美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個唔係勸世帖,大家想整容想打針我唔阻止 我已經離開左呢行好耐,只係陰影一直揮之不去
呢個帖係我自己想整理返呢幾年既鬱結,就咁多
因為呢件事涉及我一部分朋友/前同事,所以有D野我留左白

年少無知,當時20出頭以為呢行係快錢
以為自己好叻有3萬收入贏晒身邊同學
其實我知呢行搵既錢都係偏財 「有經驗」既sales一個月跑到10萬-20萬數唔係誇張
入得呢行既人好2極,一係狂賺錢,佔1成
其餘6,7成係搵一個月玩一個月
仲有1,2成好似我呢類高不成低不就
好景就5萬幾6萬都試過

話係咪好賺坦白講唔係,只係中學畢業黎講算好

呢行其實有唔少所謂掛羊頭賣狗肉
例如本身唔係專業持牌既但都會打針,未必用假職銜,但擺明無牌
而家少好多啦,以前係有班藝高人膽大既阿姐
唔係正式有牌上黎都會上手術台
但一向都係咁,無出事,就等於無事
坦白講就算你有牌出左事都係好大鑊
我以為個間本身都未衰到呢個地步
當年做個陣,唔係好覺得自己有問題
直到個排公司唔知點解好似開始亂用錢
又買facebook page廣告又盛
然後隔幾個月又話唔係好返到數,燒左既錢可能要係另一邊填返
結果佢地本身有D針就由入行貨變左入水貨,而入水貨本身都唔係唔常見
個陣我覺得無咩野,都係照sell比人
我手機自己都會用水貨,唔驚壞,壞左再買

之後就發生左18年個單童顏針打到又腫又嘔事件
支針我好記得係邊隻牌子
最初個client阿N小姐(唔開名啦)上黎嘈個陣
大家不以為意以為只係無野搵野嘈既客
可能我無真係兜口兜面見,無實感,一開始都當係係傻
and then警察開始上黎,其實都係幾個星期之間既事
個排成日比人問呢樣個樣,我自問心理質素唔係太高
有幾位前同事比人拉左返差館之後係驚到放工返去都腳震
有幾晚係嚇到喊出黎,訓唔到,淨係知單野搞到好嚴重
之後間公司無左,我做唔返呢行,有好嚴重驚恐症
醫生話係受壓過度,未食藥之前係搭搭下車都會忽然呼吸困難
要立即落車,要跑返幾分鐘先得

呢幾年有食藥叫好返好多,但我發覺無論點食藥都仲係有陰影
我知自己返唔到轉頭 我亦知呢行會一直運作,唔係叫大家立即轉行或者唔好幫襯
我更加知呢行呢2年唔好景,因為有前同事仲做緊,後果當然可大可小
但我想講係,無論點都好,人身安全一定係放最上
如果見公司有貨有問題,係水貨或者過期貨,一定唔可以sell比人
一出錯,心理陰影可能會跟你成世

大宅

打左成個下晝...疏理返舊時既事...今晚要食個甜品平衡返

大宅

最终点

大宅

願聞其詳

大宅

Maggggbabe 發表於 21-11-3 18:07
呢個唔係勸世帖,大家想整容想打針我唔阻止 我已經離開左呢行好耐,只係陰影一直揮之不去
呢個帖係我自己想 ...

前公司係咪中環個間?

禁止訪問

象牙宮

以為好叻有3萬收入贏晒身邊同學
好景就5萬幾6萬都試過

嘩怪不得愈開愈多, 美容師都說, 工作不辛苦, 搵錢唔少。
醫美利的行業。

故意做不足, 令無效果。
A店 劏完你, 你去B店, 又再次被劏。無完無了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

Push 有時見有人討論醫美都集中討論邊間抵啲 我都有啲擔心 有啲野真係唔可以貪平

大宅

呢單野發生冇幾耐之後間野已經執左,個期我係摺到與世隔絕
係見到前同事group有講開幾個老世點
有個潛左去外國無再返黎,唔記得有3個定4個人最後係比人拉左
我有差唔多2年時間係對呢行既所有資訊都好過敏,見到都驚
所以你問我佢地最後點,我淨係有略略印象
之後仲特登開新facebook同新ig account費事佢係咁比個類資訊我睇
前後食藥食左年半先開始減藥

大宅

Maggie_wwww 發表於 21-11-3 22:18
前公司係咪中環個間?
知既人應該會知

我唔會話間野罪大惡極定點,佢害左人就係害左人,要承擔返後果
只係呢行只要一日仲有老鼠屎或者成日想執雞既人係到,呢類事就點都唔會杜絕到
夠惡毒既人我相信佢地害完人都可以當無事發生
但唔係個個人都有咁「惡毒」既心理質素

大宅

Maggggbabe 發表於 21-11-4 10:59
知既人應該會知

我唔會話間野罪大惡極定點,佢害左人就係害左人,要承擔返後果

其實依行好多害群之馬

只可以講有良心既係不能立足

大宅

333s 發表於 21-11-3 22:24
以為好叻有3萬收入贏晒身邊同學
好景就5萬幾6萬都試過
sales同美容師係互惠互利
跑數唔會無壓力,呢行淘汰率高
好多人做唔住唔使2,3個月已經走左
又或者搵唔岩方向,真係一心諗住釣水魚個類
唔但止做臭呢行,仲好快燒晒自己客既quota
呢行生存到係因為有部分有閒錢做醫美既人一早已經識左做到野或者真係幫到佢地既sales
如果成行淨係cold call個類呢行一早已經玩唔住

大宅

romantic_bottle 發表於 21-11-3 22:29
Push 有時見有人討論醫美都集中討論邊間抵啲 我都有啲擔心 有啲野真係唔可以貪平
...
要知道平既原因係咩先得
如果係因為本身供應商平左個批發價比中心做優惠,呢類係合理,只不過唔係成日見
雖然我都明消費者角度佢地未必次次都可以了知平左既原因
可以查就查清楚,好多野網上都有,只可以咁講

大宅

Maggie_wwww 發表於 21-11-4 11:02
其實依行好多害群之馬

只可以講有良心既係不能立足
係咪去到多我唔敢講,但的確有班人本身唔係靠自己既人脈或者信譽,局你買一大堆唔等使既package
其實個情況同健身個邊一樣,早幾年又係比人鬧D人sell健身course一次過碌你十幾廿萬

大宅

Maggggbabe 發表於 21-11-4 11:12
係咪去到多我唔敢講,但的確有班人本身唔係靠自己既人脈或者信譽,局你買一大堆唔等使既package
其實個情況 ...

以前我地啲啊姐真係死焗個客買佢地個個月真係出好多錢糧 但好無良心囉

大宅

BB防敏心得分享勳章

Maggggbabe 發表於 21-11-4 11:02
sales同美容師係互惠互利
跑數唔會無壓力,呢行淘汰率高
好多人做唔住唔使2,3個月已經走左

而家美容業應該冇以前咁好搵,疫情開始都一定少左好多人去,更難跑數

大宅

BB防敏心得分享勳章

Maggggbabe 發表於 21-11-4 11:12
其實個情況 ...

我以前去過一d美容院,上去一次都sell 到你暈,要你買一堆冇用既course 先放你走,最怕係做做下無啦啦有個consultant 入黎開始sell

大宅

BB防敏心得分享勳章

打落塊面既野用水貨真係會害到人,你以前間公司真係好無良

大宅

Maggie_wwww 發表於 21-11-4 14:10
以前我地啲啊姐真係死焗個客買佢地個個月真係出好多錢糧 但好無 ...
因為呢招work啊嘛,到而家都仲work緊,點都會有同行係用呢招去做,只可以講市面上應該都仲有唔少醫美唔係咁
不過都有聽過有D公司想搞返好個branding改頭換面重新做人
只係做sales要搵食想係呢行賺大錢最後都係會不經不覺出現劏客情況

大宅

Maggggbabe 發表於 21-11-4 16:35
因為呢招work啊嘛,到而家都仲work緊,點都會有同行係用呢招去做,只可以講市面上應該都仲有唔少醫美唔係咁 ...

好難因為自己做過依行 所以都好怕去啲大美容院 好鬼驚
如果醫美應該都係去番診所做好了

首頁

尾頁

跳至