懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩宣布左4月前要打晒2針,
始終都係避不了,
我本身一針都未打,
好擔心打左會影響個胎,
又擔心唔打公立會冇床位,
迫住去私家!! !
陀B已經唔容易,呢個時勢出次街都提心吊膽,而家仲話要打針。。。

大宅

羊仔軒軒 發表於 22-2-8 21:51
始終都係避不了,
我本身一針都未打,

我都心大心細打唔打,我只係備孕中都唔想打,因為好似冇一隻話明你打完幾耐可以懷孕, 如果我懷孕中, 我真心唔夠膽打,寧願日日閉關係屋企都唔打住,以前未有疫情,大左肚傷風感冒藥都盡量唔食啦,可況而家要打支針,硬係覺得太危險了(emoji)

複式洋房

始終都係避不了,
我本身一針都未打,

我依家5個月都係一針都未打,真係好煩呀,邊度都去唔到,啲bb 野又未買

大宅

Kissgoby 發表於 22-2-8 22:30
我依家5個月都係一針都未打,真係好煩呀,邊度都去唔到,啲bb 野又未買
...

我都差唔多五個月,如果醫院唔要求一定要打,我都唔打,日日閉關

大宅

始終都係避不了,
我本身一針都未打,

如果係可以去私家,都叫做錢可以解決問題,而家最驚係連私家都要打針先,咁就真係唔知點算

民房

今日問咗私家,係唔會幫孕婦寫括免證明,仲semd咗份政府出既文件比我睇話孕婦係適合打針。依家20週,唔通真係焗住要打針?

複式洋房

回覆 Kissgoby 的帖子

Me too, Not yet buy anything for BB, too risky to take injection! Gov just ignore pregnant group, shit!

大宅

回覆 Coollaalaa 的帖子

如果你係備孕中,其實應該盡快打,以免之後串步難行~ 好似樓上講,到你有咗嗰陣,連去百貨公司買BB野都做唔到。

大宅

nman0802 發表於 22-2-8 23:49
回覆 Coollaalaa 的帖子

如果你係備孕中,其實應該盡快打,以免之後串步難行~ 好似樓上講,到你有咗嗰陣 ...

因為我4月諗住做ivf,打完針唔知要隔幾耐先冇影響。 我真係驚打完之後會引發一些bb腦部發展或其他問題, 所以如果有左我寧願係屋企閉關,要買野就唯有托親人幫手。

複式洋房

Coollaalaa 發表於 22-2-9 00:08
因為我4月諗住做ivf,打完針唔知要隔幾耐先冇影響。 我真係驚打完之後會引發一些bb腦部發展或其他問題, 所 ...

我當初未懷孕冇打到針就係因為我都係ivf , 打完都唔知要等幾耐先開始做好,好驚會影響bb,所以我個時決定唔打,即刻做ivf

大宅

Kissgoby 發表於 22-2-9 00:42
我當初未懷孕冇打到針就係因為我都係ivf , 打完都唔知要等幾耐先開始做好,好驚會影響bb,所以我個時決定唔 ...

係囉,真係打又煩唔打又煩! 而家雖然買唔到野, 你要唔要返工呀? 如果唔駛返工就頂埋佢啦, 寧願閉關一下, 不過最緊要醫院入到。 如比你再揀,你會ivf前打左先定一樣唔打呢?

複式洋房

Coollaalaa 發表於 22-2-9 00:45
係囉,真係打又煩唔打又煩! 而家雖然買唔到野, 你要唔要返工呀? 如果唔駛返工就頂埋佢啦, 寧願閉關一 ...

我唔洗返工呀,如果比我再揀我諗我都係唔會打,因為打咗唔知會有咩影響,疫苗太新啦,上年先話孕婦唔建議打,依家又話打既好處大過唔打,都痴線架

大宅

Kissgoby 發表於 22-2-9 01:05
我唔洗返工呀,如果比我再揀我諗我都係唔會打,因為打咗唔知會有咩影響,疫苗太新啦,上年先話孕婦唔建議 ...

你又啱, 我而家都主力湊仔唔駛返工,想追第二胎, 所以唔想為食飯為娛樂去打針。只是有些講法就話如懷孕前打左先,點都好過大肚時中左招就好麻煩(emoji) 同埋我聽過朋友話ivf 醫生一般都建議你打左先, 搞到我心大心細,好煩惱。但對胎兒有咩影響,真係冇人知。如果個影響係長遠先發現既, 短短兩年根本就未發生。總之有左就唔會打,但備孕中,我仲揾梗野說服自己打定唔打(emoji)我左右兩頭擺

複式洋房

Coollaalaa 發表於 22-2-9 01:12
你又啱, 我而家都主力湊仔唔駛返工,想追第二胎, 所以唔想為食飯為娛樂去打針。只是有些講法就話如懷孕 ...

完全明白,我當初都諗咗好耐,不過最後既決定最緊要過到自己,如果決定打就唔好諗咁多唔好既野啦

大宅

Kissgoby 發表於 22-2-9 01:16
完全明白,我當初都諗咗好耐,不過最後既決定最緊要過到自己,如果決定打就唔好諗咁多唔好既野啦
...

我煩腦左好耐了:( 下星期約左ivf醫生consult 下,睇下有冇新眉目先, 你都加油呀! 祝你都順利過渡,唔駛打針,健健康康生個肥肥白白小可愛出來❤️

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

我依家未到3個月, 都係一針都未打
返工果到都要逼打

都唔知可以點, 唔想BB take risk

水晶宮

Coollaalaa 發表於 22-2-8 22:27
我都心大心細打唔打,我只係備孕中都唔想打,因為好似冇一隻話明你打完幾耐可以懷孕, 如果我懷孕中, 我 ...

講真你只係備孕中更加應該要打!我打完科興1個月之後有左,產檢各樣都冇問題

大宅

備孕中都仲可以諗打定唔打,
懷孕中我就覺得唔好去做白老鼠啦。
打咗又唔係預防到,又冇藥醫,根本冇足夠嘅數據懷孕嘅人打咗會點樣。
尤其bio n tech mRNA係好新技術,本身醫癌症嘅科技。個BB免疫系統仲發育中,咁樣打入去真係唔知會引發啲乜嘢問題。記住就算有問題最後都會話唔關疫苗事。因為你已經打前簽咗同意書願意接受一切風險。
唔好為咗方便買嘢食野就去打針。

大宅

做護士嘅同事都同我講
我依家有左就唔好打住喇
個位護士同事本身都係贊成其他人打針
但就叫我唔好了

首頁

尾頁

跳至