自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

唉!真係覺得院舍嘅老人家真係唔抵!已經冇出街,又冇得俾屋企人面探,但咁都被牽連。希望佢哋健康平安,保持心境平靜,侍疫情過後可以再同屋企人見面

珍珠宮

回覆樓主:

天佑香港

男爵府

香港政府肯幫助有疫情的老人院撤離,算是良策了。

男爵府

26days 發表於 22-2-14 21:06
同意,老人院只係普通照顧,亞博/醫院醫護人員始終係專業,比留在老人院安全。
...

重症就話啫,輕微或無症狀就…唉,又唔識上網,四幅牆,可憐,
如果本身唔行得要喂或者換片,一定无安老院咁好,又唔会同你反身,唉,可憐,可能凉都唔会澡

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

AX21 發表於 22-2-14 21:01
見到第一張相,伯伯抱住個公仔,仲心痛,眼淚忍唔住流

話事話,點解依家夜媽媽撤離?好多老人家應 ...

應該係一有人有車就去接佢哋,我有個朋友中午收到電話通知要入糟糕灣,等到晚上9點幾仲未接佢,到11點幾先再打俾佢叫佢預備隨時走,但最後零晨1點幾先去到佢屋企,搞完一輪成2點先上車,入到糟糕灣搞埋手續天光咁滯

男爵府

2023年兔年勳章

睇到眼濕濕,祝福他們健康平安

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

還請老人家保重,齊心戰勝疫情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

政府加多d油,好多老幼等更要幫,

男爵府

回覆樓主:

亞博館有沖涼設施?

珍珠宮

希望各位老人家都安好,平平安安回去

別墅

回覆樓主:

亞搏撤離宿位都滿了,現在好像要在院舍原址檢疫。

職員和長者留在院舍裏,不能進出。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1808403/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-%E9%99%A2%E8%88%8D%E7%88%86%E7%96%AB%E6%99%BA%E9%9A%9C%E9%99%A2%E5%8F%8B%E6%AC%A0%E7%85%A7%E9%A1%A7-%E5%AE%B6%E5%B1%AC%E6%B1%82%E5%8A%A9%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%B4%BE%E5%93%A1%E5%8D%94%E5%8A%A9

男爵府

天氣又凍,希望班公公婆婆平安。真係唔知過去兩年做左咩準備,疫情未到最見頂個醫療系統已經不堪一擊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Cankk 發表於 22-2-14 20:55
我反而覺得有專業人員睇住老人家會安心d.

子爵府

回覆樓主:

希望老公家平安

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

祝福安老院老人家個個都能健康、平安
祈求疫情盡快消退
祝福香港 天佑香港

侯爵府

回覆樓主:

所以請後生們好好保護老人家!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

mommyli 發表於 22-2-14 21:08
睇字都睇到喊。公公婆婆一定要加油。希望照顧院友嘅職員都加油。老人家難,照顧老人家嘅職員更難。 :fortu ...

公公婆婆和親人們,加油啊。希望係亞博得到更專業嘅照顧

大宅

AX21 發表於 22-2-14 21:01
見到第一張相,伯伯抱住個公仔,仲心痛,眼淚忍唔住流

話事話,點解依家夜媽媽撤離?好多老人家應 ...

睇comment話伯伯係有腦退化症, 抱住公仔算有個精神奇托...

我諗係想盡快將佢地安置係一個安全地方, 始終院舍都有風險, 希望老人家平安

首頁

尾頁

跳至