自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Choochootrain 發表於 22-2-10 11:42
其實佢咁想人打點解唔比多啲地方有得打?下下都要book! 你估個個咁得閒坐係度等打針!要谷不如上門一個個 ...

呢個提議唔錯, 反正圍封都繼戶派飯啦
市民每座樓下打針都好呀, 當然唔係全屋苑齊齊排

男爵府

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:09
回覆 littledot 的帖子

咁其實唔打針,都未必有重症同死亡架

正解!

大宅

回覆 selinako^^ 的帖子

我自己都一早打左2針,當初都有d信疫苗,想疫情快d過所以去打,但去到呢個地步,真係好難相信疫苗係咪真係有用,當打左第3針又係無效時,係咪要4/5/6針一直打落去呢

大宅

selinako^^ 發表於 22-2-10 11:46
呢個提議唔錯, 反正圍封都繼戶派飯啦
市民每座樓下打針都好呀, 當然唔係全屋苑齊齊排
...

起碼應該多咗老人家肯打,依家又要book, 又要攞籌,有啲仔女又要請假帶佢地打…如果方便到人,應該多啲人費事煩,打咗算

selinako^^    發表於 22-2-10 11:57

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:53

我自己都一早打左2針,當初都有d信疫苗,想疫情快d過所以去打,但去到呢個地步, ...

我都係
係細路打(中學), 我地一齊叫做一家人 共同進退

男爵府

會唔會係長期病患者?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:53

我自己都一早打左2針,當初都有d信疫苗,想疫情快d過所以去打,但去到呢個地步, ...

真係無人知,不過,
其實關於病同葯,關於effect and side effect都要臨床實驗同測試係要時間。
因為外國多人染病同死亡先會緊急使用。
下圖係外國長者死亡率,三針與不打針相差100倍!
呢個係數據。

侯爵府

回覆樓主:

未到六個月可以打第三針嗎

公爵府

有啲好早打完2針,抵抗力已經好底,所以要打第三針。

珍珠宮

Onlok 發表於 22-2-10 12:00

真係無人知,不過,

2022年1月智利數據都係咁講
聽講座話呢個表
unvaccinated係30到
第一行21.76溝咗未打針/一針
3針係0.86
(每十萬人死亡人數,71-80歲)
即冇打針比打3針死亡率高2.8倍
但睇香港應該唔止這個數

水晶宮

taiwoon 發表於 22-2-10 11:11
咁未夠期打第三針咁可以點?
send埋呢d出黎做咩姐

我身邊好多人已可打第三針,亦有人已打第三針。
知多啲唔好咩?

珍珠宮

daijuju 發表於 22-2-10 12:06

2022年1月智利數據都係咁講

本港變種新型冠狀病毒Omicron「BA.2」續在社區廣泛傳播,丹麥最新一項未經同儕互審(peer review)的研究發現Omicron「BA.2」較「BA.1」傳播力高,BA.2患者7日內有39%機率傳染同住家人,較BA.1患者29%為高,即傳染家人機率提高逾三成;感染上述兩種病毒株的患者如已打疫苗或加強劑,傳染同住家人風險均較無接種者低。
https://health.mingpao.com/%E7%A0%94%E7%A9%B6omicron-ba2%E6%82%A3%E8%80%857%E6%97%A5%E5%85%A739%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%82%B3%E6%9F%93%E5%90%8C%E4%BD%8F%E5%AE%B6%E4%BA%BA-%E5%B7%B2%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E5%8A%A0%E5%BC%B7%E5%8A%91/

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我好多唔反對疫苗既同事過晒期都未打第3針,
唔係唔知數據而係開始觀望,
對疫苗既信心已經無之前咁大,
所以個個都話遲下先唔多人先打

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

新加坡去年已有研究指出,80歲以上長者若沒打疫苗,死亡率是22%,完整接種疫苗的話,可降到2.5%。70-79歲,如果完整接種,死亡率則是會降到0.57%,有無接種死亡率相差10倍左右。
https://tw.news.yahoo.com/%E6%98%9F%E5%9C%8B%E7%A0%94%E7%A9%B6-%E9%95%B7%E8%80%85%E8%8B%A5%E6%9C%AA%E6%89%93%E8%8B%97-%E6%9F%93%E7%96%AB%E6%AD%BB%E4%BA%A1%E7%8E%87%E7%82%BA%E5%AE%8C%E6%95%B4%E6%8E%A5%E7%A8%AE10%E5%80%8D-120129900.html

象牙宮

回覆樓主:

真係好混亂

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實呢個根本係聽天由命嘅遊戲,唔打針嘅可以輕症,打咗針嘅都可以重症甚至死亡,反之亦然,個個身體根本唔同,拗嚟無謂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

venusbbpig 發表於 22-2-10 11:19
回覆 cattz288 的帖子

你都識講病毒已變種,但支針仲停留係舊時丫

咁個原形仲係一樣丫嘛,幫得幾多得幾多喇
放下自在

水晶宮

Piaget 發表於 22-2-10 12:18
新加坡去年已有研究指出,80歲以上長者若沒打疫苗,死亡率是22%,完整接種疫苗的話,可降到2.5%。70-79歲, ...

其實有啲……懊惱。
當叫身邊人打疫苗,佢話係政府谷針就到期所以唔會打,到政府set date 去打,佢就話外國針side effect 大,到sugg 佢揀科興,佢就話打科興等如無打。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

用呢個數字根本係 斷章取義
1陣死個打3針嘅,又話4針先夠,
不如驗下果個代人打10針嘅,
係唔係真係百毒不侵
想認識多啲屯門友

珍珠宮

牛年勳章

Onlok 發表於 22-2-10 12:29
其實有啲……懊惱。
當叫身邊人打疫苗,佢話係政府谷針就到期所以唔會打,到政府set date 去打,佢就話外 ...

係,淨係bk呢度已經好多極端反疫苗分子,難怪香港抗疫咁失敗

首頁
12345...7

尾頁

跳至