自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我細佬妹由其細妹係比較harsh嘅人, 如果見面時有咩不滿會直接鬧我或之後用whatsapp話我. 有時用詞都幾嚴厲令到我個心好唔舒服一段時間. 我就係做唔到唔理佢地點講, 其實我都唔明自己點解咁介意但控制唔到. 我唔鍾意鬧交, 所以次次都無駁咀. 但就係咁每次約聚會食飯當日我就會情緒好差坐立不安, 好驚, 有時無端端心跳得好快. 情緒控制唔到就會對C6發惡, 佢同我講咩我都覺得好唔耐煩, 好討厭. 我覺得自己好衰, 佢係無罪嘅. 有時佢都會問我究竟發生咩事?

相信9成人會話咁咪唔好見咁多囉. 已經見得好少, 但屋企人係無得揀, 我好明白唔應該對屋企人咁疏離.

可能係我個人蠢, 成日都論論盡盡.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

點解你唔直接同你細佬、妹講
佢地對你嘅方式令你唔舒服?
既然你都識講係屋企人,有乜咪直接反應返比佢地知囉。

男爵府

如果覺得好困擾,直接同返佢講
反正都唔係一齊住,唔洗怕日日對住

子爵府

如果唔想直接講!send whatapps 同佢講!佢哋係親人!有咩都可以傾!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

worthy 發表於 21-12-19 17:21
我細佬妹由其細妹係比較harsh嘅人, 如果見面時有咩不滿會直接鬧我或之後用whatsapp話我. 有時用詞都幾嚴厲 ...

咁佢地鬧你既野,係咪真係你唔岩?如果你有問題,你俾人話,又好正常;如果唔係你問題,又點解唔反駁佢地?由佢地鬧?就算兄弟姊妹都好啦,唔鐘意就出聲,你收收埋埋,又唔反映,又唔反擊,自己又炆陣,你老公又受罪,為咩呢?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我細佬妹由其細妹係比較harsh嘅人, 如果見面時有咩不滿會直接鬧我或之後用whatsapp話我. 有時用詞都幾嚴厲 ...

我明屋企人係冇得揀
但我真係選擇唔見咁多
我嘅人生唔會浪費喺令自己唔開心嘅事/人上
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

你冇情緒病!你細妹對你唔好,你唔出聲,轉頭就駡你c6, 呢d係好典形的欺善怕惡

子爵府

呢啲叫做屈屈埋埋屈出事,只要你覺得你細妹唔啱,你就講出嚟,個心就舒服咗,抑鬱症其中之一係心裏面嘅鬱結釋放唔到。

嗰個係你個妹嚟㗎,點解你唔表達出嚟?仲有就係,盡量少見佢。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 21-12-19 18:02
你冇情緒病!你細妹對你唔好,你唔出聲,轉頭就駡你c6, 呢d係好典形的欺善怕惡
...

Agree。
唔敢當面反擊,咪wts回應囉!做乜要忍氣吞聲?如果你係覺得俾人鬧冇所謂,堅淋善個隻就唔會有呢個post ,亦唔會發脾氣落c6度。即係你不甘俾人鬧,咁就咪鬼啞忍啦!唔好介意我咁講,其實我好怕你呢類人,我有個朋友又係咁,表面就乜都冇所謂,做到好就得人,但暗啞底就成日話人蝦佢。叫佢出聲反擊又話一場同事/朋友/親戚,唔想搞到關係差喎!我覺得,其實人地未必蝦佢,只係佢成日一副無所謂就得人咁,日子耐了,人地咪以為冇所謂囉,啲事全都係細微細眼事。 當然,我唔知樓主細佬妹係點,但有時,真係要反思下,係咪自己都養成佐佢地咁樣態度對自己。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

spikenard 發表於 21-12-19 18:02
...

你啱

有咩唔舒服就出聲啦, 解決問題, 唔係逃避
出咗聲, 細佬妹會注意, 你咪冇咁驚囉
出咗聲, 細佬妹唔改善, 你咪大條道理唔想見囉
又唔想疏離, 又唔出聲, 問題只會一直加深, 何必埋個炸彈喺自己個心呢

男爵府

你情感上太依賴他人
無咗自己
喜怒哀樂受人擺佈

建議你鑽研心靈成長
或者睇下心理學家
搵出點樣心靈獨立嘅方法

今日係你妹影響你
明日可以係你老公
後日可以係你子女
你而家唔開始獨立
始終有一日你會有情緒病

男爵府

回覆樓主:

樓主你同我見男家既情況一模一樣,我同男家食飯前一個星期就會亂諗野,訓唔著。。之後發老公脾氣,不斷循環

珍珠宮

回覆樓主:

珍惜親情不是你一人責任
直斥佢地所作所為令自己難受
無改善就不聯絡

珍珠宮

你唔高興又唔出聲,自己委屈自己,何必呢?一家人本應互相坦白,你可以選擇逃避,但逃避唔等於解決到心結。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大家一家人,你有感覺唔舒服,點解唔直接同佢地講?一次又一次感覺受委屈,心裡不好受,你要出聲架嘛,何苦要為難自己。

大宅

如果細佬妹唔合理話你就應該反擊,唔可以唔出聲。
佢哋係揀人蝦,見你唔多出聲咪以為自己講咩都得囉!有時要惡的,好多人欺善怕惡(對屋企人都係)

珍珠宮

多謝大家嘅回覆, 好有心.其實寫咗出嚟已經舒服好多. 希望喺唔使反面嘅情況下我可以學習表達自己感受, 唔好再被困擾.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

別墅

直接同返佢地講啦 咁樣既相處方式真係唔好

首頁

尾頁

跳至