婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說c6 有三個妹。
我同99 佢地一家因生左小朋友後關係已經決裂左。不過99 還要成日裝無知,當無事發生~但係我真係放不低(想起99 那句有媽生,無媽教同坐月的經歷,我仍會爆down)
生了小朋友後,做左ftm,都無咩靠個老公養自己。
但見到佢成日要為佢d 妹ssss做野。又要問呀哥拿錢~
C6 本身又要俾家用99,又幫99 係內地供樓ing....
呀哥有咩都share 俾佢地~
個問題係,明明三個妹都有老公同小朋友~d 妹不可以尋佢地老公幫手ge 咩?
我內心矛盾的係,我知你要做好乖仔同呀哥的責任,但會不會太過火?
D 妹s 明明成日係背後話我八婆,又係自己個家庭gp 度開火(當然我不係入面,但人地d 老公係晒度)

複式洋房

T_a_b_o 發表於 22-1-16 10:42
話說c6 有三個妹。
我同99 佢地一家因生左小朋友後關係已經決裂左。不過99 還要成日裝無知,當無事發生~但 ...

還有的是,d 妹叫c6 成日申請d 咩津貼,又要拿我的資料。。申請完d 錢都無一半係自己用的。。。

我其實都嬲,係咪真係咁等錢使~

水晶宮

話說c6 有三個妹。
我同99 佢地一家因生左小朋友後關係已經決裂左。不過99 還要成日裝無知,當無事發生~但 ...

鬧爆你老公啦,叫佢顧掂好自己屋企先啦!同埋佢阿妹有老公自己一頭家,呢啲係佢老公嘅責任啦,關你老公咩事呀,養到佢死好冇?叫你老公唔好咩都攬上身啦,結咗婚就一家一主啦!以前我老公都係㗎,但我鬧完之後好好多啦。顧住自己銀包啦網友。

la_source    發表於 22-1-17 12:42
cathngai    發表於 22-1-16 14:37

大宅

話說c6 有三個妹。

d奶奶最鍾意話人個女無家教,講真她個女又好有家教咩?
有口話人無口話自己

複式洋房

Astra00 發表於 22-1-16 10:46
鬧爆你老公啦,叫佢顧掂好自己屋企先啦!同埋佢阿妹有老公自己一頭家,呢啲係佢老公嘅責任啦,關你老公咩 ...

鬧都無用,我地吵到要離婚。。。
結果99 又話不好呀~xx(我)無屋企人教係咁架啦~你要體諒下佢呀___我聽落的語氣明明就係調刺~

分分鐘都係99 傳統又放養又溺愛的"教育"弄到佢d 仔囡們咁黐原本個家。又不見妹們sss 成日返外家~但最可笑係。。。
99 都還要計較d 囡同孫叫佢飲茶,但係99 埋單~又話好耐無見不知邊個個女婿~
還講到自己咩仔囡緣都無,新抱又不信佢。。。

C6 對呢些說話表示包容,但我講一句佢屋企人d 野就著火咁~

嚟緊我帶埋bb 返去團年"已另約一日。我打算今次不再忍ga la,有咩就爆~

複式洋房

周小桃 發表於 22-1-16 11:14
d奶奶最鍾意話人個女無家教,講真她個女又好有家教咩?
有口話人無口話自己
...

最好笑,佢成日對住我自稱"呀媽" 不係99~

C6 之前還逼我叫99 做媽~

大宅

回覆樓主:

只能勸你睇開一些吧!日日係咁數奶奶妹妹ssss, 家嘈屋閉,最終輸埋個老公。老公搵錢自然可以決定用係邊,他角度用在家人身上甚會有錯,最緊要佢對你好,亦同樣不計較用錢係你同BB身上,否則你都係出番嚟做野,自己搵錢自己享受

水晶宮

T_a_b_o 發表於 22-1-16 11:22

我不會咁叫。

水晶宮

T_a_b_o 發表於 22-1-16 11:20
結果99 又話不好呀~xx(我)無屋企人教係咁架啦~你要體諒下佢呀___我聽 ...

總結:怒都沒用,真係顧好自己家庭。尤其錢銀方面。

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-1-16 11:33
只能勸你睇開一些吧!日日係咁數奶奶妹妹ssss, 家嘈屋閉,最終輸埋個老公。老公搵錢自然可以決定用係邊,他 ...

我都想做返野。但c6 又不俾請工人,不想bb 去暫託。
最後,可能要等bb 返幼稚園先得~

複式洋房

Astra00 發表於 22-1-16 11:36
總結:怒都沒用,真係顧好自己家庭。尤其錢銀方面。

係~我每日都同自己講。要努力做ftm 的責任~
其他事,嘗試放開d....
但努力中

水晶宮

T_a_b_o 發表於 22-1-16 11:40
我都想做返野。但c6 又不俾請工人,不想bb 去暫託。
最後,可能要等bb 返幼稚園先得~
...

咁你呢幾年唯有慳下錢及盡力教自己小朋友。女人有返工有收入好好多。

男爵府

牛年勳章

T_a_b_o 發表於 22-1-16 10:44
還有的是,d 妹叫c6 成日申請d 咩津貼,又要拿我的資料。。申請完d 錢都無一半係自己用的。。。

我其實都 ...

果啲係你老公相處左20幾年既家人,
有咩事唔理3721幫左屋企人先。
我老公都係咁,
男家既事等你自己處理,
唔好出聲,唔好插手。
唔係只會讓你老公憎你。

洋房

話說c6 有三個妹。

似足我老豆,啲兄弟姐妹有咩事就第一個衝出去,自己啲子女有事從來唔會幫,由細到大唔會俾家用我媽,搞到我媽自己辛苦又要做散工又要辛苦湊大我哋幾個,愛自己啲親戚多過自己啲仔女,正如你所講,佢哋明明自己嘅家庭,遇著呢啲男人真係可以離婚收場,樓主個老公都係咁?

伯爵府

000wingmei 發表於 22-1-16 12:43

似足我老豆,啲兄弟姐妹有咩事就第一個衝出去,自己啲子 ...
戥你媽可憐
你媽媽好勞心勞力為你哋, 你地要好好孝順你媽媽, 希望佢晚年能享兒女福

男爵府

T_a_b_o 發表於 22-1-16 11:22

我果隻佬..都係咁..

我向住佢哋2個面前,話呀媽只有一個.

但99尷尬下,都好架..

珍珠宮

「做左ftm,都無咩靠個老公養自己」

請問你住邊?屋企開支邊個俾?
錢係老公負責搵,你就成日鬧老公幫屋企人,仲話想爆就爆,鬧走個老公仲可以做ftm?

男爵府

T_a_b_o 發表於 22-1-16 11:20
結果99 又話不好呀~xx(我)無屋企人教係咁架啦~你要體諒下佢呀___我聽 ...

我老公雖然得一個妹,但十分麻煩,自己明明已結婚,同埋係我老公電話裡頭有時都講說話(話我),我老公都冇咩反應..「叫佢唔好撩事鬥非之類都唔會講」令佢妹愈黎得戚。

有日我頂唔順係屋企鏟到佢趴街,我問佢!你妹會唔會成日為你同自己老公嘈,而家係咩都話個妹個妹,你妹講到為你好,你唔搵你妹幫同你生仔生囡!你而家執埋d野同你妹講要同佢兩老公婆生活,睇下你妹會唔會為你好收留你!仲鬧佢…你而家係同我結婚,,你係同我生活到尾,你睇下你老左睇下你妹照顧你定照顧佢老公囉!

男爵府

珍惜眼前 發表於 22-1-17 10:41
老實講,我老公雖然得一個妹,但十分麻煩,自己明明已結婚,同埋係我老公電話裡頭有時都講說話(話我), ...

我之前都係忍到就忍,因唔同住,但愈黎愈過份,出聲爆完!而家年幾都冇見過佢妹一家,真係心身都愉快無比

男爵府

T_a_b_o 發表於 22-1-16 10:44

我其實都 ...

點解你自己唔申請?咩津貼要誇家庭先申請到?職津家庭津貼,老公個份夠資格拎到..資料入面唔需要填佢地既資料

首頁

尾頁

跳至