夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kkcarolchan 發表於 21-12-26 11:11
由話要靜下,我冇再打俾佢/冇whatsapp過佢,佢當然都冇同我講過野,都係我問一句,佢答一句

其實我好清楚 ...

咁惡死,怕咗你,少講為妙。

別墅

終極熊貓 發表於 21-12-27 01:20
樓主有無同老公道歉過?

Del

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

kkcarolchan 發表於 21-12-27 12:20
有,因為經過呢件事,我睇到自己嘅缺點/不足
我有同佢真心say sorry,令佢難受
...

慢慢改善生活習慣,我40年宜家都開始改緊我d 霸道性格。

漸漸另一半會覺得輕鬆啲

複式洋房

回覆 kkcarolchan 的帖子

樓主,我是男的。 如無意外,你老公已心死。
生小朋友係兩個人嘅決定,但你當初選擇用黑口黑面、埋怨嘅態度去回應佢嘅決定,仲唔係一兩日,係一段長時間。由果刻開始,你已將佢愈推愈遠。有冇第三者已經唔係重點。

男人很少會做衰人,所以佢只會答‘想靜下’、‘暫時唔想’。

你應該係果種凡事要搞清楚,要一個明確嘅答案嘅人,而你老公正在逃避。我勸你暫時不要再捉佢傾,你再迫,只係迫佢講出一個你唔想聽嘅答案。

你要記得你推開佢,都用左一段長時間,所以相對唔可以要求佢短時間會原諒你。可以做的,只有做返好自己,繼續等待。

大宅

學好三年,學壞三日,令佢重新喜歡上你起碼要俾當初推開佢時用多三倍時間,哄都要三倍心機。男人可能心死,好彩你哋之間始終仲有個小朋友。
作為男人,我覺得呢一刻佢個心會好攰。如果我係佢,除咗返工放工唔好俾我理其他野,唔想見老婆。除非工作上或其他地方遇到好事,否則都唔想見到老婆。

你先做好小朋友,6299男家親戚的工作,做好左再幫手減輕男的家庭收入的負擔,其實呢啲在生二胎時應該要做。另外要拜託佢啲兄弟老友多啲約佢,PS5,呢啲消費開支必須你搞掂,如果無兄弟陪你估下佢會搵咩人陪?做到呢步只係緩和左你哋的關係,之後仲要重新培養感情,疤痕的痛會記一世,你要多教小朋友哄爸爸哄長輩,仲有得救。

男爵府

回覆樓主:

你想生B都係呢年幾嘅事,個問題都搞左咁耐你要佢突然立即當無事係無可能,就算道左歉佢都要時間,關係破壞可以好快但重建真係要比時間,感覺你都幾強勢,要學下氹人,比d空間佢休息同時做d氹對方嘅野

男爵府

少有女都有問題嘅post

我覺得要揾輔導/社工la, 你話你知錯, 但點知錯, 有無改到, 其實係你講, 唔係你老公覺得你好左, 可能你平日10級黑面, 改左變8級黑面, 我諗對你老公都係hard feeling, 有社工可以幫你用中間人角色去睇, 比較客觀d, 咁你揾朋友/家人都得, 不過無咁好

至於你講的改, 係唔係改到你老公要求, 就要揾輔導, 你個人簡單直接, 講野直, 可能比好大壓力佢, 有個中間人都好d, 可以睇住成個過程, 平衡男女需要, 亦可以講d 客觀的野, 唔使某個人太偏激

大宅

我會諗點解老婆變成咁?
好累呀? 將來點算?
如果老婆可以變回初識時咁溫柔,咁善解人意就好了.
如果真正能改變霸道性格, 令男人改觀, 他很少會執著伴侶過去的錯.

珍珠宮

回覆樓主:

「之後果2晚清晨時分先返黎,再之後就算有返黎瞓….」

即係你老公間中無返嚟瞓?
係嘅話….佢去咗邊度過夜你應該心中有數
加埋佢對你嘅態度….
你可以嘗試挽回,人唔試過始終唔心息

但記住挽回都唔能夠毫無保留,要留「後路」俾自己

大宅

好媽媽勳章

秋天與楓葉 發表於 21-12-28 14:30

同意

珍珠宮

kkcarolchan 發表於 21-12-26 11:09
(長文)
事緣我同老公一齊左14年
結婚8年,有一個女

我覺得一切都太遲,女人就最忌因為對方愛錫自己,就一切變得理所當然,你講就句句都真理,對方講既就樣樣都錯
你c6對你愛錫算一算應該有6年幾,變到佢目前對你冷啖+抗拒共一起8年
過程中樓主應該用左同樣程度黎破壞左呢段感情,到今天*事到如今*,我覺得好難改變到d咩,順其自然吧

珍珠宮

樓主道歉後,老公有咩回應?
會唔會你同佢既事只係導火線?中間可能佢自己仲有煩惱?例如工作問題,經濟問題?
你有無傾得下既長輩或共同朋友?可以同你老公傾下? 開解下你老公,只少知道你老公諗緊乜再對症下藥! 8卦既長輩同朋友就唔好。
有時外人講既,會聽得入耳啲,老婆講既,可能唔想聽...
你道咗歉之後,有無對老公態度好轉?平時惡唔惡,係咪樣樣話哂事? 你同老公年紀應該唔大? 小朋友仲細? 唔好刻意同老公講自己既感覺,得閒講多啲小朋友既野,少埋怨,唔係個個都受得起咁多負面野...
要佢消化同接受你真係有改變,都需要漫長時間,如你有心維繫呢段感情,俾啲時間佢,唔好迫佢。如你係ftm,平日佢收工,你只需要俾啲湯水佢飲,煮下佢鐘意食既野,間中講下小朋友既事,就算...
老公仲對你有感情既話,應該會軟化,佢都唔想頭家散的! 如果咁都挽回唔到,你就做好心理準備啦!

複式洋房

可能要改下你同距講野態度。如果一開始覺得你態度差,聽都唔想聽。

別墅

Dada1985 發表於 21-12-28 10:59
回覆 kkcarolchan 的帖子

樓主,我是男的。 如無意外,你老公已心死。

Del

別墅

秋天與楓葉 發表於 21-12-28 14:30

Del

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kkcarolchan 發表於 21-12-26 11:11
由話要靜下,我冇再打俾佢/冇whatsapp過佢,佢當然都冇同我講過野,都係我問一句,佢答一句

其實我好清楚 ...
冷戰期間...........你封左海底隧道?佢可能出外遊樂?

伯爵府

kkcarolchan 發表於 21-12-26 13:31
係,佢既原因大致上係呢個,就係當初只顧自己想生第二個,冇換位思考,係佢嘅角度諗,導致今日呢個局面

...

由你強烈要求生第二個果陣,佢就開始受壓,大家都無一個好嘅商討機會。果一刻都未到最差情況。但而家佢嘅表現似乎係俾你嘅壓力淋熄咗佢對你嘅愛火,佢可能心已死要重燃係好難。而家你只可以釋出你嘅善意,對於過往帶俾佢嘅生活壓力道歉,同要承諾日後你會點樣對待佢,佢接唔接受就因人而異,如果你盡咗最大努力都挽救唔到,你都唔好傷心,要接受現實。同時改變一下自己,然後就隨緣啦!

首頁

尾頁

跳至