家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

csc1016 發表於 21-12-28 12:00
Del

Up

大宅

還原基本步
買 「儲蓄」「保險」
係為咗「儲蓄」定係「保險」
針冇兩頭利

禁止訪問

子爵府

hinjaimama 發表於 22-1-10 15:40
咁儲蓄plan既回報又真係好過某d定期既...

根本係兩回事.

定期係要一次過比50萬(甚至100萬以上的本金), 去做自己想做幾耐的定期(由一個星期, 一個月,三個月, 六個月甚至一年). 好處係靈活, 不過一定係有財力之人士才可以去做.(我相信銀行不喜歡d只做十萬/八萬元的定期的客人)

儲蓄計劃可以用月供 或 年缴方式, 而且年期比較長. 供款額可以由幾佰至幾萬不定, 按個人財經能力而定, 而且每間銀行/保險公司的計劃分別很大, 一定要對計劃書內的條款有一定了解, 尤其是保證部分 和 (所謂)預期回報數字.

適合一些每月只能供款銀碼少, 但可以長期供款的人士.

子爵府

好多人都話儲蓄保險搵笨。
話說我啱啱出嚟工作時跟HSBC買咗份「摰全保」,要供25年,每年一萬蚊鬆啲,其實 ...

甲之蜜糖,乙之砒霜。
有人鍾意榴槤,有人好怕榴槤。
有人鍾意被搵笨,有人唔鍾意被搵笨。
有人鍾意搵人哋笨,有人唔鍾意搵人哋笨。
有人鍾意平平穩穩,有人鍾意大上大落。

有人鍾意蜜糖,當人人都鍾意蜜糖。
有人鍾意榴槤,當人人都鍾意榴槤。
有人鍾意被搵笨,當人人都鍾意被搵笨。
有人唔鍾意被搵笨,當人人都唔鍾意被搵笨。
有人鍾意搵人哋笨,當人人都鍾意搵人哋笨。
有人唔鍾意搵人哋笨,當人人都唔鍾意搵人哋笨。
有人鍾意平平穩穩,當人人都鍾意平平穩穩。
有人鍾意大上大落,當人人都鍾意大上大落。

自己對腳先知對襪啱唔啱着。

民房

回覆 csc1016 的帖子

其實要咁睇,儲蓄同保險應該係要分開,因為保險嘅嘢係消費性,所以佢會令到你嘅儲蓄增值唔夠,所以如果買儲蓄保險,你嘅回報率就唔會高。另外如果買之前,可以上網睇吓咩叫償付能力,銀行嘅最高存款保障係50萬,所以你放100萬去銀行,如果銀行執笠(touchwood),佢都淨係賠到50萬。但係喺保險公司就唔同,保險公司有保監局嘅監管,佢會就住你嘅資產而有1.5倍或以上嘅存款,所以如果保險公司執笠,佢會賠返100%俾你。
另外為而家好多product都係non guarantee,就會好驚保險公司係咪真係做得到,所以就可以上網睇吓實現率,上網所有保險公司都有disclose。

禁止訪問

複式洋房

好多人都話儲蓄保險搵笨。
話說我啱啱出嚟工作時跟HSBC買咗份「摰全保」,要供25年,每年一萬蚊鬆啲,其實 ...

我依加幫仔仔(2歲)供緊份
$2500/月 供5年 6厘
20年後可拎$43萬,唔拎可以繼續複式滾存

複式洋房

katy_11_24 發表於 22-3-3 17:06
20年後保證拎$43萬,唔拎可以繼續複式滾存

請問係邊間買?

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

katy_11_24 發表於 22-3-3 17:06
20年後保證拎$43萬,唔拎可以繼續複式滾存
有保證 6厘? 請問你買的是什麼計劃?

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

總之買保險、要記住有通貨膨脹、2、30年後保障只會得返約20%~

我全家三代都冇買~

初結婚生咗阿B仔想買保險、跟住叫咗個agent上嚟、最後我問佢都話、60歲買保險是是多少錢(因為有病到都係60歲以後)、數字嚇咗一大跳、計咗一個晚上、知道唔值得買、自己努力儲蓄、更為實際~

香港女性平均年齡88.5歲、保險要買到幾多歲 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

請問儲蓄保險值唔值得做 - [請問儲蓄保險值唔值得做] http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至