論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新姐姐做咗兩個月,1/1新年突然同我講佢爸爸岩岩吾喺度,已經過身同我喊咗幾滴眼淚,當天情緒不太激動。今早我見到姐姐開始有少少不同,在家餵我女兒食飯的時候,一路喊一路喂。工作態度開始散漫。是否要俾恩恤金?一般幾多?

男爵府

回覆 FZZZ 的帖子

樓主你錢多?佢哋嘅眼淚係free比你嘅,我中過招。
今次畀咗,跟住就會媽媽婆婆嫲嫲家姐細佬表兄弟姊妹排住隊死。

只怪佢記性唔好,所以最先死嗰個,後來會返生,死多次

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

就係想你自動比錢。 你無比, 就係咁。 耍鸟多益善。 做得個2個月。 放心, 你比咗錢, 大把人死。 死完番生可再死過。Father, Mother一大堆。自己老豆叫father, 個媽另一個男人又father, 男朋友, 老公亞爸又father. God father又father, 神父又father. Mother亦大堆。

子爵府

回覆 FZZZ 的帖子

唔使太上心,佢哋民族啲人大病,死係等閒事,唔係涼薄,係事實,呢度好多僱主都中過招,包括我,根本你無法知道

伯爵府

回覆樓主:

比佢放日假啦不如
叫佢出去行下

大宅

佢地啲屋企人可以輪住過身,轉個頭又會笑哈哈。

珊瑚宮

回覆樓主:

迫你比錢買佢怕
今次比完。好快又有下一招
玩具萬歲!

大宅

又係咁我請過3個姐姐, 第一個做唔夠2個月死媽媽, 半年後死爸爸. 第二個, 做左半個月又話爸爸撞車死左, 之後比我炒左, 趕唔切再嚟. 到第3個, 過左幾個月冇事喎, 但上個月又話媽媽HEART BEAT要入院借錢, 今個月終於死左. 唔知我家係咪黑姐姐? 個個入屋唔夠半年都死人. 佢地嗰幾日好傷心幾日後收到借到錢就完全冇事發生過咁

大宅

我上位工人都類似,唔係話佢講假話,不過2年內試過,佢老公亞爸走左,所以佢姑仔打我屋企電話問佢拿錢,之後又俾張相我睇,話佢個女昏迷插喉就快唔得,所以唔記得接我小朋友放學及去興趣班,過一排又話佢個女好番曬……仲有好多
唔好話白事要俾呀,我試過工人叫我小朋友同我講,佢小朋友生日,個孫出世,講一次扮聽唔到,之後無限重複直至你有表示

子爵府

FZZZ 發表於 22-1-3 09:44
新姐姐做咗兩個月,1/1新年突然同我講佢爸爸岩岩吾喺度,已經過身同我喊咗幾滴眼淚,當天情緒不太激動。今 ...

我工人舊年8月,有朝早,同我講媽媽走咗,一邊講,一邊喊 ,不是呼天搶地的,佢話佢冇嘢喇,佢唔似大話,相處一年,都係老實人,因之前佢有講媽媽咳,入咗医院。
我俾咗一仟佢,跟住出咗街,夜晚在外吃飯,等佢做少d 功夫。我冇再問,免佢再講提起傷心,佢工作正常。

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

男家有個姐姐做了3年,去年她奶奶過身,今年自己媽媽、老爺相繼去了。前2日話我們知她大姐撞車過身。當然有借錢 ,唉 我只懂安慰說別太傷心,有請姐姐的朋友也說佢地講的嘢不用太上心。

大宅

新姐姐做咗兩個月,1/1新年突然同我講佢爸爸岩岩吾喺度,已經過身同我喊咗幾滴眼淚,當天情緒不太激動。今 ...

我唔係好信。我之前個姐姐,佢輪住隊話佢屋企人bye bye
:-D :-?

複式洋房

回覆 FZZZ 的帖子

中招僱主現身說法。借得一個會有第二個。死得一個會有第二個。借完你錢即刻抹抹眼淚蹦蹦跳跳出街買靚衫溝仔。
惻隱之心不可有賓/印

侯爵府

回覆樓主:

我都試過,話菲國水災有親戚死左,一定要即走,平時為食嘅佢連早餐都唔食,連我來回機會都嘥左,一去不返,走左電話即唔再通。點解走得咁急,因借左財仔2萬幾。

子爵府

千祈唔好比,之後佢會同你講,屋企又C左咩人…….

子爵府

fa_chan 發表於 22-1-29 19:32
千祈唔好比,之後佢會同你講,屋企又C左咩人…….

係,你說得對,我都中過蕉,來左1年左右,跟住話妹妹過新,過多5個月話媽媽過新,但發現佢之後同人笑住講電話。

男爵府

中介話佢地好多大話,你可能中招

首頁

尾頁

跳至