6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 9個月喇,識爬識扶住起身,扶手住野都企到,無時停,成日要人抱抱。但係叫佢個名都仲係未知,未識俾反應。喊嘅時候會有「媽媽」音,但我覺得佢唔係特別叫邊個,想問下幾時先會知果個係媽媽會叫佢? 同埋9個月bb 應該會識啲咩架?

水晶宮

Pauline0302 發表於 22-2-10 21:50
Bb 9個月喇,識爬識扶住起身,扶手住野都企到,無時停,成日要人抱抱。但係叫佢個名都仲係未知,未識俾反應 ...

我女都係9 個月,識嘅嘢同你bb 差唔多,呢幾日先識爬。有講bb 話,但未有正式字講到,未講媽媽。大叫bb 佢會停低望住我,但唔知係因為聽到聲定係聽得明bb.

別墅

Nbs 發表於 22-2-12 02:24
我女都係9 個月,識嘅嘢同你bb 差唔多,呢幾日先識爬。有講bb 話,但未有正式字講到,未講媽媽。大叫bb 佢 ...

你bb 會唔會成日扭抱?唔抱就喊,頭都暈

男爵府

叫名唔應 咁聽到其他聲會唔會擰頭望?我仔7-8個月左右明顯聽得明自己個名,10個月開始疑似識叫爸爸,依家歲半瘋狂叫爸爸把聲仲冧死人,但都好少嗌媽媽(可能扭計情急之下先會嗌我… 聞說媽咪對得多,未開聲就知佢要乜,所以無乜需要嗌媽媽,而且我仔識好多字都係b開頭,可能m都係難啲發音)

水晶宮

Pauline0302 發表於 22-2-12 03:51
你bb 會唔會成日扭抱?唔抱就喊,頭都暈

會呀
放playpen 可以自己玩一陣
但如果放highchair, 可能無咁多嘢玩,見你行過就會扭抱

首頁

尾頁

跳至