自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

醫院管理局指出,在第五波疫情中死亡、病情危殆或嚴重的患者都有一個共通點,就是未打齊三針新冠疫苗,局方強烈呼籲市民尤其是長者盡快打齊三針疫苗,以減少患重症及死亡的風險。李立業特別指出:「你會發現這些死亡、危殆及嚴重個案,很多都未曾接種疫苗,亦可能未完成第三針疫苗。另一共通之處,就是他們接種(兩劑)疫苗已過了一段時間,都是在去年9月、8月。」他再次呼籲未接種疫苗的市民必須盡快接種,打了兩針的市民亦應盡快打第三針,特別是長者。https://www.wenweipo.com/a/202202/10/AP620452b3e4b03103e0c94435.html

大宅

之前明明話打2針防重症,而家打2針都死就賴無打第3針,到時又出事,係咪又話無打第4針?個長者9月先打左第2針,都未夠期打第3針,又點快d打第3針,佢地其實已經係算早接種果批,打左唔夠半年已經無抗體,支針廢就認左佢啦

公爵府

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:02
之前明明話打2針防重症,而家打2針都死就賴無打第3針,到時又出事,係咪又話無打第4針?個長者9月先打左第2 ...

係減少重症風險!唔等於打左針一定冇重症或死亡,何況每個人身體狀況唔同,唔可以一概而論吧!

珍珠宮

依文字解讀,即是有小數打齊三針仍是重症?

大宅

回覆 littledot 的帖子

咁其實唔打針,都未必有重症同死亡架

男爵府

之前明明話打2針防重症,而家打2針都死就賴無打第3針,到時又出事,係咪又話無打第4針?個長者9月先打左第2 ...

支針未必百分百有效,但唔係百分百無效,
但如果你認為你自己唔打針係百分百抵抗到病毒,請拿出證據

支針唔會廢,但人唔用腦就真係廢

珍珠宮

lingw. 發表於 22-2-10 11:08
依文字解讀,即是有小數打齊三針仍是重症?

根據列表,暫沒有打3針是嚴重/危殆/死亡

伯爵府

daijuju 發表於 22-2-10 11:10
根據列表,暫沒有打3針是嚴重/危殆/死亡

咁未夠期打第三針咁可以點?
send埋呢d出黎做咩姐

公爵府

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:09
回覆 littledot 的帖子

咁其實唔打針,都未必有重症同死亡架

加強保護囉!即係坐車戴安全帶,真係發生意外,你唔戴都未必重傷或死,但係戴左會加強保護,減低風險。

Campenella    發表於 22-2-11 04:04
la_source    發表於 22-2-10 11:18

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

咁你不如話之前無變種?
放下自在

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

jasonhon88 發表於 22-2-10 11:09

我家人都有個今日仲講打科興等如無打

侯爵府

因為變種疫苗保護下降,正苦是否應該提前老人家booster 接種日期,唔好又後知後覺

大宅

咁攪笑。遲d又會話未打第4,5,6針

水晶宮

jasonhon88 發表於 22-2-10 11:09

好鐘意你最後嗰句

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

新聞播放:照新加坡嘅統計,未打和打2針有分別。不過新加坡大部分人接種嘅喺mRNA疫苗。以前一直也有數據科興抗體降的比較快,抗體水平維持最高嘅喺香港未引進嘅莫德納。

大宅

回覆 jasonhon88 的帖子

不如你拎數據出黎證明打針有用先啦,本身話打針防感染,防唔到感染話防重症,防唔到重症話打唔齊3針,唔該你用下腦啦,唔好聽到政府一味為谷針,就完全唔分析話打針好丫,正丫

大宅

回覆 cattz288 的帖子

你都識講病毒已變種,但支針仲停留係舊時丫

子爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 22-2-10 10:55
醫院管理局指出,在第五波疫情中死亡、病情危殆或嚴重的患者都有一個共通點,就是未打齊三針新冠疫苗,局方 ...

50歲都重症了~~哎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一次過打3針

男爵府

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:17
回覆 jasonhon88 的帖子

不如你拎數據出黎證明打針有用先啦,本身話打針防感染,防唔到感染話防重症,防唔 ...

樓主咪攞證明出嚟囉
你又有乜證明唔打針係有百分百唔會重症

你啲回覆真係證明唔用腦係廢

首頁
12345...7

尾頁

跳至