論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人姐姐照顧家人已有兩年多,一直不錯。工人姐姐突然説想回印尼過新年。因為隔離政策,我諗最少要放兩個月。工人姐姐很想回去印尼,並提出如果回來隔離安排太複雜佢寧願唔做,但如果可以安排到佢也希望回來再繼續工作。請問各位該如何處理?

家人因為有特殊需要,我們很難沒有工人兩個月,但也希望工人姐姐可以繼續幫手,十分苦惱。

求各位賜教!

子爵府

回覆 uscayenne 的帖子

佢都講到寧願唔做都要返去,咁你都無得選擇啦,只有俾佢返去,佢肯返嚟做只係令你唔使再用錢請人,同由頭再等過

但你俾佢返去話就話兩個月,但航班一熔斷,就唔止,你要有心理準備

呢兩個月就只有靠你哋自己頂住

複式洋房

安撫他, 勸他不要返去, 我地都一樣返唔到鄕下!!

別墅

HOPEFORBB 發表於 22-1-13 17:49

佢都講到寧願唔做都要返去,咁你都無得選擇啦,只有俾佢返去,佢肯返嚟做只係令你 ...

因為有太多唔同可能性,姐姐突然唔做,熔斷機制,機位改期,我又驚俾姐姐番去最後又係番唔到嚟,所以有諗過不如請個第二個,但又唔知請唔請到,請到又唔知好唔好同做唔做得長,真係好煩惱。

別墅

kelly1120 發表於 22-1-13 17:49
安撫他, 勸他不要返去, 我地都一樣返唔到鄕下!!

之前續約已經想番不過最後無番,唔知道點解最近又話要番,應該都勸唔到(emoji)

別墅

uscayenne 發表於 22-1-13 16:17
工人姐姐照顧家人已有兩年多,一直不錯。工人姐姐突然説想回印尼過新年。因為隔離政策,我諗最少要放兩個月 ...

我哋宜家同你一樣煩惱,我哋姐姐話起碼要返去3個月以上。

男爵府

回覆 clean112 的帖子

勸下佢吾好番,話病毒太勁,好危險

子爵府

你都話唔可以冇工人2個月, 即是如佢堅持你係搞唔掂, 何況返左去仲會唔會返黎都成問題,如佢堅持, 請過另一個會比較穩陣

複式洋房

分明想轉工。JM不要太單純。問佢係咪想加人工。

伯爵府

Iceqqbaby 發表於 22-1-23 13:16

分明想轉工。JM不要太單純。問佢係咪想加人工。

我6299既工人,佢唔續約,11月尾完約,但新工人一直book唔到酒店,求舊工人幫下我,做到新工人到,我出每月一萬,佢留多一日都唔肯,個幾月後,佢話放完假了,叫我請返佢,我真係唔知佢地係點諗野。

複式洋房

回覆 sasatt 的帖子

係出面搵完一輪工發現都係你人工高。

首頁

尾頁

跳至