自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

點解?就算一單有源頭都可以通關

大宅

回覆樓主:

唉,新年唔諗住啦

子爵府

airhei 發表於 21-12-23 23:03
點解?就算一單有源頭都可以通關

而家新聞就係話未必搵到源頭

子爵府

無話可說 發表於 21-12-23 22:13
香港係國際城市,無可能封關完全唔比人入境,可以點喎

要同內地通關, 就要差不多同外界隔絕, 直至內地與世界各地放寬為止。

呢個疫情, 與世隔絕越耐, 越削弱香港的國際城市地位, 如果長遠係咁好可能被新加坡取代, 最後只剩下內地與世界窗口的角色。

水晶宮

Mablelin 發表於 21-12-23 23:07
而家新聞就係話未必搵到源頭

出咗新聞,搵到源頭了。曾經同輸入初步確診個案同一時間身處同一洗手間。當然有待驗證埋病毒排序。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

回覆樓主:

又係機場清潔?定我記錯?他們防護足夠嗎?能否改機械人清潔呢?其實這工作很高危呢!

子爵府

wsyggk 發表於 21-12-23 23:15
出咗新聞,搵到源頭了。曾經同輸入初步確診個案同一時間身處同一洗手間。當然有待驗證埋病毒排序。
...

係咩⋯⋯⋯

可能冇做好保護措施⋯⋯⋯⋯⋯

侯爵府

Mablelin 發表於 21-12-23 23:20
係咩⋯⋯⋯

可能冇做好保護措施⋯⋯⋯⋯⋯

睇新聞,冇着保護衣,個個淨係帶口罩就算

水晶宮

qpalzm 發表於 21-12-23 23:13
要同內地通關, 就要差不多同外界隔絕, 直至內地與世界各地放寬為止。

其實我真心想問,要做到點先可以同大陸通關呢?如果要好似大陸同澳門咁樣一有事就全區隔離日日做檢測直至零確診,係無咩可能。要做全民檢測,一個小區就話易啫,全香港又係難。要貨機機組人員都隔離21日,除非政府俾錢,否則航空公司停飛好過啦!但香港好多嘢都靠輸入,大陸人都好多搵香港代購買嘢。
其實中央不如直接開條件啦,做到就做,做唔到就另謀出路,唔好得閒又講下得閒又講下咁。香港已經被嚴重邊緣化,兩頭唔到岸。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

其實有無今日果單,都預計今年內唔會有消息。

內地近來都開始有爆,包括埋廣州同東莞。如果我係廣東省政府,都唔想喺lee 段時間通關。

通關|林鄭月娥:領導人同意香港控疫有成效‎ 暫未有通關確實答覆
https://www.hk01.com/article/715569?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

水晶宮

kayen 發表於 21-12-23 23:23

點可以咁㗎我曾經喺外國飛過返嚟,喂佢連拎份撩鼻report俾我嗰個人都著到董太咁㗎!點解清潔工會無保護衣㗎

水晶宮

1314625 發表於 21-12-23 23:25
其實有無今日果單,都預計今年內唔會有消息。

內地近來都開始有爆,包括埋廣州同東莞。如果我係廣東省政府 ...

認真,既然廣東省都爆緊,咁不如學香港咁,限聚,出街戴口罩。過年通咗個關探親同家庭團聚先啦!

子爵府

wsyggk 發表於 21-12-23 23:24
其實我真心想問,要做到點先可以同大陸通關呢?如果要好似大陸同澳門咁樣一有事就全區隔離日日做檢測直至 ...

你講得啱, 封閉式管理機組人員會令航空公司人手不足, 今日報紙先講國泰cut左好多歐美客運航班。

可能遲D連機場人員都要封閉管理, 如果做份工成日連續一個月無得返屋企無得見屋企人, 你做唔做呢?

珍珠宮

回覆樓主:

從來無期望過

大宅

冇錯內地全部打低效疫苗+各地醫療質素參差,完全沒有放寬條件,香港只有同步清零與世隔絕一條路,新加坡作為最大受益者應該好開心。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

wsyggk 發表於 21-12-23 23:30
認真,既然廣東省都爆緊,咁不如學香港咁,限聚,出街戴口罩。過年通咗個關探親同家庭團聚先啦!
...

其實香港做得真係好好了。要全世界似香港咁,本地0確診先可以自由飛。
但真是無乜望...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

JoanC 發表於 21-12-23 20:58
對清零已無抱期望,一日啲人會出出入入,都預咗隨時斷。

仲有人會用清零做目標?唔知點解我覺得大陸好似唔想俾香港人免通關咁.

水晶宮

kayen 發表於 21-12-23 23:23

香港中港司機返內地,內地人著晒保護衣嚴陣以待,司機要指定洗手間,不能周圍走
香港機場廁所等咁高危,防護草草了事?

子爵府

我都想咁講,一日大陸與外界隔絕等如我哋一樣. 我地好被動咁. 奇就奇在係BK d 人覺得冇問題. 但之前新聞訪問又話8成幾人贊成與病毒共存

大宅

人哋從來都冇諗過同你通關
從未有一個內地官員親口承諾會通關
所有消息都係香港官員同議員自話自說
根本係一廂情願 自作多情

loved    發表於 21-12-24 10:59

首頁
12345...8

尾頁

跳至