想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

經過多次失敗後,今次中以為成功。辛辛苦苦過到13周,諗住終於可以生個健康bb,點知17周產檢時,發現bb腦異常,馬上看結構醫生,醫生表示bb只有單腦,沒有眼睛,就算生下來生存機會微。
我馬上問上天,點解要咁對我,竟然我做錯什麼。
之後再由qe既助產士姑娘,2位醫生再3確定,bb有多個問題,完全不建議留
雖然十分不捨,但最終決定引產。以及與bb爭取最後相處的時間。
18周5在qe引產,bb好錫媽媽,塞第1次藥後已開始痛,由早上11時左右,到塞完第3次藥,晚上7點穿水,之後bb就出來。
引產至今快2星期,但每天都諗起bb,成日喊,情緒起伏好大。
連老公今日陪99去睇姑9個囡聖誕表演,我都好唔開心。
究竟我可以點做,我點先可以生到個健康bb。

大宅

13週無去做早期結構?

大宅

Csmcsm 發表於 21-12-18 10:39
13週無去做早期結構?
13週只係普通產檢,當日中睇埋T21,話報告一切正常。

大宅

做T21時無話中t18?最後點confirm係t18?好好保重

大宅

放手也是愛 發表於 21-12-18 12:38
做T21時無話中t18?最後點confirm係t18?好好保重
最後在qe,抽血,抽羊水,確定的。醫生仲話會再做埋晶片,雖然全部報告未齊,但已確定一定有T18。

大宅

Take care. 好好照顧自己.
養好身子,BB一定會返嚟搵你.

大宅

回覆 Ivyhope 的帖子

我都是8週無bb,一直以為是自己原因令bb無左,經過差不多兩年時間,終於找到是bb在結合時出現問題,所以令至胎停,其實有時想越遲知道,讓我與他多點時間互動是否好些,但越長時間,感情會越重,越唔捨得,其實我只在乎我對他離開的傷感,但bb呢?可能佢有唔舒服,在肚子裡過得都不舒服,那不如放手,比佢再一次拿著健康的身體找媽媽,那怕他不是找回我們,我都希望他能快樂健康,你試想想,如果在落後的國家,檢查不出問題,順利出世,他所面對的困難是千百倍。
曾看過書籍,兒女是債,我們上輩子沒有欠人債,所以今輩兒女不那麼多,所以我就想,今世我要問債,讓下輩子的我,兒女成群,哈哈。

樂觀的去想,有時是bb選擇媽咪的,不完美的他,他都希望自己能夠完美來漂亮的媽咪福報,對嗎?

試一下放鬆,但不需要迫自己忘記,愛你的人有好多,包括他。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ivyhope 發表於 21-12-18 10:52
13週只係普通產檢,當日中睇埋T21,話報告一切正常。
其實點解會T21 抽血都驗唔到T18
其實份報告係咪有問題
講到T21>99% 準確
呢D比較熱門既都check唔到

伯爵府

take care

子爵府

保重,BB下次會帶齊所有嘢返嚟

大宅

bonnie2012 發表於 21-12-21 09:09
回覆 Ivyhope 的帖子

我都是8週無bb,一直以為是自己原因令bb無左,經過差不多兩年時間,終於找到是bb在結 ...
謝謝你詳細的分享,雖然好唔捨得,但當引產後見到bb時,佢係笑的。希望bb 能再健康的回來。

大宅

littlefunpig 發表於 21-12-21 10:24
其實點解會T21 抽血都驗唔到T18
其實份報告係咪有問題
講到T21>99% 準確
其實連qe既姑娘都覺得奇怪,因T21係好準。只能講,咁少既率都中到。

大宅

Ivyhope 發表於 21-12-18 09:43
經過多次失敗後,今次中以為成功。辛辛苦苦過到13周,諗住終於可以生個健康bb,點知17周產檢時,發現bb腦異 ...

抱抱!我都第三次小產了,19wks 中咗染色體缺失要引產,真係好傷心!中期流產比早期流真係傷好多,BB已經成形有手有腳,你做ivf 吧,做埋PGS可以降低染色體中嘅機會
雖然都仲係好傷心,不過大家都要加油!我都仲好想有一個健健康康嘅BB!

大宅

Manmanman12345 發表於 21-12-23 17:29
抱抱!我都第三次小產了,19wks 中咗染色體缺失要引產,真係好傷心!中期流產同早期流真係傷好多,BB已經 ...
抱抱。中期流真係傷好多,不論身體及心靈。
我都偏向下次ivf+pgs,真的再傷不起。
希望我吔下次都可抱健康bb回家。

洋房

Ivyhope 發表於 21-12-23 19:28
抱抱。中期流真係傷好多,不論身體及心靈。
我都偏向下次ivf+pgs,真的再傷不起。
希望我吔下次都可抱健康b ...

醫生有冇講咩原因

大宅

HappyKaty 發表於 21-12-23 23:13
醫生有冇講咩原因
冇詳細講,但一般都只會講機率問題,每胎都獨立。
Qe只同我講,pass去遺傳科,睇下果邊醫生點幫我,可惜尋日收到覆診期,係2023年7月。

洋房

Ivyhope 發表於 21-12-24 14:08
冇詳細講,但一般都只會講機率問題,每胎都獨立。
Qe只同我講,pass去遺傳科,睇下果邊醫生點幫我,可惜尋 ...

成3年咁耐?

別墅

Ivyhope 發表於 21-12-18 09:43
經過多次失敗後,今次中以為成功。辛辛苦苦過到13周,諗住終於可以生個健康bb,點知17周產檢時,發現bb腦異 ...

今年二月我都引產左 bb21週都係染色體缺失,其實 我地跟本冇得揀。我都用左差唔多半年時間去平伏心情, 我地要調理好身體,咁先可以再準備懷孕。不過你已經好叻 我塞左兩日成十次藥都最後先排得出。 加油!

大宅

take care

大宅

HappyKaty 發表於 21-12-24 14:19
成3年咁耐?
政府野係咁

首頁

尾頁

跳至