自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大細公司都做過
同意係兩個世界
細公司係「立高衫袖落手落腳攪掂佢」,大公司生存之道,係搵到最快捷嘅方法、最幫到你嘅人,用最少effort去完成你嘅工作

別墅

chocolatebean 發表於 21-12-15 09:17
咁政府呢?
好似當無經驗咁...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

cassy_w 發表於 21-12-15 09:23
其實大公司都好多野學架喎, 我除左 N 世紀前做暑期工係細公司之外, 一直都係大公司, 要學既野係好多. 同埋 ...

可否教我生存之道係乜,我想轉工 係咪唔好講咁多嘢?

大宅

大公司炒人好麻煩, 所以會養好多懶人, 以前有個同事成日推job同蛇王, 見過佢公然係位訓覺打哂鼻鼾都無人話佢, 細公司如果妳廢一早比人炒左

子爵府

我大細公司都做過,真係好唔同的。如果講學野,兩種都會學到。我又唔覺大公司一定好d,各有各好/壞。

伯爵府

我自己鍾意做大公司
由暑期工開始已經係大公司
大公司講制度
Career path 點都好d
個人醒目亦唔需要係細公司浸,咩一腳踢學多好多野
大公司你肯做一樣可以學多好多,旦人多,根本冇需要一腳踢,只要搵對的人就可以了

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 21-12-15 13:32
我覺無乜所謂, 大公司係咁做, 細公司係咁做, 睇個人。
我自己,細到得十零人公司做過, 某行業全球最大 ...

好啱, 要找到適合自己的土壤。同睇下工種同行業。

伯爵府

cbeyond 發表於 21-12-15 13:32
我覺無乜所謂, 大公司係咁做, 細公司係咁做, 睇個人。
我自己,細到得十零人公司做過, 某行業全球最大 ...

JM,你識嘢。。出來打工主力都係睇人工和福利。

我之前做歐洲公司。 香港部門得三個人。 總之攪得掂坐係香港個歐洲老闆。

人工,福利, bonus, 再加請假,遲到,早退。就埋返埋副業的時間。全部flexible. 總之我同佢傾得掂就ok.

之後做大公司就真係冇得比。 單單係傾人工已諸多限制。

珍珠宮

個人堅持只打工,不會做startup做founder,所以畢業以來只考慮大型龍頭公司,相信這個對堆砌resume比較有幫助。
最重要係大公司對剛剛畢業嘅同學有更好更大嘅平台+更豐富嘅資源做起步頭三年嘅培養。而且寧願錢少啲promote機會低啲都一定入最辣嘅團隊做,遇強越強,能夠跟行業大佬做事學嘅武功足夠用一世。後生時確實吃苦頭比較多,但現在多了靈活性可以選擇,亦相對較經得起時間洗禮。
見過案例,畢業後為了多少少錢就跳,冇份工做得長,過了40之後基本冇咩建樹,慢慢變成layoff target,被layoff2、3次後,基本冇咩好公司要,亦冇人敢介紹工作。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

mimi987 發表於 21-12-15 09:04
以前細個d人話係小公司做可以學到好多野,一腳踢,練得一身好武功,但自從入左間大公司做,發覺比人呃左好 ...

反而我鐘意做細公司,one man band好控制。大公司好似你死你事,新入職當你係老手甘,自己搞掂佢,但我連同section既人名都未識分到喎
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

大細都做過
細公司無乜制度,資源少。但大公司就相反。人事就覺得大細都有。大有大搞細有細搞。都係好煩

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

大公司有制度, 分配工作好清晰, 細公司一腳踢。 如果做開大公司去細公司除非人工高, 否則就唔好轉。

侯爵府

牛年勳章

我又唔覺係呃人,自己初出茅廬做咗幾年細公司,的確練得一身好武功,之後一間比一間大,一間比一間package同benefit好,的確係返唔到轉頭。個人覺得,細公司學到嘅並唔係技巧同工作方式,而係唔怕辛苦一腳踢,唔會下下有“呢樣唔係我負責”心態,而家即使去到大公司一定職位,無錯係有細嘅可以幫手,但一路上可以向上游都係因為老細睇到你唔怕辛苦親力親為,所以望返轉頭都無後悔做過細工作,都係經驗同歷練

子爵府

vivibabyvivi 發表於 21-12-15 09:11
所以我老公同我朋友都話,佢地做嘅公司只會一間大過一間,絕不回頭做細公司。佢地都係事業好有planning 嘅 ...

但如果做到大公司, 但發現好伏( 工作辛苦之類, 辛勞=薪金唔成正比例)

但做得太短時間又無意思, 長又未必推倒

珍珠宮

ada0707 發表於 21-12-15 09:30
小公司同大公司係兩個世界

初出茅廬,做過兩年細公司,跟著轉左大公司,發覺自己係井底之蛙,好彩只係嘥咗兩年時間。

響大公司除了學到野,仲見識到好多一般平民少接觸到嘅嘢,工作關係也有機會接觸到上流社會人士。呢啲細公司一定體驗唔到。

有啲人做咗一世細公司,其實見識與眼界比家庭主婦還少。

珍珠宮

chocolatebean 發表於 21-12-15 09:17
咁政府呢?

屬於另一個國度,你可以當係火星。有自己一套潛遊戲規則。

水晶宮

bik1229 發表於 21-12-16 09:57
屬於另一個國度,你可以當係火星。有自己一套潛遊戲規則。

珍珠宮

Herobear 發表於 21-12-15 20:15
我自己鍾意做大公司
由暑期工開始已經係大公司
大公司講制度

全中!

細公司對CV根本冇乜用,除非自己想做老闆,第日另起爐灶或食埋間公司另計。識有朋友係呢個case

珍珠宮

糯米米糍 發表於 21-12-15 23:51
我又唔覺係呃人,自己初出茅廬做咗幾年細公司,的確練得一身好武功,之後一間比一間大,一間比一間package ...

正面分享!

瑪瑙宮

做過大公司轉唔番細公司的.

首頁

尾頁

跳至