇下有無咩地方我可以幫到佢

珍珠宮

Flyingelephant 發表於 21-11-3 16:58
有app 介紹嗎?

我細仔用reading eggs,舊年佢year 1大部分時間lockdown,用呢個app幫佢學咗唔少生字丶拼音。個app仲有一個圖書館,細仔好鐘意睇唔同嘅書。

大宅

Maggggbabe 發表於 21-11-3 17:00
本身學second language就唔係一件咁易既事,屋企環境比唔到先係正常,如果屋企環境都比到個樣已經叫mother ...

係,你講中point啦!老師當時有問屋企有無人同佢英文溝通,我話無!

水晶宮

Flyingelephant 發表於 21-11-3 17:01
明白,都想睇下有無咩地方我可以幫到佢

你自己英文得唔得?

珍珠宮

Flyingelephant 發表於 21-11-3 16:59
我地有係amazing talker上英文,但一星期只有一堂,我估唔夠?

負擔到我會一週兩課。練佢大膽啲講

大宅

Chowying 發表於 21-11-3 17:00
考得入點會咁快一開場就上堂聽唔明, 唔通又要自己教好咗先至入去
...

大宅

goodsnooky 發表於 21-11-3 17:01
我細仔用reading eggs,舊年佢year 1大部分時間lockdown,用呢個app幫佢學咗唔少生字丶拼音。個app仲有一 ...

Thx 我收工返去睇睇!

大宅

love2talk 發表於 21-11-3 17:03
你自己英文得唔得?

我英文還可以,但我無浸過洋水,自己睇電影,工作成日會同鬼佬溝通,叫做都可以,但做唔到母語甘

首頁

尾頁

跳至