自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇左幾次醫生,成日驚死我lur野甘,剩係開止痛藥.....
成日訓覺都會有電擊痛,會痛醒,上半年同一隻腳扭柴四次,腰患有因而加劇,好痛苦,吾係要等到我行吾到先係嚴重呀!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BRITTANY1 發表於 21-12-11 16:18
成日訓覺都會有電擊痛,會痛醒,上半年同一隻腳扭柴四次, ...

是拇趾外翻吧!睇私家醫生可能會好啲,公立可能要等到坐上輪椅先會正視,有矯形器可用的,你下次睇公立醫生問下佢是否可行,可以就自費自己買。

大宅

成日訓覺都會有電擊痛,會痛醒,上半年同一隻腳扭柴四次, ...

最後都係手術

子爵府

手指可以做個簡單手術,腳就唔知得唔得

大宅

我十幾年前係睇政府,已經叫我做手術,我伯死,當日冇出現。2019年睇番,医生再排我2020做,疫情下被迫改期到現在,我用過所有矯正器都冇用,我覺得手術才是唯一解決方法。

珍珠宮

牛年勳章

BO_BO 發表於 21-12-11 22:40
我十幾年前係睇政府,已經叫我做手術,我伯死,當日冇出現。2019年睇番,医生再排我2020做,疫情下被迫改 ...

想問你去到幾多度醫生先肯幫你做手術?我睇過公立一次,求其俾舊嘢我夾响腳趾,根本冇用

男爵府

去左超過5次,冇攞過sick leave...用左好多野改善,但都冇用,另一係腳都開始痛同骨突...d醫生成日覺得好小事甘,剩係開止痛藥,算啦!或者都係要睇私家醫院做手術

象牙宮

滑膜炎

拇趾外翻。你左右都是?

無法穿普通鞋, 穿運動鞋。行路都痛, 或有時突然行唔到路。
結果, 醫生轉看骨科再轉 OT , 拇趾外翻+退化 睡時要綁腳。步行又是另一个。
根本無效。

本身有关節痛, 發炎。滑膜炎。一起針灸。針約1年多。配合運動。現可以走0.5-1小時, 才開始疼。
N年, 腳底滑膜炎時。 醫生只給鞋墊。 网球按摩 + 腳部運動 + 泡腳。折磨N年, 去年自己好。
希望腳趾滑膜炎也可KO。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Piaget 發表於 21-12-11 23:48
想問你去到幾多度醫生先肯幫你做手術?我睇過公立一次,求其俾舊嘢我夾响腳趾,根本冇用
...

我估有40度,因為冇留心医生說解,佢一開我病歷見10幾年前已confirm 做手術,所以佢即再安排我手術期。

珍珠宮

牛年勳章

BO_BO 發表於 21-12-12 09:17
我估有40度,因為冇留心医生說解,佢一開我病歷見10幾年前已confirm 做手術,所以佢即再安排我手術期。
...

你就好,我估我都有40度,如果想响政府醫院做應該都要等起碼10幾年,已經放棄唔睇了

子爵府

2024年龍年勳章

我是過來人,已是 10 年前的事了,個時未係最痛、但都想趁佢未再惡化時解決問題,做完康復理想、現在已你問題、行走自如。

個時做微創,算是新手術,唔多人識,現在應發展得更成熟了。

子爵府

彥彥媽咪 發表於 21-12-12 10:53
我是過來人,已是 10 年前的事了,個時未係最痛、但都想趁佢未再惡化時解決問題,做完康復理想、現在已你 ...

請問邊間醫院做?而家會唔會復發
同做完手術幾耐唔行得呀?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

BRITTANY1 發表於 21-12-12 00:03
去左超過5次,冇攞過sick leave...用左好多野改善,但都冇用,另一係腳都開始痛同骨突...d醫生成日覺得好小事 ...

我都嚴重,明白果種痛,係痛到醒,摸黑都揸葯膏,貼止痛貼。行路就痛到唔想行。
骨科無乜理,係refer咗podiatry(整腳膠同鞋墊) and義肢及矯形部(鞋墊)。最後發覺義肢及矯形部整嘅鞋墊最啱我,係要倒模。無咁痛。一定用特別鞋墊。
其實私人整會薄身啲。正苦整好厚。同埋要減重。

子爵府

BO_BO 發表於 21-12-11 22:40
我十幾年前係睇政府,已經叫我做手術,我伯死,當日冇出現。2019年睇番,医生再排我2020做,疫情下被迫改 ...

請問政府係咪先睇普通門診再轉介專科? 你去到咩情況政府先建議你做手術? 手術需削骨嗎? 有冇話康復期幾長?
唔好意思太多問題,因為我都比呢樣野困擾左好多年,睇過兩個私家,一個好似好權威(吳x)但感覺好商業,另一個話手術要先做一隻腳,休息三個月再做第二隻,再休息三個月,所以我都好禉豫拖左好多年都冇解決。

子爵府

2024年龍年勳章

粒粒芝士 發表於 21-12-12 22:11
請問邊間醫院做?而家會唔會復發
同做完手術幾耐唔行得呀?

我是在私家醫生樹做既,你係 BK search 下都應會見不少相關討論。

我係兩隻腳一齊做添(因為要全身麻醉,我唔想麻兩次,索性一次過兩隻腳做)做完手術第二日已可落床、到時會有對公主格格咁既‘劇’ 比我著,等我用腳踭行、避免整到對腳既傷口、腳會腫到豬蹄咁、行就好快(但我都免得過就不會四圍行)消腫就個幾月先得

時間已過十年,完全無問題,行得跑得跳得,傷口也細、唔多覺,無復發

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

外翻幾多度?嚴重要做手術!get well soon

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

雙腳站直,雙腳膝頭可以合埋嗎?

子爵府

彥彥媽咪 發表於 21-12-12 23:50

我是在私家醫生樹做既,你係 BK search 下都應會見不少相 ...

請問個陣大約幾錢?

子爵府

2024年龍年勳章

粒粒芝士 發表於 21-12-13 08:49
請問個陣大約幾錢?

個時用左約 12 萬,因公司有保險可 claim , 我知醫生知我 claim 保險又會寫貴d 的

男爵府

今日又扭柴,吾係講笑,真係幾無奈.問過港安呢個手術收費$11萬一隻腳,保險只claim到幾萬,十五十六中....只有同路人先知幾甘痛....我吾知有幾多度,但已彎得好犀利,腳板附近起哂硬皮

首頁

尾頁

跳至