懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身我一心都係諗住搵女醫生,想搵鄭昆瑜,點知佢d 期好full, 第一次想約照心跳都要等到差唔多9week, 我心急之下就搵左經我中醫介紹嘅高錦安醫生~

高醫生係一個說話唔多,唔會同你閒聊既人,但你有野問佢都會答你,第一次睇佢比我感覺佢好有經驗,簡單講係快狠準

本身我都諗住係決定開刀,最後我就決定揀高醫生開刀
我本身預產期30/1, 約左19/1 開刀,點知BB 等唔切,係13/1 凌晨2:30我訓訓下feel 到有d 水滲左出黎,但唔多既,後來我去廁所就抹到有dd 粉紅色加血絲,就立即叫醒我老公,我老公就話咁即刻搭的士去仁安。。

別墅

我仲猶豫緊要唔要等多陣睇吓咩環境,但feel 到不斷有少少水滲出黎,所以都立即執野入院

大約3:30am到達醫院,一落的士,已經有位護士姐姐好快咁推張輪椅俾我坐,之後問我邊位主診醫生,就推左我上3樓做產前檢查。首先有位護士問左我好多問題,之後就有另一位姑娘幫我檢查做內診(有d 痛),確認我真係穿左水,就叫我老公去辦入院手續。而我同我老公就分別要即刻做快速檢測。

因為我本身揀左開刀再加上我暫時冇任何陣痛,所以護士就幫我立即call 高醫生等佢book 手術室,而我就去左聽胎心(老公可以陪住),聽大約一個鐘。

別墅

跟住有位姑娘同我講高醫生已經book 左10am手術室,心情就突然又緊張又帶少少興奮。
好彩既係,我由穿水到入手術室我都感覺唔到陣痛,但check 胎心既時候係見到我有宮縮。
等到9:30am 就叫你訓上張床,推你去手術室,係手術室門口都等左差唔多一個鐘,期間有好多唔同既護士同你對個人資料,高醫生&麻醉科醫生都會過嚟同你傾幾句。嗰刻心情出奇地放鬆,又唔係好驚,可能覺得會有好多唔同既人幫我,我只需要訓係到,就可以等待我bb 既出現

別墅

入到手術室,就即刻幫我打半身麻醉,叫我盡量灣住條腰,有位護士幫我hold 住我身體,之後麻醉師就開始打,講真支麻醉真係有d 痛,feel 到有野打左落黎,亦有一下覺得好似比電電左下咁,總之就唔舒服,但忍受到既,成個過程好快,我諗1~2mins 就完成,之後就幫我伸直返隻腳我已經感受到隻腳有少少暖暖地又有d麻痹嘅感覺。前面就遮左塊布,而高醫生就話幫我消毒個肚,我完全唔覺得凍,但就feel 到有野捽緊我個肚咁,係呢個時候,我老公就入黎陪我。

別墅

好快高醫生就話手術開始咗,完全冇感覺到痛,但就覺得有人拉扯緊我個肚,過左5分鐘左右,麻醉科醫生就幫我推個肚,推左10幾下左右,就聽到bb 喊聲,我諗由我入手術室計,前後20分鐘左右,bb 就出世啦,老公可以去剪臍帶,之後佢就出左去,而我就繼續聯針,聯左幾耐就唔記得因為我已經瞓着咗,完成後就推左我去觀察既位置,大約半個鐘冇咩特別就會推上病房。。

別墅

呢個係我成個開刀過程
手術後當日其實你只係訓係床上面,因為你郁唔到,六個鐘之後可以飲粥水
手術第二日高醫生嚟巡房,無特別既話就可拆尿喉,護士會扶你落床,你自己可以試下去小便,我落床後有少少暈暈地,但抖陣就可以自己小步咁去洗手間,無我想像中咁痛,可能有唔同嘅止痛藥幫你止痛,所以我由落床起,已經唔使人扶,自己行去餵奶睇bb
去到第三第四第五日,其實已經每一日比一日好,自己行係無問題,上床落床都可以自己黎。

別墅

如果有第二胎我都會揀返仁安,服務一流,亦都會揀返高醫生,因為我覺得佢手勢真係幾好。

分享完啦可能長左少少如果有咩想知想問都希望盡量分享到比大家

大宅

高錦安2011年拎到專科資格
10年經驗算唔算經驗豐富真係見人見智

別墅

我都係13號係仁安開刀呀
過程都同你差唔多~
仁安真係幾好呀

大宅

我都係搵高醫生開刀
醫生都係人夾人
我就覺同佢夾,佢好細心
重點係開完刀,傷口其實唔係好痛
落床唔痛
好好(emoji)

別墅

kayu901 發表於 22-1-30 11:58
我都係13號係仁安開刀呀
過程都同你差唔多~
仁安真係幾好呀 ...

咁可能我地見過一面都唔出奇wo

別墅

bac1234 發表於 22-1-30 14:03
我都係搵高醫生開刀
醫生都係人夾人
我就覺同佢夾,佢好細心

我都覺得係人夾人
搵到夾自己既醫生真係好重要
傷口真係無我想像中咁痛

男爵府

paperyuen 發表於 22-1-30 14:11
我都覺得係人夾人
搵到夾自己既醫生真係好重要
傷口真係無我想像中咁痛

同意“人夾人”啊!

同事老婆17年搵高醫生順產,覺得滿意啊。

自己親戚第一胎搵現已不接生張醫生接生,非常滿意。之後搵高醫生接生,親戚話張醫生好d。

複式洋房

請問係唔係經高醫生診所book 醫院,唔洗自己去醫院book?
另外請問醫生費同最後埋單幾多錢?
謝謝

別墅

siulum1024 發表於 22-2-2 18:18
請問係唔係經高醫生診所book 醫院,唔洗自己去醫院book?
另外請問醫生費同最後埋單幾多錢?
謝謝 ...

係呀,經高醫生診所book, 之後你去仁安交按金就得架啦~
高醫生開刀順產都係收$29000(標準房收費)
因為我係比預約既日子早左作動,變左緊急開刀,所以所有嘢都要加錢,加bb照左一日燈,最後埋單$104xxx~如果唔係緊急我諗8萬中左右

複式洋房

回覆 paperyuen 的帖子

謝謝

首頁

尾頁

跳至