自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

媽媽group有個媽媽,仲周圍問人地邊個農莊有開,邊個camp site可以去,仲約同group幾個媽媽一齊去玩。有媽媽勸佢地唔好周圍走,佢仲話返人轉頭:「我都仲要返工啦!出去抖下氣都要卦,你咁擔心咪困住自己個仔囉!」

好明白抖氣好需要,我都有2個小朋友,而家幾日落一次平台行下放電。大人返工冇得選擇,但點解唔保護自己小朋友?停課唔係比人周圍去玩,我自己係老師,眼見依幾年zoom的成效,自律的學到面授七成,唔自律父母又管唔到的長期掛機,自理能力愈來愈差,點解唔可以好好自律,等生活回復正軌⋯

水晶宮

回覆樓主:

我屋企只餘1個南瓜,和于頭,都唔敢落街,非常 守規矩

男爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 22-2-10 16:50
我屋企只餘1個南瓜,和于頭,都唔敢落街,非常付規矩

我一個星期買2次餸,可以的盡量用買餸app...今日開始work from home ... 盡量留起屋企

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

因為有班人吹緊冇重症,中咗都好少事

珍珠宮

有啲人真係同你講,一日唔出街會抑鬱,自律少少可以係條街俾人鬧! 所以真係無得解! 唯有做好自己,其他人根本自己無法控制

伯爵府

太多人有囂倖心理,諗住冇事。佢地根本唔見棺材唔流眼淚

Cindy    發表於 22-2-10 18:25

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好多仲話去玩單車,去行山,好心有就係屋企啦,佢地仲要唔係住公屋,有地方都仲要放電
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主:

做好自己算啦,邊理得人咁多,除非有法律制裁佢哋就話幫手舉報姐,唔係可以點?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

vivibabyvivi 發表於 22-2-10 16:57
因為有班人吹緊冇重症,中咗都好少事

一堆冇腦嘅人

公爵府

averymom 發表於 22-2-10 16:47
媽媽group有個媽媽,仲周圍問人地邊個農莊有開,邊個camp site可以去,仲約同group幾個媽媽一齊去玩。有媽 ...

疫情大爆特爆多得呢啲人。

男爵府

回覆樓主:

呢種人咁鍾意出街,佢要中就讓佢中吧,但唔該唔好累及佢屋企啲唔接種得疫苗嘅老人家同小朋友啦,賤人,要玩將來大把時間玩啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

spikenard 發表於 22-2-10 16:50
我屋企只餘1個南瓜,和于頭,都唔敢落街,非常 守規矩

網購啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

呢啲人要死唔通唔俾佢去死咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

averymom 發表於 22-2-10 16:47
媽媽group有個媽媽,仲周圍問人地邊個農莊有開,邊個camp site可以去,仲約同group幾個媽媽一齊去玩。有媽 ...

乜人都有,邊理得咁多?做番自己就算。
日日d檢測站打晒蛇餅排隊檢測,呢d重危險過農莊,最慘強檢冇得唔去。
btw我工照返,戴住口罩都要如常生活,已經兩年,冇可能生活只有抗疫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

珍珠宮

daijuju 發表於 22-2-10 17:09
做好自己算啦,邊理得人咁多,除非有法律制裁佢哋就話幫手舉報姐,唔係可以點?
...

真係農莊招呼佢先算啦,蝕都蝕到怕,重特登開嚟招呼幾個客仔咩!
真係要出去郁動吓都可以理解嘅,總有d郊外空曠人少,不過自己有車會方便d囉,始終帶住小朋友。

珍珠宮

fupigpig 發表於 22-2-10 17:31
真係農莊招呼佢先算啦,蝕都蝕到怕,重特登開嚟招呼幾個客仔咩!
真係要出去郁動吓都可以理解嘅, ...

果啲動物冇戴口罩,又接觸咁多人,可能佢哋有病都唔定

水晶宮

畀面勳章

fupigpig 發表於 22-2-10 17:28
乜人都有,邊理得咁多?做番自己就算。
日日d檢測站打晒蛇餅排隊檢測,呢d重危險過農莊,最慘強檢冇得唔去 ...

我都係咁話!之前我去完檢測,收到陰性 ,呢頭又收到風險通知話我去過嗰間中心有人中咗!真係吹脹

根本而定最高風險不是出街,係d人聚集在檢測中心呀全香港最多人聚集的地方!!

水晶宮

回覆樓主:

靠人自律得啖笑! 兩年啦!自律? 政府天真左咁耐仲靠人自律?

瑪瑙宮

回覆 averymom 的帖子

我真係算最乖最自律果批.

首頁

尾頁

跳至