自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

buenapark 發表於 21-12-24 00:54
人哋從來都冇諗過同你通關
從未有一個內地官員親口承諾會通關
所有消息都係香港官員同議員自話自說

內地官唔會似香港官鐘意亂吹,人哋做實事,一直觀察你哋香港,萬一內地開左口,就好難收返,費事自打嘴巴啦,講到尾,我唔覺內地為難香港,香港之前防疫的確存在不少漏洞,澳門政府的確一早跟足內地防疫,比到足夠信心內地,所以澳門有本土確診做全民檢測個零月就通返關,香港政府成日都暗地裡玩豁免外國人也是事實!

水晶宮

carrieylaa 發表於 21-12-24 11:23
其實點解仲咁多人認為香港問題?根本係大陸一直唔肯同香港通關,啱開始話一個月零 確診,好啦,做到,一樣 ...

出口術嘅係香港官員

伯爵府

emilylam 發表於 21-12-24 11:30

內地官唔會似香港官鐘意亂吹,人哋做實事,一直觀察你哋 ...

係啊,香港嗰班廢官
有名嘅女星嚟香港拍戲可以免檢疫。
人哋国家隊出外返国,都要隔离检疫啦.

侯爵府

qpalzm 發表於 21-12-23 23:39
你講得啱, 封閉式管理機組人員會令航空公司人手不足, 今日報紙先講國泰cut左好多歐美客運航班。

可能遲D ...

好多誇境司機都2年冇返內地屋企,人哋都係咁做,唔做可以 辭工 !睇新聞D機場工作人員連保護衣都冇件

水晶宮

TAKTAKB 發表於 21-12-24 11:36
係啊,香港嗰班廢官
有名嘅女星嚟香港拍戲可以免檢疫。
人哋国家隊出外 ...

當時外國女星根本不在幾十樣豁免清單裡面都可以豁免佢,就知政府班癈官玩嘢,封左一邊門開返另一邊窗,內地見到香港咁樣邊敢咁快開關

珍珠宮

畀面勳章

我諗真係要睇新聞時要留意大陸同香港官員講咗乜。我都好想返大陸見親人朋友,但香港同大陸官員從無講過幾時可以免檢疫通關,一路都系溝通緊,本來快有好消息。疫情在變,免檢通關時間都跟住變,系好正常的事。大陸在爆,香港又有本地確診。唔一定係大陸驚香港帶來病毒,佢都驚病毒帶落香港架。畀假希望嘅系傳媒同討論區的鍵盤俠

珍珠宮

畀面勳章

香港好多人喜歡自我嫌棄,一有乜嘢即刻怪自己政府,日鬧夜鬧。

珍珠宮

畀面勳章

外地的月亮特別圓,隔離人飯香。

珍珠宮

畀面勳章

怪得誰,清潔工點解在高危地方工作,只戴口罩。
點解唔鬧佢,唔鬧佢間公司管理層?

大宅

冇希望過,覺得一直都做得好好也不通關

子爵府

kayen 發表於 21-12-24 11:41
好多誇境司機都2年冇返內地屋企,人哋都係咁做,唔做可以 辭工 !睇新聞D機場工作人員連保護衣都冇件 :igi ...

重賞之下必有勇夫。

最終結果就係要政府出手補貼航空業囉, 如果唔係cut晒D外國班機, 必損害香港的國際航空地位。

侯爵府

qpalzm 發表於 21-12-24 12:20
重賞之下必有勇夫。

最終結果就係要政府出手補貼航空業囉, 如果唔係cut晒D外國班機, 必損害香港的國際航 ...

咁當然政府包底,人哋連剪頭髮都專人去隔離酒店包埋

別墅

真係冇希望過...

侯爵府

回覆樓主:

咪玩啦~西安自己都忙緊!

水晶宮

loved 發表於 21-12-24 10:57
而家在中港2地工作嘅人多的是,人地2年幾無得番屋企見家人都要做,要開飯嘛
...

兩地就無辦法啦,但而家講緊機場島咋喎。唔通要孤立佢哋要一個省?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

carrieylaa 發表於 21-12-24 11:23
其實點解仲咁多人認為香港問題?根本係大陸一直唔肯同香港通關,啱開始話一個月零 確診,好啦,做到,一樣 ...

其實我同意你講嘅嘢,而家連健康碼都做埋啦。一樣係只聞樓梯響
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

2023年兔年勳章

要絕對清零好難,內地咁嚴都有確診,何況香港 無理由叫喺機場做清潔嘅放工唔好去街

水晶宮

維仔媽媽 發表於 21-12-24 11:53
我諗真係要睇新聞時要留意大陸同香港官員講咗乜。我都好想返大陸見親人朋友,但香港同大陸官員從無講過幾時 ...

想問下呢個新聞又關唔關傳媒同鍵盤俠事?不過係嘅,商討之嘛,可以商討10年都未商討完㗎!總之佢一定係立於不敗之地㗎啦
https://www.info.gov.hk/gia/general/202112/18/P2021121800353.htm

水晶宮

cindy123 發表於 21-12-24 13:00
要絕對清零好難,內地咁嚴都有確診,何況香港 無理由叫喺機場做清潔嘅放工唔好去街 ...

唔係叫清潔工唔好去街,係開工做好保護措施,唔係只戴一個口罩,係高危地方做嘢要穿上保護衣,廁所比企出面機場人員更高危,點解只是戴口罩?

禁止訪問

首頁
34567...8

尾頁

跳至