自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實無必要討論共存定清零住,不如講下點谷高打針率。所有討論要先有高接種率才有基礎。

我覺得我地能做到的
1. Make sure所有家傭打齊三針
2. 唔好幫襯未打齊針嘅興趣班或補習班導師。要問清楚佢地。
3. 唔好幫襯未打針嘅美容師或個人服務提供者,唔怕問清楚。
4. 唔好同未打針嘅人同枱食飯(我識人真係咁做。)
5. 唔好幫襯b類餐廳,因為代表佢地員工打針未達標。(謝謝網友提供)

絕對支持疫苗通行證

貓咪達人    發表於 22-2-3 11:07
MrBeast    發表於 22-2-3 10:58
msms0118    發表於 22-2-3 01:56
Farfetchhyt    發表於 22-2-2 18:26

伯爵府

個人好難,政府好大責任,即時行疫苗護照,或將打針同唔打針既人實行唔同既防疫措施,例如打針隔離十日,無打針隔離十四日,有打針家居,無打針竹篙灣等等

伯爵府

睇化d, 當你明白:
1.會打既,早就打左;唔打既,你點講佢都唔會打
2.九成打針率都唔代表可以復課,無九成打針亦唔代表無機會復課
你就唔會再咁執著架啦

侯爵府

kwokdicken 發表於 22-2-2 15:55
睇化d, 當你明白:
1.會打既,早就打左;唔打既,你點講佢都唔會打
2.九成打針率都唔代表可以復課,無九成 ...

最驚係Point2, 真係好憎呢個教育局, 無guts, 無擔當, 人地話停課佢就叫停課!

侯爵府

幸福花海 發表於 22-2-2 15:53
個人好難,政府好大責任,即時行疫苗護照,或將打針同唔打針既人實行唔同既防疫措施,例如打針隔離十日,無 ...

未來一定要differentiate有打針同無打針的人, 唔可以永遠都一刀切, 唔係, 鬼去打針!

girlbear    發表於 22-2-3 17:09

水晶宮

2024勳章

個人做唔到乜嘢,需要政府出招
所以香港規定堂食、入室內地方要打針,專家建議搭公共交通要打針
某啲外國規定唔打針即犯法,要罰錢
總之各有各法
不過就我觀察,唔支持打針嘅通常最支持共存

侯爵府

czl115 發表於 22-2-2 16:05
所以香港規定堂食、入室內地方要打針,專家建議搭公共交通要打針
某啲外國規 ...

咁我正正係人板,我覺得長遠計係會共存,但我絕對支持打針。仲要用強硬方法迫針。
學生唔打針,就請自己在家上網課,唔好影響在校的學生。
甚至,我希望,如果係有學生唔打針,啲小學就只開全日俾打左針的學生。
學生可以參加學校安排下午的學習或興趣或outing活動, 等學生可以回復到正常的學習生活, 唔好被唔打針的學生拖累學習.

侯爵府

所以我話, 唔好再用二分來討論共存定清零。
當務之急係要叫人打針.
自己能做到的, 就係我花錢請人做嘢或享用服務時, 我要對打針有要求。
由自己做起, 用顧客的力量去迫人打針.

侯爵府

青青河邊草 發表於 22-2-2 16:10
咁我正正係人板,我覺得長遠計係會共存,但我絕對支持打針。仲要用強硬方法迫針。
學生唔打針,就請自己在 ...

政府唔可以永遠都要平等主義, 一定要全部學生咁咁咁.
依家有啲家長係唔打針的, 咁算, 咪用利誘方法做嘢。
打左針係特權份子又如何? 係呀, 有乜問題.
依家係疫情時代, 有得啲人話咁就咁既咩?
所有嘢都係個人選擇。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我都覺得可以咁,以後做美容會問清楚美容師係咪打左針

琥珀宮

畀面勳章

某啲外國規 ...

班友真係勁奇怪,唔打針又點共存

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Agree
人人做点事吧

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

就有如想身邊人環保,分類回收1樣,明就會做,唔明就掟哂落垃圾桶
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

青青河邊草 發表於 22-2-2 16:10
學生唔打針,就請自己在 ...

贊成!唔打針自己留家,唔好影響其它巳打針嘅人。
但唔明大學/大專生都大人,唔應該停面授,一年學費家長要比幾萬。唔打針就唔好入大學。

侯爵府

某啲外國規 ...

現在好似打針率最少係老人家,
之前有人提出如果打了針的老人家生果金增加,或冇打針减少或唔出,可以會增加接種率

男爵府

katrinamama 發表於 22-2-2 17:51
現在好似打針率最少係老人家,
之前有人提出如果打了針的老人家生果金增加,或冇打針减少或唔出,可以會增 ...

都係一個好辦法。佢地又開心。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

除了長者唔肯打(要打都一早打左),
接種率最低應是12歲以下兒童,
因21/1,5-11歲先啱啱開始打科興,
BoT(5-11歲土炮)未開始打添

3-4歲批准左可以打科興, 但政府拖住,
仍未開始.
可能又要等BoT的6個月至4歲新配方(見下)批准左再溝土炮.美國FDA審批緊可否緊急使用.

不如勸政府米理磚渣, 儘快開始俾3-4歲打科興

我明白有很多家長冇打算俾3-5歲打,
但大家應先爭取3-4歲有得打科興這權利.
至於打唔打, 各位家長可以自己決定,
而不是由政府拖字訣, 想打都冇得打

男爵府

青青河邊草 發表於 22-2-2 16:00
未來一定要differentiate有打針同無打針的人, 唔可以永遠都一刀切, 唔係, 鬼去打針!
...

打係自願,心甘情願做嘅事,何解咁大怨氣?

侯爵府

Farfetchhyt 發表於 22-2-2 18:37

自願?你問下bb打卡介苗係咪自願?有啲嘢係要為公共衛生而做,正如你入境某啲國家一樣要你打左某啲針,保護自己,也係保護當地嘅人。人可以揀唔打針,但也請接受唔打針就會無左某啲嘢。

伯爵府

Farfetchhyt 發表於 22-2-2 18:37

打針有一定保護,係為咗恢復正常生活,無理由同無打針既人有一樣既限制

首頁

尾頁

跳至