想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

試咗三年,終於的起心肝睇醫生, 醫生朋友介紹咗我睇Dorothy Ng,佢初步check完之後冇乜問題,比我揀試IUI 或者直接IVF ,你哋會點揀?

子爵府

回覆 Mag23 的帖子

無咩問題,咁點解佢要你做IUI or IVF?

你幾多歳?

洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

吳醫生幫我check 晒輸卵管,抽血,超聲波,驗精子都好正常,佢話之前佢喺瑪麗~如果我咁嘅年紀~就會試IUI先,但IVF 成功期會就高d⋯⋯我諗緊做邊樣好

子爵府

咁如果一切正常,咁咪試吓IUI先

大宅

既然一切正常,而且瑪麗最標準做法都係IUI先。
點解單純因為高成功率而做IVF? (除非你卵巢功能差)
如果咁講,所有人都應該直接做IVF!

恕我直言,表面上看,有啲商業化

洋房

回覆 j_chan 的帖子

咁我又唔覺嘅,佢解釋IUI都好詳細,係我問完IUI又問IVF又提咗我好多備孕tips,見完佢無咁擔心

大宅

要睇下你有幾急住想要B, 主要睇下你幾多歲, 如果仲係35以下, 可以iui丫, 就算試2-3次iui, 都係3-4個月時間. 唔得先至去ivf, 畢竟iui 入侵性冇咁高, 又平D, 一般都會iui 2-3次 fail 先再去ivf~

大宅

回覆樓主:

認同樓上所講, 主要睇下你幾多歲, 後生又無生育問題就試左iui先, ivf辛苦好多同貴

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Mag23 發表於 21-11-25 15:08
回覆 HOPEFORBB 的帖子

吳醫生幫我check 晒輸卵管,抽血,超聲波,驗精子都好正常,佢話之前佢喺瑪麗~如 ...

其實應該倒番轉 如果check過無事,而試左一年或以上(食過排卵藥,監察過)唔得,應該直接ivf(除非你30歲以下

因為iui係for先生有輕微弱精,先effective

如果2個人都係正常,認定有卵ge狀況下交過功課一段時間,即係代表其他問題

最常見係對精子產生過多抗體,白血球一野殺哂/染色體異常

如果年紀有30頭以上,經濟唔係太差,真係唔好係iui嘥太多時間

洋房

回覆樓主:

原來吳醫生過左去,之前我喺東區iui都見過佢幾次

大宅

Mag23 發表於 21-11-25 10:54
試咗三年,終於的起心肝睇醫生, 醫生朋友介紹咗我睇Dorothy Ng,佢初步check完之後冇乜問題,比我揀試IUI ...

我覺得可以2樣都試。
我一開始做無考慮iui, 直接ivf, 因為個個都話成功率高,點知衰左,一野無左13-14萬。
之後求鬼其,試下iui.

我覺得可以ivf 再 iui再 ivf 再 iui, 卡啦卡啦咁做,唔洗做死一樣,會有驚喜。不過希望你一次成功,唔洗2樣都試。

大宅

Mag23 發表於 21-11-25 10:54
試咗三年,終於的起心肝睇醫生, 醫生朋友介紹咗我睇Dorothy Ng,佢初步check完之後冇乜問題,比我揀試IUI ...

ivf 啦,iui 機會好微,ivf都未必一次得,如果過35,就不要浪費時間了

別墅

回覆 Yanyan108 的帖子

想請問精子抗體,白血球問題嗰啲做ivf無問題嗎?thanks

複式洋房

siupak119 發表於 22-1-10 17:33

想請問精子抗體,白血球問題嗰啲做ivf無問題嗎?thanks

係啊。如果你白血球本身會殺死先生d精,你做iui,都係解決唔到個問題。

ivf就係係lab將精卵結合左,變左胚胎,先放入你身體

別墅

thanks thanks 我做過2次iui都唔成功,我都驚自己有呢啲問題

複式洋房

siupak119 發表於 22-1-11 11:14

thanks thanks 我做過2次iui都唔成功,我都驚自己有呢啲問題

其實做ivf最大concern 一定係錢。如果年紀唔細,錢銀又唔係話好唔掂,都係盡快做左佢。

因為真係千金難買一寸光陰,個年紀過左就係過左。到時你有誠哥咁有錢,都追唔番

別墅

其實我在瑪麗公家症做緊ivf了,上月剛抽卵,等緊下月放胎不過仍有擔心免疫不孕

洋房

多謝大家嘅意見!我最後做咗IVF ,第一次放胎就Bingo左!兩星期之後要再照超聲波😊

首頁

尾頁

跳至