自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢話要殺咁多隻倉鼠,係因為香港接種率未夠,佢咁樣講法有啲奇怪,佢係咪谷針谷上腦?

珍珠宮

lypoon 發表於 22-1-20 07:47
佢話要殺咁多隻倉鼠,係因為香港接種率未夠,佢咁樣講法有啲奇怪,佢係咪谷針谷上腦?
...
會否佢見到好多唔用安心出行果批後生入面d情侶有養倉鼠果d,佢地好多反政府抗疫政策唔肯去打針架,仲阻住佢地父母去打,所以興得滯咁講

水晶宮

2024勳章

人鼠之間,只能選擇人

袁國勇指本身不一定要人道毀滅倉鼠,但由於本港疫苗接種率不夠高,尤其長者。根據過往疫情的經驗,只要有一宗病例流入社區引發疫情,便有機會造成過百名長者身亡,長者的生命一樣寶貴,「我哋要從中作出取捨,呢個係一個唔好嘅選擇,但係我哋根據政府同漁護署嘅工具同資源嚟講,呢個係佢哋唯一可以做嘅嘢。」
袁國勇表示,明白到香港人對小動物生命很重視,認為這是好事,過往有街市因爆發疫情,有人打算棄養貓隻,他亦曾經阻止。不過他承認,為倉鼠做檢測並不容易,確實不多獸醫可以做到這一點。

MeiCheLin    發表於 22-1-20 15:37
yeung_ma    發表於 22-1-20 15:22
msms0118    發表於 22-1-20 13:33
la_source    發表於 22-1-20 11:13
趙元嵩    發表於 22-1-20 10:09
lky3107    發表於 22-1-20 09:18

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

czl115 發表於 22-1-20 07:59
人鼠之間,只能選擇人

袁國勇指本身不一定要人道毀滅倉鼠,但由於本港疫苗接種率不夠高,尤其長者。根據過 ...

獸醫?幫野豬絕育已經好忙喇

放下自在

伯爵府

人鼠之間,只能選擇人

袁國勇指本身不一定要人道毀滅倉鼠,但由於本港疫苗接種率不夠高,尤其長者。根據過 ...

佢又講得好啱

大宅

BKFinder 發表於 22-1-20 07:58
會否佢見到好多唔用安心出行果批後生入面d情侶有養倉鼠果d,佢地好多反政府抗疫政策唔肯去打針架,仲阻住佢 ...

老人家唔打針多喎

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

人鼠之間,只能選擇人

我同意佢講法,人鼠之間,只能選擇人

子爵府

回覆樓主:

好耐無認同過佢講的說話,今次是認同的,香港人身在福中不知褔,非洲國家想求一針都難,香港人卻諸多理由唔打

子爵府

邱悠月 發表於 22-1-20 08:18
佢又講得好啱

有D事情冇辨法

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

第一次甘認同佢講既野….

但甘多倉鼠拿去人道毁滅又真是好慘

子爵府

lihomahk 發表於 22-1-20 08:59
好耐無認同過佢講的說話,今次是認同的,香港人身在福中不知褔,非洲國家想求一針都難,香港人卻諸多理由唔 ...

係,有D人仲連第一針也未打,中左病毒量又高,变成超級傳播

珍珠宮

開心吸收勳章

KWBN 發表於 22-1-20 08:26
我同意佢講法,人鼠之間,只能選擇人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lihomahk 發表於 22-1-20 08:59
好耐無認同過佢講的說話,今次是認同的,香港人身在福中不知褔,非洲國家想求一針都難,香港人卻諸多理由唔 ...

仲要求幫鼠打針
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

chaolm1234 發表於 22-1-20 08:19
老人家唔打針多喎

有啲長者有醫生証明身體情況暫不適合,亦有啲長者根本長期住係院舍,所以報出嚟個數字以偏概全
反而第五波毒少毒姐毒媽毒工程C都唔係真正長者,好似無打針

子爵府

cattz288 發表於 22-1-20 09:16
仲要求幫鼠打針

其實佢還要求幫倉鼠檢測和分隔治療

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

預期祝倉鼠不如去捉老鼠

yeung_ma    發表於 22-1-20 15:27

象牙宮

lihomahk 發表於 22-1-20 09:22
其實佢還要求幫倉鼠檢測和分隔治療

邊個做先?
放下自在

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

袁教授係以學者角度來講, 我覺得佢無錯,
越來越覺得佢係有個句講個句.

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

倉鼠有病毒,但兔仔和龍貓驗唔到,都要殺死,這點亦是好多人質疑地方。假如這店亦有售賣貓狗,相信亦無一倖免。

子爵府

cattz288 發表於 22-1-20 09:27
邊個做先?

記者只會問問題,做一定喺政府解決,但漁護署即時拒絕咗啦~

首頁

尾頁

跳至