自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-11-4 21:03
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211104/bkn-20211104180548378-1104_00822_001.html

就讀名校的美籍 ...
痴線,強姦文化,姦你個頭啦

子爵府

aidan08 發表於 21-11-8 12:44
呢間不嬲校風都麻麻㗎啦!一向D家長趨之若鶩只係因為佢入美國D大學嘅support好啫⋯⋯

校風差好多年前已經 ...

咁佢升學數據真係靚既,學校設施喺香港亦係數一數二,我嗰時去參觀心入面真係暗暗讚嘆。不過校風較開放亦係事實,我估似番美國本地學校?以前細個對呢間學校既印象就係有錢同吸毒

所宜家好多家長俾小朋友讀國際學校話要融入不同文化,我覺得都要考慮該文化既另一面。小學時家庭教育仲可以起大作用,但到中學就非常受朋輩影響。我帶小朋友去黃泥埇峽道打網球,就成日見到隔離國際學校中學生匿埋一二邊食煙,又聽過朋友係某國際學校家長,阿女畢業時老師鼓勵去外國讀大學前帶子宮環避孕。呢啲都冇對與錯,但子女喺呢類學校長大後可能同自己價值觀好唔同,家長要有心理準備。

男爵府

+3金熱血

goodsnooky 發表於 21-11-4 18:56
我諗喺農村地區依然淳樸,城市就唔係。

我就話相反,我在86年讀middle school果陣,起碼10個學生大肚,多數黑人,白人就小D,我只是13歲,住在很小的城市,很少中國人。商店6pm關門,冇現在咁多玩意,所以冇嘢玩就玩出人命。

首頁

尾頁

跳至