自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

以前細個d人話係小公司做可以學到好多野,一腳踢,練得一身好武功,但自從入左間大公司做,發覺比人呃左好多年完全廢,連新入職既同事,出email通知各同事,都係話佢之前係邊間公司做,全部都係大公司,細公司根本提都無提

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

大公司只會請返做過大公司既人

龍鳳媽

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

所以我老公同我朋友都話,佢地做嘅公司只會一間大過一間,絕不回頭做細公司。佢地都係事業好有planning 嘅人

alice0606    發表於 21-12-16 10:04

男爵府

回覆 mimi987 的帖子

小公司同大公司係兩個世界.
聽過無數响小公司做既人亂做野, 到出事既時候凈係識講“我哋細公司咋喎, 邊識咁多野”. 好似今日大陸starbucks用過期食物單新聞, 可能真係好多餐廳仔都吾會咁睇重食物既有效限期, 見表面無事又賣吾哂就照用, 但去到starbucks 咁大就係一個好大既問題.

奉勸樓主忘記响小公司學到既野, 由頭响大公司學過.

水晶宮

咁政府呢?

大宅

其實大公司都好多野學架喎, 我除左 N 世紀前做暑期工係細公司之外, 一直都係大公司, 要學既野係好多. 同埋大公司有佢自己一套, 間間唔同, 不過就 train 到點去係一大型人之中生存囉

RAA    發表於 21-12-15 11:43

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小公司同大公司係兩個世界

子爵府

mimi987 發表於 21-12-15 09:04
以前細個d人話係小公司做可以學到好多野,一腳踢,練得一身好武功,但自從入左間大公司做,發覺比人呃左好 ...

大公司做可以學習大公司制度,不同做法見識,跟唔同部門溝通相處,處理人際關係。做開大公司,再跳去同行大公司或更高都易啲。到上啲年紀先做細公司(如果仲有人要)都ok。

侯爵府

果時我唔識咁諗, 做幾間都係細公司, 而家想轉都無本事了.....

水晶宮

以前細個d人話係小公司做可以學到好多野,一腳踢,練得一身好武功,但自從入左間大公司做,發覺比人呃左好 ...

自己現算大公司但好多野學,不過冇壓力,又講番入咗加-次人工

大宅

細公司同大公司係兩個不同既世界

侯爵府

bero 發表於 21-12-15 10:36
果時我唔識咁諗, 做幾間都係細公司, 而家想轉都無本事了.....

大公司成日請人,去見下

珊瑚宮

回覆樓主:

我覺無乜所謂, 大公司係咁做, 細公司係咁做, 睇個人。
我自己,細到得十零人公司做過, 某行業全球最大公司又做過。
最緊要人工+福利俾到我啫

伯爵府

回覆樓主:

細公司做事比較獨立自主,要求快靚正,大公司視為無制度自把自為。我覺得新鮮人係大細公司都冇所謂,若想向上游,始終揀有規模公司對職涯比較好。

趙元嵩    發表於 21-12-16 13:45

大宅

回覆樓主:

去左大公司,唔會想做番細公司!

侯爵府

mintcream 發表於 21-12-15 14:11
去左大公司,唔會想做番細公司!

我係呀以前真係聽人講一腳踢,學多d野,學左係自己,去到大公司人地有一套完整制度,根本唔需要囉,捱左咁多年,覺得完全被騙

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大細公司我都做過,其實各有各好,睇自己適應邊種公司文化。

細公司要執生,樣樣嘢落生落腳,某程度上有滿足感,有D細公司老細好識用人,如果幫得手嘅會俾好高人工留人,但要學正統專業知識就要靠自己,好處係人事通常比較簡單。

大公司有制度,分工細,有時時間精工浪費喺程序、手續上,更唔好提人事鬥爭,結黨結派,但同時亦因為人多資源多,在職訓練唔少,專科工作入大公司對將來轉工升職都較有利,入職人工未必好,但有能力嘅一樣可以升職加人工,喺大公司爬得上去頂得住都係人精,被獵頭機會都多好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

再喺大公司做耐D你就會知細公司學到的嘢有咩用
大公司的人好多自我感覺良好同埋大到人, 大把屎收埋喺枱底, 慢慢就知的了

我大中細公司都做過, 個人喜歡中型公司, 有D資源, 冇細公司咁辛苦, 冇大公司咁死板

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

小人事 同大事

大宅

回覆樓主:

大中小公司都做過,只做大公司,唔會返去做細公司了

首頁

尾頁

跳至