夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實2年幾前..我已經察覺老公有異樣。但由於較早前我有懷疑過佢問佢,但當時佢係無出軌。係我誤會左佢。所以之後都唔敢再亂懷疑佢...自此事情發展到今時今日。我小朋友4歲,早幾日同佢坦承傾計,問佢我地既婚姻係唔係出現問題,仲想唔想經營呢段婚姻。。。佢好坦白同我講,佢有第3者仲要維持左2年,但佢堅稱係我地出左問題先同個女人一齊。佢話呢2年,我比好大壓力佢,又唔信佢,加上小朋友出世,我都無理佢同關心佢...大家自此出了問題。
依2年佢都無掂過我,佢話佢都知我估到,加上覺得自己好污穢,但大家扮無野就算。早幾日攤牌後,佢自動無搵個女人,只同佢信息過1次交代下。。當然小三(同事)有叫佢去佢度住住先。好明顯佢地唔係SP關係咁簡單,老公話我知佢係離婚人士仲有1個1X歲的小朋友,小三仲要知佢有老婆,小朋友當時剛出世。。但可能佢地工作上日對夜對,變相話題都多d,岩傾d.....(老公已離職)

我其實明白發生咁既事,並不是1個人的錯...所以我都有同老公講,我係明白同會原諒佢..希望大家繼續經營呢段婚姻。。雖然老公無再搵小三,日日都返黎又明顯對我都放鬆左無之前咁緊張,仲主動搵話題,但佢仍然唔肯同返我一齊。。

佢話佢自己都好內疚,就算唔同個女人一齊,佢都唔能夠同我一齊。。佢覺得自己好對我唔住,好內疚....但我地仍然住埋一間屋,訓同一張床。。究竟佢諗緊咩呢?

可能大家覺得我好傻,但我暫時不會考慮離婚,只係想聽聽大家的分析佢心態想點?

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

比我的話,我唔會考慮佢諗咩,佢出左軌,仲要話唔會一齊返,咁仲諗咩繼續?最起碼佢都要有心修補關係先再講

洋房

心滿意足 發表於 21-12-8 02:48
比我的話,我唔會考慮佢諗咩,佢出左軌,仲要話唔會一齊返,咁仲諗咩繼續?最起碼佢都要有心修補關係先再講 ...

佢話大家都有條剌,起埋一齊係唔work...過唔到自己心理關口,但我小朋友仲細,仲要係99湊緊..小朋友好痴我老公,我仍然愛佢,係佢深信有傷痕係不能彌補。。(emoji)

男爵府

好媽媽勳章

Ginnia 發表於 21-12-8 03:01
佢話大家都有條剌,起埋一齊係唔work...過唔到自己心理關口,但我小朋友仲細,仲要係99湊緊..小朋友好痴我 ...

咁你地宜家都仲一齊住,就睇下佢之後點對你,如佢仲愛你,就會設法令你對佢有返信心,如佢咩都唔做,耐左你都唔會再想浪費光陰

洋房

心滿意足 發表於 21-12-8 03:05
咁你地宜家都仲一齊住,就睇下佢之後點對你,如佢仲愛你,就會設法令你對佢有返信心,如佢咩都唔做,耐左 ...

知道,多謝你...只是時間難捱...想搵地方抒發一下。。因為一日未離婚,都唔想比身邊既人知道,但我仍然要扮好家嫂。依家我地都係當無野咁...大家一齊生活,一齊照顧小朋友...

大宅

Ginnia 發表於 21-12-8 03:01
佢話大家都有條剌,起埋一齊係唔work...過唔到自己心理關口,但我小朋友仲細,仲要係99湊緊..小朋友好痴我 ...

想問下你老公話唔同你一齊姐係要離婚?

但你又話暫時唔會離婚咁姐係……..?

我估………..如果你老公話唔同你一齊,但又唔會離婚的話,佢講咩過唔到自己又內疚其實都係多餘,佢只係想將自己出軌去合理化令你接受佢咁做,你原諒得佢一定會再有下次

珍珠宮

唔係好明,佢話唔能夠同你一齊姐係佢想離婚定只想同你維持表面關係?宜家佢出軌,點解佢有條刺?

我覺得內疚就無,食過出面d女人,對你更加無性慾就真。我覺得佢已經唔愛你,因為佢完全無努力想繼續維繫兩個人之間ge婚姻,佢同你多左野講放鬆左只係因為當你係半個親人或者對你係好倦而又不需要繼續扮好老公又或者係自己名正言順出軌而唔洗偷偷摸摸又或者係原來你反應係咁細,比佢想象中容易控制,咪成個人放鬆曬咯~

男爵府

回覆 Ginnia 的帖子

其實當佢發現你因為湊小朋友,忽略咗佢而婚姻出現問題時,點解唔主動跟你傾談,例如同你講:「你呀,成日掛住個仔,都唔理我….」等等,
因為你曾經問過段婚姻係咪有問題,我相信佢果時同你講,你係會正視的。

但你老公選擇出軌,而唔係去修補。

如果佢覺得內疚同對你仲有愛嘅話,係會斷纜返去你身邊,但佢話就算唔同個女人一齊,都唔會同番你一齊,但又唔想離婚,即刻想自由身做齊人,外面果個滿足心身慰籍,你就繼續幫佢維持個家,做同屋。

你話你仲愛佢,會接受一個唔再掂你,只是同屋親人嘅關係嗎?

洋房

mcs74 發表於 21-12-8 04:49
唔係好明,佢話唔能夠同你一齊姐係佢想離婚定只想同你維持表面關係?宜家佢出軌,點解佢有條刺?

我覺得內 ...

你講得岩,佢真係有同我講過對我既感覺似親人多於情人。佢話佢唔係唔錫我,只是感覺不同。

洋房

Belavizio 發表於 21-12-8 06:55

其實當佢發現你因為湊小朋友,忽略咗佢而婚姻出現問題時,點解唔主動跟你傾談,例如同 ...

佢基本上已經同小三斷左纜,但佢話我同佢既感情掉淡左幾年,唔係一時三刻可以好似以前咁,所以大家呢一刻唔會同返我一齊(連叫聲老婆都叫唔出,只係叫我媽咪),佢對離唔離婚唔執著,大家好似為小朋友繼續生活,但大家又唔會黑口黑面咁,食飯講下普通話題。。好似無果種戀人心跳咁。其實老夫老妻係咁定我地真正失去左愛呢…

珍珠宮

回覆樓主:

有一點好肯定,佢已經唔愛你,婚姻關係無法修補

但佢暫時唔走住,因為無一個大誘因值得佢去改變現況,離婚好多嘢要處理,又要同父母交代,男人都係怕煩

嗰啲咩內疚同覺得自己污糟都係廢話,佢揀得個有小朋友嘅離婚同事,貪就手同無手尾,根本仲同緊第三者一齊
如果有一日佢斬纜都係因為玩厭咗,佢玩厭呢個自會搵個新,暫時keep住你可以免上身啫

你同佢一齊要接受到長期做同屋主,佢一邊出去玩

Campenella    發表於 21-12-8 20:45

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

秋天與楓葉 發表於 21-12-8 09:54
有一點好肯定,佢已經唔愛你,婚姻關係無法修補

但佢暫時唔走住,因為無一個大誘因值得佢去改變現況,離婚 ...
分析完全正確,以我男性角度思考,樓主都係死心啦!

男爵府

你哋結咗婚幾多年?

洋房

Belavizio 發表於 21-12-8 10:07

你哋結咗婚幾多年?

拍拖4.5年,結婚已5年...

男爵府

未夠十年,無咁快有老夫老妻嘅感覺。
既然佢話唔能夠一下子撻番著啲感情, 一係同佢重新開始,但前提係佢都願意行出第一步。

大宅

The first thing you have to do is to make love with your HB, the body will tell you the answer and maybe it will change your HB's mind set

洋房

Surveyor 發表於 21-12-8 12:32
The first thing you have to do is to make love with your HB, the body will tell you the answer and m ...

我都知道,但佢唔想咁刻意...覺得唔係呢個時候做。但佢明顯訓覺無用背面背住我。起碼我覺得佢願意面對面。。。

洋房

Belavizio 發表於 21-12-8 11:56

未夠十年,無咁快有老夫老妻嘅感覺。

我唔肯定佢叫唔叫願意行前一步,佢係明顯唔同左,我感覺到,但我嫌佢行得太慢 唔夠主動。

男爵府

唔好急,一步步嚟啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

呢度幾多JM 講過,男人用邊度諗野。 唔掂你,戲都唔做,樓主你想圍爐定意見?
唔知道你經濟如何?生完小朋友有冇keep.?
與其分析男既咩心態,不如好好裝備自己。好似樓上話齋,男既今日或會想維持現狀,難保明天會否改變心意。
女人有私己,聲大點。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至