自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實婚禮,包括致辭都係主要滿足主角,大部分賓客都係來食一餐,食完就走!新娘著咩衫,講過咩…都完全唔會諗啦,或者會就得個餐好唔好食!呀妹嫁得好咪好囉,我d家姐細妹都嫁得好,6299個邊比較好環境,買埋屋比佢地!自己揀嘅人無咁嘅優惠,咪靠自己努力,一樣生活開心!

男爵府

kkyyn 發表於 22-1-25 07:46
作為賓客,最怕就是聽致謝辭,亦吾會留心聽,所以不用介懷

係呀
其實要講可以同返你想講既人講
作為賓客其實第一唔係好想去,第二快d食完走
最怕人上台講野,表演,睇片

公爵府

牛年勳章

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:50
好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~
...

人生總要有d遺憾、不圓滿,先至係圓滿、完美!只要活在當下,開心快樂就夠喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

對自己人生有唔開心好正常,但唔好放大自己所謂既‘不幸’,你以為呢啲事好緊要好影響到你心情,其實只係你自己喺度鑽牛角尖。我就唔記得咁多飲宴謝詞係點,最多記得晚宴好唔好食
至於你同依家另一半既困擾,你可以坦白同佢溝通,攞唔到共識都要配合,但唔洗唔開心,佢對你好就得啦。一家四口咁美滿不應為小事耿耿於懷,要放大自己嘅幸福,先會過得快樂

公爵府

2024年龍年勳章

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 07:50
好啦..呻完啦~如果你地明我講咩可唔可以畀啲意見我或者純粹同我傾下計呀?希望你地唔好鬧我啦~
...

既然已離婚,當時感謝致辭、心情如何都已成過去式,無謂再想起吧!

琥珀宮

回覆樓主:

婚禮根本係門面嘢,珍惜當下擁有

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢啲係羨慕,個個都會

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我老公都無求過婚,求婚戒指?咩嚟㗎
講起都會有點老土感覺,不過算了一世人流流長,好多事已蓋過呢個「老土」
我嘅婚禮都係一塌糊塗,當時脾氣太好俾晒6299揸fit。錢又洗咗,得到嘅唔係我想要嘅嘢。果時6299成日拎條片出嚟播,我一睇就眼怨避開。事隔多年,條片應該發霉了吧!
對仔女婚禮,我只有一個要求:正正經經註冊俾個名份,其他嘅我咩都唔在乎,最重要係日後幸福
希望你以後都幸福

珍珠宮

回覆 Jessica_Rocus 的帖子

明白呀! 仔女是現任的嗎?
好多人掛喺口邊, 阿邊個邊個發咗達嫁得好好.....等等, 我真心替佢高興呀! 我相信佢地真心替對方高興之餘, 點都會有羨慕又妒忌嘅另一面. 即係頒獎禮輸咗嗰D話半點唔開心都無打死我都唔會信. 人就係人, 點會無情緒.

分享一個事件. 幾個朋友之中有一個突然有巨額橫財, 於是吹雞叫齊人食飯. 真心未試過一餐飯只有一個話題, 就係佢話佢嘅錢多到洗唔晒, 而家好煩惱, 問下大家意見點使好. 大誇口了吧?! 我真係羨慕又妒忌. 本身兩公婆係普通打工仔, 唔使攞援助不過亦唔富裕. 老公開始年紀大毛病漸漸出現, 但佢依然堅持去返工. 我好心痛, 心諗如果我地有豐厚嘅退休儲備我一定唔俾佢再做工, 要佢慢落嚟享受下生活. 而我呢個朋友面家就係咁做緊. 之後我話唔想再聽富貴朋友講嘢. 佢發達係無錯亦唔關我事, 只係我唔想聽佢講一次就諗到自己處境一次. 好可惜其他人只覺我太小氣, 就將我踢出朋友圈.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

Jessica_Rocus 發表於 22-1-25 03:50
...

只可以講人人命水唔同囉
向前看,自己唔好都希望人地好,更何況係自己妹妹,有時係你睇我好,我睇你好。我相信你妹都係好叻好優秀先可以識到個老公咁好。

子爵府

...

既然當年嘅婚姻已成過去式,當年婚禮搞成點,有冇講致謝詞其實已經唔重要,更遑論係遺憾。珍惜而家身邊人先確保遺憾唔會再發生, 而唔係想當年。

珍珠宮

...

人生路,個個都唔同,亦不可能事事完美。focus on自己擁有嘅幸福就好了,其他無需多想。想得太多就變成(佛家講嘅)貪念痴戀

子爵府

覺得致謝詞重要 你真係覺符甘重要 咪去多謝你想多謝既人咪重好

珍珠宮

人生有遺憾好正常,如果只係一時感觸而嘆氣兩聲,而妳妳平時唔會俾呢啲遺憾影響心情都無咩問題呀。

侯爵府

自身命運
做人要知足常樂

複式洋房

人比人真係會比死人
選擇咗就live with it啦jm 加油

別墅

回覆樓主:

通常人地覺得第二次結婚就唔會太高調,尤其是自己父母,覺得嫁第二次無乜好睇,或者可以考慮疫情之後搞下酒店小酒會,記住今日既你係由昨日組成,請感恩過去的自己

琥珀宮

回覆樓主:

相信你想要返個名份與身份,咁就開口要求啦!對方若珍惜你必然做得到,睇你表達暗晦,應該喜歡收埋心事嘅人,想就拎出勇氣去爭取,仲要明明白白講清楚,呻係冇用,幸福要主動。

大宅

收到哂咁多位嘅意見同安慰啦~
我聽完後真係無咁唔開心啦~原來有時呻出嚟都唔係一件壞事,我會接受你地嘅意見去嘗試改變下自己心態,好多謝你哋呀~

珍珠宮

...

有否想過
人地背後付出既都唔少
往後仲有咁多年,或者你都可以呢

首頁
12345...6

尾頁

跳至