自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lucklucky 發表於 22-2-13 22:22
我哥區區議會主席早兩年全民檢測時,影低排隊等檢測嘅居民,笑佢哋冇腦,甘願送DNA。
佢哥時未做主席,仲 ...

啲黃人係咁

伯爵府

Carol999 發表於 22-2-14 19:52
咁即係抗疫期間,會放底自己本身要處理的工作去抗疫?但香港公務員唔係咁,佢地話係當完抗疫更,要返自己 ...
不確定, 但如果自廣州派去武漢抗疫, 當然會放底自己本身要處理的工作, 還
有除非抗疫直接接觸病人, 取決於風險等級, 派去武漢抗疫的人手, 不是每個人都有額外獎金.

伯爵府

Carol999 發表於 22-2-14 19:52
咁即係抗疫期間,會放底自己本身要處理的工作去抗疫?但香港公務員唔係咁,佢地話係當完抗疫更,要返自己 ...

其實做得公僕就預咗,抗疫有邊個部門唔係多咗野做? 唔係強制性仲要抽籤已經好好喇

珊瑚宮

szesze_lam 發表於 22-2-15 00:01
其實做得公僕就預咗,抗疫有邊個部門唔係多咗野做? 唔係強制性仲要抽籤已經好好喇
...

公務員培訓無防疫呢樣工作, 現在連文職都去幫手, 佢地唔係醫護, 無呢方面知識。
我有醫護朋友都覺得佢地慘, 風險高

珍珠宮

restahaus 發表於 22-2-14 10:40
傳聞每個中國大陸公務員都需要幫助社會事情. 為什麼香港公務員可以是自願? ...

因為香港人無當過兵!應該提早要香港青年服兵役,盡快培養為國捐軀使命!

珍珠宮

Yeelim 發表於 22-2-13 22:18
仲有D區議員同區議員肋理, 佢地都收緊政麼的ALLOWANCE, 有需要時應該服務番社會. ...

Agreed

伯爵府

cbeyond 發表於 22-2-15 00:09

公務員培訓無防疫呢樣工作, 現在連文職都去幫手, 佢地唔 ...

但係抗疫都有其他種類工作,如我之前所講嘅執法,維持秩序,仲有其他admin工作等等

公務員原本冇培訓,但都要隨著時代同環境去改變,佢哋係人民嘅公僕,理應要為市民服務,唔係仲要係到抽籤決定去唔去。不過算啦,香港人係唔會有哩種責任感,都係政府縱出黎。政府應該要好好點善用利用現有嘅資源,which我覺得佢地未做得到。

依家係前線嘅公務員,有邊個唔係原本都有自己手頭上嘅工作,大難當前,應該要priortize d tasks, 政府都唔俾guidelines, 唔周詳去plan, 緊急應變組同高官實屬一班垃圾

珊瑚宮

szesze_lam 發表於 22-2-15 09:30
但係抗疫都有其他種類工作,如我之前所講嘅執法,維持秩序,仲有其他admin工作等等

公務員原本冇培訓,但 ...

其實閣下知唔知就算Admin工作,都做到暈係度
我多朋友做公務員,有做admin的,閣下所講的admin,星期六9時仲係政府開緊工,佢都無得WFH。
仲有邊個話所有政府部門都係抽籤去做防疫工作, 好多係無得你選擇。
有朋友全team人, 包括新入職,都被抽調到幫手。
上面講過, 朋友文職, 去左做幫手圍封, 原本5日通宵, 現在仲通宵緊, 佢話希望呢1/2係last一日。
有好多事, 唔好覺得係公務員一定要做,佢地大部份防疫知識唔高得過一般市民。
我會感謝佢地對社會貢獻,出一分力, 唔係覺得公務員就係應份做。

伯爵府

cbeyond 發表於 22-2-15 09:49
其實閣下知唔知就算Admin工作,都做到暈係度
我多朋友做公務員,有做admin的,閣下所講的admin,星期六9時 ...

我從來冇blame緊依家係前線幫手嘅公務員,係blame緊政府唔再派多啲人手,已經講咗好多次知道有現役公務員已經調左去做嘢,但個問題係唔夠呀嘛,公務員要係office工作同wfh同政府調派人手係兩回事呀。有邊個一出世就識做所有事,唔係excuse。

男爵府

回覆樓主:

公務員只係會諗盡辦法自己點樣可以在家工作

瑪瑙宮

szesze_lam 發表於 22-2-13 22:14
知道有少量已經調配咗,但其實以香港咁嘅情況,應該係公務員到調配更多人手,衛生署又唔知做緊乜,控煙辦又 ...

其實已經好多政府文職公務員出左去各區幫手,圍封檢疫大廈去幫手,24小時聽電話去解答市民疫情問題,都係呢班文職公務員,唔係個個公務員都可以在家工作架。公務員出去幫手,唔通又周圍唱咩?
唔係個個公務員都唔使做,唔使幫手架,
本身就算係朝9晚5至6既,番星期一至五既,都調配去幫手輪更番通宵,同可能星期六同日,假期出動架。

瑪瑙宮

sze701 發表於 22-2-13 22:21
正是,呢d地方已經唔開,請問班職員點wfh? 可以叫佢地去hotline聽電話!輪住返都可以架!
...

已經有班文職公務員,已去左輪更24小時hotline聽電話喇。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

mercurycc 發表於 22-2-13 22:27
前排聽公務員,
佢地要抽籤出去幫手 ,
好似另有人工,

而家冇另外人工,冇OT費,只會補鐘,如果在非正常番工時間去幫手既話。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

moonlight9198 發表於 22-2-15 13:38

其實已經好多政府文職公務員出左去各區幫手,圍封檢 ...

我冇judge過公務員冇嘢做,依家問題係根本唔夠人,你哋都識講你朋友佢朋友阿乜水嘅朋感覺做到冇停手,代表仲係唔夠人囉

琥珀宮

sweetmomo 發表於 22-2-13 23:56
之前檢測排晒長龍 班區議員去晒邊?

踎晒監

琥珀宮

szesze_lam 發表於 22-2-15 09:54

我從來冇blame緊依家係前線幫手嘅公務員,係blame緊政府 ...

你講得好正確,識人係公務員,在家工作就係湊仔

首頁

尾頁

跳至