自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

hitommycc 發表於 21-12-24 14:19
我仔照打,啱啱打咗第一針,(第一針心肌炎機率好低),打算Easter holiday打第二針。
...

Easter先打第二針,過咗28日喎

侯爵府

loved 發表於 21-12-25 08:10
仲有絕大部份年青人,只聽呢班所謂專家及黑心傳媒說話,對佢哋說話深信不疑,我覺得香港年青人好可憐,被呢 ...

由黑暴開始已經係咁
我感受到咩係隻手遮天

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

ganggang 發表於 21-12-24 13:47
袁教授話之後打大腿會好d,
今日繼續打....

叫阿圓教授攞數據出嚟先啦! 嗄! 佢最鍾意講數據喎

珍珠宮

畀面勳章

tearycow 發表於 21-12-25 10:00
由黑暴開始已經係咁
我感受到咩係隻手遮天

所以我地要好好保護同灌輸俾自己仔女

龍鳳媽

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

wasabikingdom 發表於 21-12-25 10:10
叫阿圓教授攞數據出嚟先啦! 嗄! 佢最鍾意講數據喎

老實,唔識嘅就比佢駭死,識嘅就比佢笑死。睇吓佢夠唔夠膽同世衛,福奇,鍾南山講,實比人笑大口,佢要揾窿捐

大宅

InkCartridge 發表於 21-12-25 09:56
Easter先打第二針,過咗28日喎

兩針間隔時間拉長至12週以上,抗體會高d,心肌炎幾率也會更加低

珍珠宮

開心吸收勳章

hitommycc 發表於 21-12-27 00:12
兩針間隔時間拉長至12週以上,抗體會高d,心肌炎幾率也會更加低

大宅

arale1668 發表於 21-12-25 07:48
劉教授自己三針都係打科興,亦係為一眾青少年人及其家長向衛生署爭取降低接種科興年紀的人,仔女參與港大 ...

你極度清晰,太多人帶風向

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hitommycc 發表於 21-12-27 00:12

復必泰隔12週後才打第2針,
係等第一針的抗體所剩無幾(或已失效)才敢打第2針,
以便減低患心肌炎或心包炎的副作用.

但打一針, 抗體有效3或4個月?
隔12週, 有冇“空窗期”不夠抗體?
希望政府專家團隊公佈下數據

珍珠宮

2024年龍年勳章

arale1668 發表於 21-12-25 07:48
劉教授自己三針都係打科興,亦係為一眾青少年人及其家長向衛生署爭取降低接種科興年紀的人,仔女參與港大 ...

講得啱

珍珠宮

畀面勳章

有緣相聚 發表於 21-12-27 16:20
你極度清晰,太多人帶風向

希望可以俾到任何人見到,都會思考一下才下決定就好了,可惜好多年青人已成為新技術白老鼠
龍鳳媽

大宅

Jasmine-4711 發表於 21-12-27 17:17

復必泰隔12週後才打第2針,

國際上已經有好多數據證明拉長兩針接種間隔效果更佳。

青少年只接種一針mrna產生的抗體已經高出兩針科興好多,說到空窗期,科興接種兩劑四個月後抗體所剩無幾,要擔心也應該擔心科興完整接種後夠不夠抗體先。

事實是三針mrna對Omicron抗感染70%(三個月後降至40-50%);三針科興就幾乎完全無能為力(多國研究都得出同樣結論,包括上海瑞金)。兩者防Omicron重症率也是天差地別,前者90%(原本100個重症,打針後10個重症)後者60%(原本100個重症,打針後40個重症)。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 21-12-24 13:56
咁最後……

同問

翡翠宮

hitommycc 發表於 21-12-28 01:01
國際上已經有好多數據證明拉長兩針接種間隔效果更佳。

青少年只接種一針mrna產生的抗體已經高出兩針科興 ...

mRNA疫苗隔長些時間打效果更佳?
咁都有人信!?

那是西方政府缺貨時,
政府安撫民心的托詞,
數據係統計學的玩具,好易被扭曲.

西方國家在缺貨時,
無論成人或少年,
都係話隔長些時間打更佳.
但到夠貨時,又係相隔28日打2針

真係揾鬼信!

華人少年的體質, 在打復必泰後比較易引發心肌炎或心包炎, 港府才建議少年相隔12週才打第2針. 目的係減低副作用(心肌炎或心包炎), 而不是因為更有效.

如果真係相隔12週才打第2針mRNA是更有效,
為何成年人仍是相隔28日打兩針?

砌詞說得通嗎?

專家團隊建議少年要打大脾,
為何不建議埋成年人打大脾?

不要專家講甚麼就信甚麼,
而不去分析下邏輯上是否合理

大宅

Jasmine-4711 發表於 21-12-28 02:06

我一直跟各國covid研究數據,唔關心香港專家同媒體講乜。你唔信就算,我都唔會迫你贊同我。

翡翠宮

hitommycc 發表於 21-12-28 02:53
我一直跟各國covid研究數據,唔關心香港專家同媒體講乜。你唔信就算,我都唔會迫你贊同我。
...

美國Centre for Disease Control(CDC)在本月15日發出的Pfizer/BionTech 為未成年人打疫苗指引, 仍是相隔至少28日後打第2針.

如果如你所說, 隔12週打比隔28日效果更佳,
為何到本月15日update的指引,
仍然冇提過

因為有疫苗初期產量不大,英美歐禁止疫苗出口, 多國未能如期收貨.有足夠貨時,國家叫人隔28日打2針;
到唔夠貨時, 又話隔12週後打更有效.
研究報告的數據係統計學家的玩具,
數據一時一樣, 政策也一時一樣,
任由有心人扭曲事實去安撫民心.
係權宜之計.

唔通西方大國肯認自已唔夠針打咁魚,
而不去cover up 以免人心惶惶, 上街搞事, 甚至推翻無能的政府去救自己.

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-12-28 02:06

記憶中初初英國因為想多些先有一針保護,所以拉長一和二針時間,發現抗體量較持久。一般來說專家唔會除口up, 會有數據支持,在乎呢d data/硏究普通市民看到不看到(可能要比$或professional member)

侯爵府

ganggang 發表於 21-12-24 13:47
袁教授話之後打大腿會好d,
今日繼續打....
昨天陪老人家打bnt booster, 打之前我半講笑話可否打prt pet, nurse 知道食薄血藥打時抽針make sure 冇打到血管,呢個少少動作已可減低心肌炎風險2.4倍,若再拉長二針相隔時間,打後休息幾天,風險可接受

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-12-24 14:24
袁教授講嘅都係第一次聽。我住呢度冇人打大腿又唔見得無效!呢排很多專家學者俾古靈精怪意見,標奇立異,以 ...
唔該鬧之前做下功課先,屈袁用老鼠(真)做實驗所得出來的結論,新聞都有報導,相信報告亦有在專業journal被同行reviewed 後 刊登,唔係靜講個信字

侯爵府

hitommycc 發表於 21-12-28 02:53
...
有些立場網友仲會要求找出相關報導/證據,然後繼續拗,internet forum first rule of engagement, 認真就輸了

首頁

尾頁

跳至