自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友今年7歲, 有自閉譜系 (行為, 情緒累事) 平時對住我, 一舉一動都很好, 但返到學校, 總會理別人的事情. 好管閒事.

受到言語上的刺激, 心情便會一瞬間爆發起來. 當然, 爸媽已不只一次跟他說不能動手動腳, 不可人做出一些傷害人的事情, 但過一會兒, 情況又再重新出現, 打人, 踢人, 在同學耳邊大叫. 有時可能不是他錯在先, 正因為佢郁手, 郁腳, 就惹禍上身.

學校老師知道事情, 但沒有跟我說. 社工沒有什麼幫忙, 可能是讀直資學校吧.

回家看到孩子的心情跟平時不一樣, 於是問一下. 像擠牙膏式, 講吓一點, 講吓一點. 有時都不知如何相信他, 也找不到方法幫助他. 總不能因這個問題要所有同學, 老師遷就他吧.

有同路人可以請教應如何處埋嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

首先,改返自閉譜系好d,你個term好多香港人會睇唔明
直資唔關事,我仔都係讀直資,由細到大訓輔組,教育心理學家,連警察關係組都用過,我個年代無言語治療而家都有了
而且直資亦有就sen向教育局申請資源
不過最重要係軟件,教學團隊願唔願意花額外時間處理,唔願嘅,講咩都無用

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

老師冇同你講你有冇主動同老師了解?主動講番你小朋友既情況同面對到既問題

伯爵府

porkman 發表於 21-11-12 13:10
小朋友今年7歲, 有亞斯伯格症 (行為, 情緒累事) 平時對住我, 一舉一動都很好, 但返到學校, 總會理別人的事 ...

參加市面上專為訓練自閉症譜系兒童而設的社交訓練班

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都係阿氏保加症
但由小到大都唔會理身邊人和事
社交能力弱啲 但學校有言語治療師同社工跟進。上左中學再有情緒心理小組堂上

見你小朋友會郁手郁腳大叫
情緒起伏大。可能唔止有阿氏
見到醫生再問清楚先可以根據情況去治療
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

我仔7歲都有輕微,情緒起跌好大,少少唔岩心意就喊,發脾氣,
我哋讀個間小學好多支援,有姑娘同佢哋上情緒社交小組

我仔都有係那打素睇更,醫生開左專注力藥俾佢食,睇吓對佢情緒有無幫助

我仔情緒到,我會等佢冷靜左,再問佢原因,然後就要不停同佢解釋,搵多啲例子話佢知

wcpcelia    發表於 21-11-12 14:11

男爵府

回覆樓主:

你有冇同小朋友去做評估?

別墅

回覆 wingwing515 的帖子

己做, 已在政府有file. 睇完第一次, 係咪我應該比去再同姑娘講佢有打人, 踢人行為呢?

男爵府

porkman 發表於 21-11-12 14:25

己做, 已在政府有file. 睇完第一次, 係咪我應該比去再同姑娘講佢有打人, 踢人行 ...

一定要講呀,姑娘會教你點處理

珍珠宮

學業成績好唔好

侯爵府

牛年勳章

樓主,直資都受政府資助,sen小朋友一樣有支援,我小朋友都係asd mild case,speech delay,直資學校,但學校支援好好,同我follow up亦好緊密,開學兩個幾月同學校student support team已通電話多次,已安排見過幾次speech therapist,教育心理學家觀課再約見我分享等等。你小朋友case如果正式由CAC或有關部門已有報告,會直接send俾學校連埋所建議支援,個case file咗semis應該就entitle支援,即使學校本身未必有駐校專家,每個sen小朋友都有一個政府support嘅額

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

porkman 發表於 21-11-12 13:10
小朋友今年7歲, 有自閉譜系 (行為, 情緒累事) 平時對住我, 一舉一動都很好, 但返到學校, 總會理別人的事情. ...

vayarin

https://www.kerrymedical.com/pharma/vayarin.html

對專注和情緒好有幫助
它不是藥。

不過 如果醫生有開藥畀小朋友,建議食返 。這樣 他情緒會平穩啲 ,更能控制自己 ,對佢在學校的社交也有幫助。

加油

別墅

anna59 發表於 21-11-12 19:18
學業成績好唔好
好,頭10名

別墅

明年1月先覆診佢通常都在學校出事,唉

男爵府

porkman 發表於 21-11-13 11:18

明年1月先覆診佢通常都在學校出事,唉

你試下打去醫院到講下佢情況,睇下有冇得提早見醫生

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

點解叫亞斯柏格症?就算係阿氏保加症,香港叫自閉症譜系好耐,樓主和其他jm點解會話小朋友係阿氏保加症? 醫生照用呢個term?

別墅

其實用咩名都唔重要, 最想係收到同路人不同的建議, 提議.

有時做人父母, 只是想小朋友平平安安, 開開心心過一天
知道小朋友在學校同同學有爭執, 老師打電話來投訴才最令人頭痛.
想幫, 但唔知點幫, 鬧完又心痛

好想搵個方法教好小朋友點先可以唔好將"輸贏" 看得咁重. 唔好咁執著, 咁堅持.

大宅

porkman 發表於 21-11-18 16:50
其實用咩名都唔重要, 最想係收到同路人不同的建議, 提議.

有時做人父母, 只是想小朋友平平安安, 開開心心 ...

我個仔都係看輸贏很重,怕輸到任何棋類都唔鍾意。做父母唯有同佢玩好啲,慢慢解釋多點,等佢慢慢接受「輸」。做運動也是一個有效方法,慢慢來,小朋友還少,佢哋都係學習中,大人不要表現好緊張,這會令小朋友更害怕。
我仔現在快9歲,情況已好好多,在學校完全沒問題,佢最唔開心係輸俾媽媽我(同我玩時)

男爵府

wingwing515 發表於 21-11-12 13:53
我仔7歲都有輕微,情緒起跌好大,少少唔岩心意就喊,發脾氣,
我哋讀個間小學好多支援,有姑娘同佢哋上情緒 ...

我仔8歲,情況同你仔一樣,小小嘢就撻著佢啲情緒,會大聲話同學,我都在那打素覆診醫生有問我比唔比阿仔食藥,我仲考慮緊~~請問你仔仔食藥後情緒是否有改善?

首頁

尾頁

跳至