0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

政府今日宣布要打一針先可以入食肆,BB剛出世,打疫苗對餵人奶有冇影響?
有冇媽媽餵緊人奶打咗針?

大宅

打針前佢會問你係咪餵緊人奶,
應該係有影響先會咁問啦?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

餵母乳暫時只可打復必泰,科興唔打得

大宅

回覆樓主:

只可以打復必泰。但我自己都擔心,諗住打左就吾再餵啦

男爵府

Joannne 發表於 21-12-31 18:32
政府今日宣布要打一針先可以入食肆,BB剛出世,打疫苗對餵人奶有冇影響?
有冇媽媽餵緊人奶打咗針?

只可以講,所有新藥和新疫苗研究,都唔會有孕婦和餵人奶婦女嘅數據,因為道德上唔可以叫佢哋試新藥和新疫苗。

如果餵緊人奶,我就唔夠膽打了。

複式洋房

Pepero 發表於 22-1-1 08:34
只可以講,所有新藥和新疫苗研究,都唔會有孕婦和餵人奶婦女嘅數據,因為道德上唔可以叫佢哋試新藥和新疫 ...

我都唔夠膽打呀,但如果政府一定要打先去得食肆咪迫住要停人奶?!(emoji)我又唔想喎

可唔可以搵醫生寫醫生紙架。。。

男爵府

celavialaw 發表於 22-1-1 08:14
只可以打復必泰。但我自己都擔心,諗住打左就吾再餵啦

我都係,一黎擔心自己打復必泰反應大,二黎唔多唔少都擔心疫苗餵母乳有無影響,雖然暫時數據上話ok,但將來有無影響無人知,三黎又怕黎緊新年疫情爆,所以都提早左打針唔再餵了

男爵府

Joannne 發表於 22-1-1 10:05
我都唔夠膽打呀,但如果政府一定要打先去得食肆咪迫住要停人奶?!(emoji)我又唔想喎

可唔可以搵醫生寫醫 ...

我諗住唔打針繼續餵人奶,唔出街食飯,就係屋企食或叫外賣。

我唔想因為打針而停人奶,咁樣太可惜了。
應該唔會有醫生肯寫醫生紙,因為依家啲guidelines係話孕婦和餵人奶可以打針,信不信由你。

大宅

Pepero 發表於 22-1-1 12:55
我諗住唔打針繼續餵人奶,唔出街食飯,就係屋企食或叫外賣。

我唔想因為打針而停人奶,咁樣太可惜了。

因為要打針而停,諗起都傷心。但返工一定要打,無辦法啦。如果吾駛返工,我都會避免去要打針先入得既地方,堅持餵到幾耐就幾耐

大宅

Kumahung 發表於 22-1-1 12:18
我都係,一黎擔心自己打復必泰反應大,二黎唔多唔少都擔心疫苗餵母乳有無影響,雖然暫時數據上話ok,但將 ...

咁BB由全人奶,一下子轉奶粉肯嗎?

男爵府

celavialaw 發表於 22-1-1 16:45
咁BB由全人奶,一下子轉奶粉肯嗎?

bb人奶轉奶粉要慢慢轉,要睇下夾唔夾,搵定幾款心水,搵啲同人奶差唔多味嘅試

我bb之前厭奶,個時已經變左奶粉為主了,宜家打完針就真係變左全奶粉了,不過就黎加固,對奶嘅需求都會慢慢減少

首頁

尾頁

跳至