自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

大宅

maggiejane 發表於 22-1-17 20:00
我相信你本身係一個階級觀念好重嘅人。
香港本地學校英文課程好唔錯,去外國讀書,grammar 數一數二,nati ...

好同意你嘅說法

子爵府

momomimi 發表於 22-1-17 20:02
樓主三思,唔好被人影响,人走你又走,BNO過去,真係二等公民,他日批唔批都未知,放棄香港不錯生活,唔值 ...

我本身冇咩人用BNO走,但今年上半年突然有6個人走,當然佢地都不停係谷講。
不過佢地全部都係有色人仕。

侯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 20:07
我本身冇咩人用BNO走,但今年上半年突然有6個人走,當然佢地都不停係谷講。
...

Sorry, 有色人仕,你指膚色?
定你指有識之士?

男爵府

理解做父母的心情,不過針無兩頭利,你所說的著實有不少矛盾點,不想放棄高薪,又想孩子過去讀書,又支持國安法,又想拿bno過英國。想說出一口流俐英語,又怕香港國際學校太鬆,如因為鬆散,可以說你知外國也有好多學校比香港國際學校更鬆。
相信無論bk人比幾多意見你,你都未必會啱聽。這個世界,有捨有得,相信自己要衡量,較難又要馬兒好,又要馬兒不吃草!

最後,不太同意,說英文流俐較高人一等這見解

子爵府

mother904 發表於 22-1-17 19:02
因為一口流利英文而覺得高人一等,要回流返香港或內地先可能會有呢種自我感覺良好,留係英國絕對不會發生 ...

Jm一語中的

珍珠宮

如果單單想小朋友口語流利,可以考慮國際學校、外國summer/winter program,小朋友幾個月就可以pickup。
大學去一樣可以native,小學走的一樣有語言不行的,問題自己願不願意hangout non-Chinese。
移民前先考慮大人的工作、生活、社交都需要安排好,小朋友適應能力最強,無需擔心。如果兩夫婦都可以移民後安排工作,財政無問題,去唔同國家生活確實可以增加國際視野

男爵府

流利英文⋯外國長大⋯高人一等
其實呢,英國啲乞兒都係英國長大講流利英文的

子爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

都好嘅,想用就用自己决定就得。
但要諗埋 風水輪流轉,十年後(其實本人來講而家已經)我睇吾起中文差嘅人,包括本人C6及在香港嘅西方人,做乜來香港揾食吾識中文?

SU213    發表於 22-1-17 22:15

公爵府

...

樓主太易俾人影響,用BNO走嘅梗係講到咩都好,其實你自己細心諗一下,咁樣去英國要放棄香港高薪厚職,之前用咁多年建立嘅一齊,仲要留低長老,呢一切都係成本代價,用BNO過去讀書真係最平?仲未計咁樣去未必入到想入/好嘅學校。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

自己覺得好就走,走唔走唔需要問人

子爵府

tredd 發表於 22-1-17 20:14
流利英文⋯外國長大⋯高人一等
其實呢,英國啲乞兒都係英國長大講流利英文的
...

外國監獄都係

伯爵府

去到外國頭嗰幾年,未融入當地社會,某啲本地人對新移民哼哼唧唧,愛理不理,感覺二等公民,多過高人一等

大宅

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 19:30
ESF好難入到。

你排隊未?呢幾年係容易咗

子爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

以前在公司坐我對面嘅老油條講「只要你唔係姓white,你永遠都俾人歧視」你明白佢嘅意思嗎嗎?佢嘅一對仔女都係在英國讀書,一個係醫生、一個係律師,佢係打風老公嘅,但係正正因為自己仔女嘅經歷,佢完全明白~(佢今年應該70幾歲)

你想要流利英語,在香港絕對學到,我不知識幾多人英文流利到不得了,但係從來冇在外國留學。

大宅

mother904 發表於 22-1-17 19:02
因為一口流利英文而覺得高人一等,要回流返香港或內地先可能會有呢種自我感覺良好,留係英國絕對不會發生 ...

講得好,非常同意

子爵府

onegreen 發表於 22-1-17 19:28
點樣高人一等,講廣東話好低人一等咩?

搭咀,廣東話係歷史悠久文化沉淀形成,世界最難學語言之一。我好自豪我中文,廣東話講得好。
反而,我好吾中意D外國人來香港工作收超高人工又吾識中文廣東話。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

而家小朋友可以申請bno?

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔明點解去外國才能夠100%為仔女,喺香港不能100%為仔女嗎?只要每天全心全意同仔女相處就可以。
唔明點解覺得去外國讀書必定學有所成,喺香港就不能讀好書嗎?識得太多回港留學生一樣一事無成。
唔明點解要喺外國才能學得流利英語,喺香港就不能學到流利英語嗎?識幾個狀元,完全沒有去外地留學,一樣一口流利的British accent,純粹靠睇片學。

SU213    發表於 22-1-17 22:16

複式洋房

...

明白你忐忑,突然天降疑似甘霖,咁多人要好似係好嘢,自已應該分杯羹。但唔好比虚假幻像蒙騙,多d了解uk生活狀况,開個list列出去uk 的pros and cons。 你就知自已應該點揀。

男爵府

starry_night 發表於 22-1-17 19:52
你記得Bno Visa 係點得黎嗎?英國政府點解開放呢個途徑俾香港人移民?如果你用bno 移民就證明你認同呢個想 ...

又係一個貪小便宜又自稱中國人(但又話聲稱自己冇顏色)的父母想乘機移民

英國高等教育質素算是世界頂尖,仔女考到去劍橋牛津讀書的話,比人嫌貪小便宜用BNO 去英國,我都會理解明白呢啲父母

殊不知佢用BNO原來只是追求一口流利英語高人一等, 實在太可笑了

首頁
45678...19

尾頁

跳至