自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我同C6都唔識, 我識講, 唔太識拼我一睇到而家考試範圍, bpmf. 已經暈底,
次次進評叫阿女自己睇路.
暫時都合格但唔會高分.

係米要拎出去人教?
定還是由得佢?

學校普通話用等級顯示成績表.唔係分數.

p,s 我以前讀書一星期一堂普通話, 但我而家講普通話ok,
識講同聽, 平時溝通無問題, 無出面學
現今小朋友係米要出去學??

水晶宮

回覆樓主:

姨甥女小學時普通話科攞D,跟住我介紹佢哋睇大陸綜藝 例如奔跑吧..... 冇幾耐之後普通話科攞A,佢哋食飯時睇陸劇嚟餸飯,星期六日就睇陸綜藝,宜家高中都仍然係呢個習慣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

有好嘢緊係要介紹
呢個app好正㗎,你打字入去(再懶可用語音)出晒拼音,仲識讀!簡直係溫書好幫手

Seki1983    發表於 21-12-9 11:00

珍珠宮

回覆樓主:

我啲小朋友3歲半已經開始學普拼,我覺得係現今必要生存技能,等同英語。考試會叫普通話老師同佢哋溫,小朋友啲普通話流利過我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁當然你要去到流利水平,就要俾錢出去學了

伯爵府

回覆 ddkaka 的帖子

啱, 好有效

伯爵府

回覆樓主:

我識講亦都識教,
不過小朋友睇大陸綜藝節目/卡通片,
已經學識,bpmf果啲可以search utube教學,都可以幫助到少少。

伯爵府

回覆樓主:

我識講亦都識教,
已經學識,bpmf果啲可以search utube教學,都可以幫助到少少。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-9 10:22
有好嘢緊係要介紹
呢個app好正㗎,你打字入去(再懶可用語音)出晒拼音,仲識讀!簡直係溫書好幫手
正呀!謝謝

珍珠宮

kiuzoe 發表於 21-12-9 10:32
我識講亦都識教,
已經學識,bpmf果啲可以search utube教學,都可以幫 ...

百度好多解釋生字成語寓言故事歷史卡通片,拍得好好

珍珠宮

回覆樓主:

睇要求,想考試高分,家長都係唔識就要請個本身教普通話嘅老師教….

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我都唔識拼音,以前讀書邊有教普通話
都係呢幾年睇陸劇叫有d進步。

我仔普通話叻過我,佢識睇拼音(小一時學校有教)
見佢成日睇片都係普通話,佢普通話年年唔係A就B
普通話老師仲叫佢去參加朗誦比賽

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我自己只識少少普通話, 阿女小學普教中, 我有俾佢補普通話.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 21-12-9 10:39
我都唔識拼音,以前讀書邊有教普通話
都係呢幾年睇陸劇叫有d進步。

而家真係好多細路普通話叻過家長. 之前去外國旅行經常遇到普通話sales, 我女會幫我地做翻譯. 上次喺日本配眼鏡, 個視光師講普通話, 阿女自己驗完眼仲幫我老公翻譯個視光師嘅要求.

水晶宮

回覆樓主:

拼音學校會教,但最好手機打字用埋拼音,小朋友多用拼音會好啲,我囝鐘意用拼音,我話教佢速成都唔肯學,佢覺得拼音好易同方便

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

tantanmama 發表於 21-12-9 10:45
而家真係好多細路普通話叻過家長. 之前去外國旅行經常遇到普通話sales, 我女會幫我地做翻譯. 上次喺日本配 ...

佢地E+ 由幼稚園開始學起,係比較學得快過我地。
我仔講得唔差,但一聽就知係港普
有時大陸電話打黎,我唔識講,叫佢幫我同人溝通

公爵府

李露眉 發表於 21-12-9 09:40
我同C6都唔識, 我識講, 唔太識拼我一睇到而家考試範圍, bpmf. 已經暈底,
暫時都合 ...

我又係琴晚收到張考試範圍紙,大鑊了…… 聲母都仲還可以, 韻母真係唔記得曬 識聽識講唔識串lo……

公爵府

李露眉 發表於 21-12-9 09:40
暫時都合 ...

小一同埋小二,因為停課嘅關係其實冇乜上過普通話堂。我個仔係靠死背晒嗰啲詞語嘅拼音去做評估,我係完全唔識普通話,唯有用Google Translate比佢聽嗰啲音。 跌晒眼鏡,我個仔竟然攞到A。
但係佢自己依然好冇信心,因為其實佢只識聽少少同埋完全唔識講。 喺佢要求下,今年小三搵咗普通話老師,學期中嘅評估繼續攞A,而且大家都輕鬆晒

公爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-9 10:22
有好嘢緊係要介紹

多謝分享
我之前淨係識用Google Translate咋

象牙宮

回覆樓主:

我仔自己執生 佢講聽都叻過我,求其合格就算,記得小學一直都係六十幾分咋

首頁

尾頁

跳至