婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99無打針,已whatsapp講咗新年唔出黎見面,只會video call
避得就避

大宅

回覆 lolobae 的帖子

就算打唔打針,都想避得就避。唔見就唔駛話邊個又唔開心,或者聽到無聊野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我呢邊唔想見佢地係因為佢地好中意食盤菜筷子水, D野又唔熟又無公筷

poiuy_poiuy    發表於 22-2-22 15:11

別墅

lolobae 發表於 22-1-10 23:00
99無打針,已whatsapp講咗新年唔出黎見面,只會video call
避得就避

你就好啦99咁明白事理…
我62一直唔做好衛生講極唔聽,話病就唔見,仲要叫多D親戚聚餐,點知病到失聲都唔講,再攞支探熱針求其探跟住話我無發燒…
疫情期間唔會再同佢食飯!!

大宅

happiebearmama 發表於 22-1-11 15:21
你就好啦99咁明白事理…
我62一直唔做好衛生講極唔聽,話病就唔見,仲要叫多D親戚聚餐,點知病到失聲都唔 ...

我99無覆好/唔好,好可能臨近新年就發爛渣架,不過我講咗就唔會退讓!

別墅

lolobae 發表於 22-1-11 15:46
我99無覆好/唔好,好可能臨近新年就發爛渣架,不過我講咗就唔會退讓!

明白,我地都推咗好多聚餐,上次只例外一次但無下次,外國疫情嚴重62仲想擺酒,新年見面我地點都唔會除口罩!

大宅

咁你老公都一樣讚成唔見?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mimmy 發表於 22-1-11 09:49
我呢邊唔想見佢地係因為佢地好中意食盤菜筷子水, D野又唔熟又無公筷 ...

我接受唔到冇公筷

大宅

lolobae 發表於 22-1-10 23:00
避得就避

我不是住在香港,疫情比香港嚴重,所以剛剛的做冬我哋都冇一齊食飯。我同奶奶關係唔親近,我唔鍾意佢,亦都唔想見到佢,但有時做人要將心比己,老人家(老爺奶奶)冷冷清清的過節確實很可憐,加上做老婆下下手段太強硬,難為老公又影響兩夫妻感情。
所以當日我親自做了湯圓,加兩個小菜,叫老公拎比佢哋,晚餐的時候就一齊視像傾住食,其實只係客客氣氣講兩句就收線拜拜。 我嘅做法唔一定係最好,但至起碼做咗自己本份塞住奶奶把口,老公覺得我抵錫又肯撐我就已經值得!

別墅

jojocatjojo 發表於 22-1-12 07:27

我不是住在香港,疫情比香港嚴重,所以剛剛的做冬我哋 ...

謝謝分享,完全明白,兩年來要拒絕的壓力也是很大的,我都好辛苦,好在老公明白同支持。無奈62一點都不體諒我父母身體不好,屋企又有幼童,成日不小心仲不斷講大話周圍去同見人…
我們會拜年同送禮的但堅持不除口罩(其實佢成日都除),水都唔會飲,必須要保護我的家人

大宅

happiebearmama 發表於 22-1-12 15:50

謝謝分享,完全明白,兩年來要拒絕的壓力也是很大的 ...

同你一樣呢兩年因為疫情,我不會同99同枱食飯或除口罩見面,老公都好認同99係非常污糟嘅人
老公支持我,因為我冇雙重標準,兩年我冇同街外人同台食飯。 基本上老公每星期會返99屋企一兩次,幫佢哋補給順便見吓面。大時大節就一定人到禮到,有時疫情緩和一點,老公都會同老爺奶奶一齊食飯,但我呢度疫情就算緩和一點都係比香港嚴重,所以老公會叫佢哋如他回去吃飯的一星期前,就請他們不要出街,因為老公長期在家工作,沒有接觸其他人,我老公也很安全。一開始99覺得我老公食個飯見過面都要求多多,老公咪解釋比奶奶聽如果99唔肯合作,老公咪唔返去食飯囉,俾99自己選擇。

大宅

weekychan 發表於 22-1-11 18:18

咁你老公都一樣讚成唔見?

因為我老公如果要檢疫,係要用自己AL
所以佢都避開

大宅

jojocatjojo 發表於 22-1-12 07:27

我不是住在香港,疫情比香港嚴重,所以剛剛的做冬我哋 ...

你呢個方法好好,我打算買份禮叫同99同住的細佬交俾佢~雖然佢都唔會領情/講多謝,但做咗自己責任就算。

大宅

lolobae 發表於 22-1-13 16:59
你呢個方法好好,我打算買份禮叫同99同住的細佬交俾佢~雖然佢都唔會領情/講多謝,但做咗自己責任就算。
...

我自己做咗送咗出去嘅嘢,我係唔理99比咩反應, 亦唔想睇佢做戲, 我做咗本分, 主要等老公有得交代。
99而家醒咗D,唔會係我老公面前講我壞話,曾經老公拎我買嘅禮物俾99,奶奶嫌三嫌四多謝都冇句,我老公就係99手中搶番份禮物拎走,之後立即走人。 99知道自己行動失敗,轉頭竟然WhatsApp我媽咪,話我媽咪教女有方,佢感到好有福氣,而家好似多咗個女,覺得好幸福!
咁假嘅人都有,我一切在心中,媽咪永遠只得一個!

別墅

jojocatjojo 發表於 22-1-13 22:28
我自己做咗送咗出去嘅嘢,我係唔理99比咩反應, 亦唔想睇佢做戲, 我做咗本分, 主要等老公有得交代。
99而家 ...

你老公要掌聲鼓勵!
認同,做好自己本份,連老公都自然企係自己嗰邊

別墅

jojocatjojo 發表於 22-1-12 22:35

同你一樣呢兩年因為疫情,我不會同99同枱食飯或除口罩 ...

好感動有人明白,呢年多有時同好朋友訴苦,都被覺得我不孝順老人家,我因很大壓力身體一直不舒服,最近至好D,而家唔敢再同人講。我都有父母要孝順,我做到嘅都唔會俾佢地冒險…

我都無雙重標準,無出外同其他人食飯。如果叫62見我地之前唔去街,佢一定話得得得,但佢講大話無數次,我已經無辦法再信佢。上次約食飯前我鄭重提醒佢唔好重用口罩(已經送埋俾佢),佢話無但似乎都係無聽。知道佢同我地食飯時已開始病第二日仲重感冒(當時未驗),我真係喺老公前嬲到喊… 62成日話人咁驚死,但外國疫情非常嚴重,真係無下次

子爵府

新年我都想避

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-1-13 22:28
99而家 ...

我都話啲奶奶係影后嚟㗎啦。喺呢度有啲網友仲未清醒姐。

別墅

帶口罩得吾得?

大宅

bibibibababa 發表於 22-1-17 14:28
帶口罩得吾得?

唔食飯?我99黎親都要坐到阿B瞓覺,起碼4個鐘,無可能全程戴口罩呀!而且係我哋都要戴,咁辛苦,不如遲D見!

首頁

尾頁

跳至