自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

[頭條日報] 「財經大V」子墮斃 疑學業壓力爆煲

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2282181

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔清楚內地讀書情況,不過感覺大陸競爭應該比香港和外國仲大,而且佢地課程應該係比較深

珍珠宮

回覆樓主:

大陸壓力比香港大,而且返學時間比香港長得多,中學好多已經要寄宿,7am到9pm都係學校度過

公爵府

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 21-12-1 09:16
唔清楚內地讀書情況,不過感覺大陸競爭應該比香港和外國仲大,而且佢地課程應該係比較深
...

絕對大過香港好多,人哋人口咁多,大把人叻過自己,我親友d仔女個個都最小係大學生,佢哋讀完再要讀上去,研究生,博士咁

水晶宮

小朋友rip.
如果報導無斷章取義,個爸爸又係將個責任推咗俾學校。

la_source    發表於 21-12-1 11:40
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

judycyk 發表於 21-12-1 09:20
絕對大過香港好多,人哋人口咁多,大把人叻過自己,我親友d仔女個個都最小係大學生,佢哋讀完再要讀上去, ...

人口多應該工作機會也多,總唔能夠話所有人口比香港多嘅地方讀書壓力都大過香港㗎。而且而家放寬咗一孩政策,即係勞動人口唔夠,理論上應該好多工作機會。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

壓力太大影響健康、得不償失

珍珠宮

回覆樓主:

你睇新移民就知,乜都要爭第一,要認叻。 小朋友又取笑人,好怕佢哋。
小紅書果啲小朋友又十行全能咁款,點會唔競爭大

圍爐取暖    發表於 21-12-1 16:31

水晶宮

更係大, 大過香港好多.........
學既野深好多........................

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

識大陸嘅大學生,佢地5點幾已經起身溫書

侯爵府

2024年龍年勳章

香港學生已經好幸福,唔洗住讀~

子爵府

其實我覺得大部分地方都方都係求分數, 根本無咩分別

男爵府

我最近睇小紅書,比起內地,香港已經好幸福⋯⋯
唔催谷d小朋友分分鐘連高中都冇得上,香港至少可以讀到中六…

Amy7802    發表於 21-12-3 09:35

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

wsyggk 發表於 21-12-1 09:23
人口多應該工作機會也多,總唔能夠話所有人口比香港多嘅地方讀書壓力都大過香港㗎。而且而家放寬咗一孩政 ...

白領工作唔多
早前公務員試2百幾萬人去考

學生多,大專位少
有啲地區1萬個學生爭1個大學學位
香港競爭係細好多
只要唔係好target咩神科
但求有degree,基本上一啲都唔難

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

人口多應該工作機會也多,總唔能夠話所有人口比香港多嘅地方讀書壓力都大過香港㗎。而且而家放寬咗一孩政 ...

爭工作之前,爭咗大學學位先,一個公開試定生死,全國一齊爭。人人都爭做最 top 嘅極少部份。
學生除咗夜晚要留喺學校,由老師睇住溫習,無手機無遊戲,周末都要,一星期有半日返屋企自由時間。

公爵府

2024年龍年勳章

同香港一樣,無人想仔女做低下工作

大宅

2024年龍年勳章

聽講廣東某二線城市,只有 40%初中生可以升上高中,壓力之大可想而知

水晶宮

唔一樣,係大過香港

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

侯爵府

wsyggk 發表於 21-12-1 09:21
小朋友rip.
如果報導無斷章取義,個爸爸又係將個責任推咗俾學校。

樓下jm講佢得半日返屋企,父母可以疏導小朋友情緒嘅機會有限。
近排識嗰個新移民,佢就係因為小朋友讀書太辛苦而嚟香港, 佢本人唔想落黎,大陸有兩層樓,賺到下錢。

首頁

尾頁

跳至