6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

健康院教/聽人講通常都係3奶2固但bb 8點起身 8點半尾奶+9點前訓著
我一直都係3奶1固 感覺好密密食 攝唔到時間5餐
最近想加多餐固 但時間太逼就唯有2奶2固
應該問題不大吧???? thanks

大概9.5-10個月大
0800 240ml 奶
1200 粥仔
1700 星星粉
2030 240ml奶

之前試過幾日
1600 180ml 奶
1800 100g 果蓉
2030 240 奶
但覺得佢好飽 而且有時午睡過左鐘就好趕
所以想2奶2固
請畀下意見

大宅

abc2111 發表於 21-12-30 17:35
健康院教/聽人講通常都係3奶2固但bb 8點起身 8點半尾奶+9點前訓著
我一直都係3奶1固 感覺好密密食 攝唔到時 ...

其實2奶2固問題不大,不過10個月建議可以逐漸跟大人早午晚飯時間了。早9-10點加多餐早餐,3-4點加餐奶或者點心,5點餐可以遲少少6-7點食晚餐。奶可以逐漸慢慢減至~5-7oz.

別墅

anjaco 發表於 21-12-30 20:38
其實2奶2固問題不大,不過10個月建議可以逐漸跟大人早午晚飯時間了。早9-10點加多餐早餐,3-4點加餐奶或者 ...

thanks for reply
即係朝早8點幾食完奶 9-10點再食嗎??? 咁份量大概食幾多??
雖然夜晚一覺訓11個鐘 但日頭都好訓得呢
通常兩次1個鐘 or 30+2 , 搞到冇時間食野

男爵府

abc2111 發表於 21-12-30 17:35
我一直都係3奶1固 感覺好密密食 攝唔到時 ...

兩餐固中間可一餐奶,不過量可以小啲

大宅

abc2111 發表於 21-12-31 00:07
thanks for reply
即係朝早8點幾食完奶 9-10點再食嗎??? 咁份量大概食幾多??
雖然夜晚一覺訓11個鐘 ...

一歲一下奶仍然是主食,固體一餐食半個飯碗左右都已經好好,如果係點心可以再少D都得(如半顆蛋加幾粒餅,少量藍莓,半條蕉),目的係為之後介奶鋪路姐。時間真係要就佢訓教而定,不能一概而論,呢個年紀通常一天三次左右,每次訓多過個半鐘最好輕輕拍醒佢啦,如果唔係夜晚訓得唔淋,通常就係佢訓教的時候住麵/飯來/粥. BTW 9個月打後要比finger food 訓練手肌和咬肌啦. 藍莓/葡萄/草莓/番茄仔一開二,蘋果/青瓜切條,單骨雞翼等等你都可以比佢食啦。

別墅

anjaco 發表於 21-12-31 07:34

一歲一下奶仍然是主食,固體一餐食半個飯碗左右都已經好好 ...

thanks 我試下先

首頁

尾頁

跳至