自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

c.vieri 發表於 21-11-21 18:20
我忍唔到,佢一黑我面我鬧到佢上天
見一次鬧一次。
反白眼、悔氣說話唔太過份,我就唔出聲,有時 撞著我心 ...

我果個,一言九頂,黑口黑面,叫我彈開

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

kimchi_baby 發表於 21-11-21 21:01

我仔敢同我講,我真係咀都「奬」歪佢

可能我一直都惡,佢本身就驚我

男爵府

c.vieri 發表於 21-11-21 19:26
有,爆完就會好一排
之後隔一排又發作,有時我會出聲警告佢
佢就會收斂下。
其實青春期的小朋友會吾會係食錯野搞到成日精神分裂甘? 我察覺我仔如果食著芝士真係容易爆火, 一言九頂甘!

水晶宮

licpd 發表於 21-11-21 21:13
其實青春期的小朋友會吾會係食錯野搞到成日精神分裂甘? 我察覺我仔如果食著芝士真係容易爆火, 一言九頂甘!
...

我真係唔知
試過幾時落街買外賣,一齊行、佢仲Q住我係到吹水吹到好開心,突然就無啦啦黑口黑面、十問九唔應,開頭仲諗緊唔通講左d乜令佢唔開心

真係話變臉就變臉,係街我就唔出聲
一返到屋企就即刻唔同佢客氣,粗口爆到佢上天

大宅

kimchi_baby 發表於 21-11-21 21:01

你果個仲好d,叫你彈開,,我果個直情叫我死開

大宅

我嗰個13歲,琴日又頂到我嘔血,死八婆,死開,關你×事,,,,平時從來係屋企聽唔到嘅詞語,,,都唔知邊度學到,依家一句說話都唔同我講,我都唔想同佢講,越講越火(emoji)

男爵府

回覆樓主:

我個仔13 歲,成日掛住打機,個人半夢半醒

老公採取家長式管治,阿仔一言九頂,關係一般般,我就好少鬧佢,但我一開口鬧佢,佢就收聲

男爵府

c.vieri 發表於 21-11-21 21:19
我真係唔知
試過幾時落街買外賣,一齊行、佢仲Q住我係到吹水吹到好開心,突然就無啦啦黑口黑面、十問九唔 ...
點解我覺得同食物有關係我地細個吾會甘情緒化去頂撞父母, 我的朋友都係甘講
宜家好多轉基因食物又好多動物都打著激數, 食著有反應吾出奇

男爵府

牛年勳章

廷廷媽 發表於 21-11-21 18:17
我仔16歲,近排和善左好多,可能差唔多捱過青春期了,青春期間父母最緊要唔好硬碰硬,由得佢
...
恭喜你!

水晶宮

licpd 發表於 21-11-21 21:46
點解我覺得同食物有關係我地細個吾會甘情緒化去頂撞父母, 我的朋友都係甘講
宜家好多轉基因食物又好多動物 ...

你講得岩
我細時就算點都好,唔會咁情緒化對父母
莫講話黑口黑面

有時我同老公講,可能以前年代,好多都好多兄弟姊妹,唔似E+得一個起、二個止,攪到好矜貴咁,寵到上天。

但無諗過同食物有關

水晶宮

但佢哋對住外人如老師、同學又唔會咁㗎
係咪安排多啲活動俾佢,練波、練樂器、玩團隊… 同佢對少啲,見到面時可以多啲話題,會唔會好啲呢?

男爵府

c.vieri 發表於 21-11-21 21:51
你講得岩
莫講話黑口黑面
我有一次屋企order著2個4 cheese pizza, 食完個仔即刻收到學校投訴, 係屋企就更有脾氣.

珍珠宮

Jane1983 發表於 21-11-21 19:11
仔女係身邊,感情多少深厚d,要教要鬧嘈完都易和好。

幾年前,識人個女係外國讀書,有一次個亞媽去探佢, ...

青春期最好有父母喺身邊
其實雖然嘮氣,但等個年輕人腦部發展完成就會過去
之前聽余德淳嘅分享會真係學到嘢

男爵府

牛年勳章

我都諗同現代食物有關嗎?我細個時……真係無乜見青春期咁大反應
我個中一生……原本同我乜都傾,仲係好BB㗎
兩星期前……突然對我好冷淡, 有時又唔應人、或冇反應、 講嘢冇尾音, 間中心情好陣,又好似情緒幾好, 同你傾兩句, 但一分鐘後又變臉, 真係好難頂

珍珠宮

c.vieri 發表於 21-11-21 21:51
你講得岩
莫講話黑口黑面

請問你在仔女小學時,是否都比佢哋自主? 我見好多家長都在幼稚園及小一已開始乜都問個小朋友意見,任由佢哋決定食乜,著乜,去邊,等等,乜都比個小朋友話事

珍珠宮

回覆樓主:

其實用寫紙仔方式去溝通,得唔得?

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 21-11-21 19:18
我仔(中二)算好好,依然好多野同我講,我自己一向同佢乜都傾,傾動漫又得,打機又得...傾下八卦,搞笑野都 ...

同意,打機係親子活動,但太多人覺得係電子鴉片,碰不得
可以同班年輕人講吓音樂、打機、動漫,距離會近好多,遇到大家心情唔好都可以分散注意力,講返啲topics增加互動,一陣又好返
其實佢哋都係大腦未成熟,控制唔到自己身體、嘴巴,衝動行先,冇辦法都要要體諒一下

水晶宮

cara.mak 發表於 21-11-21 22:03
請問你在仔女小學時,是否都比佢哋自主? 我見好多家長都在幼稚園及小一已開始乜都問個小朋友意見,任由佢 ...

唔算好比佢自主
就算出街食飯,都去到小四之後、先開始比佢自己點。
之前都係我哋叫乜,佢食乜
買衫、褲、鞋襪都係我睇中就買

佢小五、六開始同同學出街,我都由佢,亦好少過問,只係問佢同邊d同學、去邊到、幾點要返黎。
咁佢返到屋企都會話我聽發生咩事、食過,同學又講過乜。

大宅

c.vieri 發表於 21-11-21 18:20
我忍唔到,佢一黑我面我鬧到佢上天
見一次鬧一次。
反白眼、悔氣說話唔太過份,我就唔出聲,有時 撞著我心 ...

好心提醒,你知他/ 她青春期,用極端手法好危險,佢心理留下恐懼,憤怒,報仇等陰影同想法都唔好,更加加速影響關係,佢暫時表面唔反你,不代表他心理想法一樣。他們青春期的行為可以比大人更極端。不合聽請當我多事。

子爵府

回覆樓主:

我嗰個都發作中,對佢嘅底線冇哂,如果佢唔發作就關係唔錯,但一發作一秒之間就變哂,態度好差講過咩都唔算數,冇咩辦法,暫時唯有可以忍就忍,太過份都爆佢。其實我自己細時都冇咩試過青春期,都唔係好明呢代人點解咁可怕

首頁
12345...6

尾頁

跳至