少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

又到打流感針嘅季節,我老婆一早就話要預約打流感針。佢兩姊弟一早都已經同我哋講話唔想打針,因為舊年佢哋係用噴鼻式疫苗而唔需要打針,所以一早佢哋就已經同我哋講話要用返噴鼻式疫苗。點知我老婆嗰日預約嘅時候,平時打開嗰間診所同我哋講話今年冇噴鼻式可以用,咁我老婆諗住冇乜所謂就約埋打針。點知佢返到去同家姐講,家姐已經即刻爆喊,細佬反而冇乜所謂。因為家姐上次打新冠疫苗嘅時候,雖然話係叫做自願自己話打,但係之後佢成日話畀政府呃咗,因為佢暑假前打都仲係要打兩針,但係開學之後政府忽然話12至18歲打一針就夠。佢覺得自己好唔抵無端端打多咗一針,而且佢根本就好唔鍾意同埋好驚打針。所以今次一聽到又要打針佢已經即刻好唔開心,當時我仲返緊工,但佢已經連續喺whatsapp度畀咗好多個好唔開心嘅表情我。
到我放工返到屋企,家姐依舊都仲係唔出聲,我老婆就冇理佢,因為我老婆覺得佢咁大個人做乜打針都驚。到食飯嘅時候,家姐都仲係好唔開心粒聲都唔出。其實正如我之前講。我覺得打針呢啲嘢根本就冇得迫,咁佢唔鍾意咁唔想,迫亦都冇乜作用,雖然而家姐平時咁聽話到最後佢都會畀我哋逼到去。於是食完飯我就試下幫佢上網搵下睇下仲有邊度有噴鼻式疫苗,然之後同我老婆講試下幫佢約吓睇下仲有冇。其實我聽得出我老婆其實唔係好想,因為覺得我好似好就個女咁。但係我覺得反正而家成日都要戴口罩,又咁緊張衛生,又成日洗手成日搓手,其實就算真係唔打流感疫苗都應該冇乜影響。所以我就同阿女講,幫佢試吓約仲有冇噴鼻式,如果冇咁佢自己可以選擇打定唔打,不過佢要知道如果唔打萬一感冒嘅時候所要面對嘅情況。

佢一聽到可以唔使打,當堂面上面就出現返曬笑容,但係我都同佢講明如果唔打就一定要更加注重衛生。而且我都同佢講明,當如果有啲疫苗係學校要佢打,例如啲德國麻疹之類,又或者係我同老婆都覺得好重要一定要打嘅,例好HPV咁,佢就冇得選擇。咁佢話佢都明白,所以最後就等我老婆睇吓約唔約到,如果約唔到嘅話咁佢應該就唔會打。

其實我見到呀女上次預約打新冠疫苗之前,其實到臨打之前嗰幾日佢都一路唔開心,可能打針對對佢嚟講壓力都真係好大,所以今次我衡量過需要性之後,都係決定畀佢自己選擇,我唔想再見到佢為咗支流感針一路唔開心幾日。呢一類暫時唔係必要嘅疫苗,其實打定唔打真係應該有個人嘅選擇。而且當阿女知道父母係體諒佢嘅情況嘅時候,佢就會明白當有一啲事如果父母堅持嘅時候,嗰件事對佢嚟講一定係好重要,而佢嘅接受程度亦都會高一啲。

複式洋房

csir3290 發表於 21-12-19 11:20
又到打流感針嘅季節,我老婆一早就話要預約打流感針。佢兩姊弟一早都已經同我哋講話唔想打針,因為舊年佢哋 ...

樓主,你好識教。剛看了你幾篇文章,這篇才發現你是個爸爸。很好奇你系米一個小朋友教育工作者?

公爵府

回覆 csir3290 的帖子

流感針唔一定要打, 我地從來都無打過流感針, 除左好細個病過之外, 稍大後都無患過流感或其他傳染病.
既然你囡囡懼怕打針, 不必要打的就可免則免, 無謂構成心理負擔. 做好個人衞生, 生活飲食均衡, 身心強壯, 疾病和憂慮自然就遠離

複式洋房

怕打針就算啦,身體始終係佢自己,等佢幫自己做決定

首頁

尾頁

跳至