自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔九歲。佢成日等到最後一刻先去廁所。去到廁所條底褲已經瀨左,有啲尿。又要換底褲。好多時等到我聞到佢條褲有臭味,我叫佢先去廁所。又要換底褲。夜晚瞓覺會自己起身去廁所,不過好多時,底褲又濕咗。鬧又鬧過氹又氹過。我要帶佢去睇醫生。大家有乜嘢建議可以俾我?Thanks

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

學童每年都有身體檢查 可以叫e生寫紙去專科睇
珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

回覆樓主:

要睇醫生

la_source    發表於 22-1-14 12:23

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

vivivo 發表於 22-1-13 21:15
我仔九歲。佢成日等到最後一刻先去廁所。去到廁所條底褲已經瀨左,有啲尿。又要換底褲。好多時等到我聞到佢 ...

佢是不是包皮緊?我仔細個時都是甘,帶佢去看醫生,腎科,泌尿科都看過,最後割左包皮之後乜都解決晒

我不是好記得果時醫生的解釋了,但你先了解下個仔包皮是不是緊先

大宅

CrabPincers 發表於 22-1-14 07:45
佢是不是包皮緊?我仔細個時都是甘,帶佢去看醫生,腎科,泌尿科都看過,最後割左包皮之後乜都解決晒

我 ...

多謝回覆。我老公都講過,不過包皮呢樣嘢有D好難明。我會叫我老公了解一下仔包皮先。

大宅

問下老公細個係咪都係瀨床瀨到好大個,有遺傳的。
我仔都有咁的情況,後來睇醫生,醫生問爸爸細個係咪都係咁。
之後有問呀仔個爸爸,原來都係瀨到小三小四先完全無瀨。之後我無比任何壓力小朋友。放過自己放過呀仔。順其自然。

伯爵府

回覆樓主:

睇医生,看是生理(如膀胱括約肌未成熟)/心理問題,才能有解決辦法,

因咁大個,多少會影響心理,如上學/同朋友玩緊/去camp出現這問題,佢會感尷尬,影響自信

https://jtfhealth.pixnet.net/blog/post/32002941-10%e6%ad%b2%e5%ad%a9%e5%ad%90%e9%82%84%e5%b0%bf%e5%ba%8a%ef%bc%8c%e6%80%8e%e9%ba%bc%e8%be%a6%ef%bc%9f

珍珠宮

siuting1031 發表於 22-1-14 08:59
問下老公細個係咪都係瀨床瀨到好大個,有遺傳的。
我仔都有咁的情況,後來睇醫生,醫生問爸爸細個係咪都係 ...

請問過渡期點做?
半夜叫佢柯? 定點樣
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆樓主:

搭單問,有冇人的小朋友夜尿去得多?十歲仔一晚去廁所三次,我都鄧佢辛苦,唔知點先可以幫到佢.

子爵府

減齡達人勳章

kcuiying 發表於 22-1-14 12:40
搭單問,有冇人的小朋友夜尿去得多?十歲仔一晚去廁所三次,我都鄧佢辛苦,唔知點先可以幫到佢.
...

晚晚都去3次廁所?如果係,真係好頻密,定係佢訓教前1個鐘飲好多野?
我仔都係十歲,好少有夜尿,除非訓前飲咗大杯水,先去1次,基本上一教訓天光
建議帶佢睇下中醫,我家姐之前位元堂睇中醫,飲咗幾次中藥,佢話夜尿都冇埋,好大分別!

珍珠宮

睇醫生

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我仔都係成日瀨尿,我想問下,如果睇醫生,係睇咩科?泌尿科嗎?

禁止訪問

大宅

回覆 vivivo 的帖子

9歲仔係白天瀨尿定夜晚訓覺先瀨?
如果白天都要忍到瀨即係唔急都唔識去,要多啲話佢等佢唔好次次急到瀨先捨得去,試下得唔得。如果夜晚訓覺瀨尿就仲麻煩啲,好多因素都有可能,例如遺傳/膀胱/發育遲緩都有可能,想斷尾唔易。好似我個女11歲都仲經常夜晚尿床,夏天會少好多,但一到冬天少出汗天冷就會好嚴重,幾乎晚晚都瀨尿,而家11歲夜晚訓覺仲要押尿片,睇咗幾年醫生都斷唔到尾,但都叫比以前有改善,但我就都好擔心好似我老公咁去到十四五歲個女先開始斷尾。

伯爵府

snorlax 發表於 22-1-15 15:06

如看医生幾年,应生理結構沒問題?會否考慮睇中医?

大宅

回覆 rosenok 的帖子

睇醫生話係我老公遺傳膀胱發育遲緩,因爲我老公以前同阿女情況幾乎一樣,中醫睇過但阿女飲完劑藥可能太寒涼好快就嘔,見冇乜改善就照睇返專科。

複式洋房

9歲好大個真係要正視下

大宅

係日頭忍到最後先去。去之前已經瀨咗小小。日日頭係咁。返而夜晚佢都識起身去廁所,不過都係最後一刻,又係賴咗少少

大宅

請問係睇乜嘢科醫生?醫生會做乜test?
唔知係咪天氣凍左,我仔晚上又瀬尿Thanks

子爵府

熱血金章

樓主盡快去醫生檢查下,我小朋友三歲已戒日片,但就一直有夜遺尿問題,八歲左右喺政府腎科follow,跟咗兩三年,都冇特別做啲咩,係等小朋友慢慢慢慢發育,最後正式10歲左右斷咗無再瀨了。(醫生應會按個別個案例做唔同測試 ,可能有啲會食藥,但我小朋友唔使)

你可以同你家庭醫生講叫佢寫封信俾你轉介去政府 ,又或者你自己去相關嘅私家專科睇吓

首頁

尾頁

跳至