家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有份已供8年的101保單, 買個時15年後預計攞返本金的200%, 圍返年利率約4.7厘, 當時sale聲稱08年最差個時都派足。

好啦, 一直前7年都真係派足, 直到收到最近一期的年結單, 結果係派唔足了, 預計到期只得取回少於170%, 回報率減至3.5厘。

所以sale真係唔好盡信。

琥珀宮

qpalzm 發表於 22-2-15 19:00
有份已供8年的101保單, 買個時15年後預計攞返本金的200%, 圍返年利率約4.7厘, 當時sale聲稱08年最差個時都 ...

你已經好好彩了

子爵府

mandy952 發表於 22-2-15 20:50
你已經好好彩了

如果8年前100萬攞黎買樓賺左一個double呢

呢份係中人壽, 屋企人仲有幾份新D嘅係保城同友邦, 且看遲D回報如何。

琥珀宮

qpalzm 發表於 22-2-15 22:28

呢份係中人壽, 屋企人仲有幾份新D嘅係保城同友邦, 且 ...

好彩係因為冇蝕咁解

子爵府

mandy952 發表於 22-2-15 22:32
好彩係因為冇蝕咁解

101呢D賬面唔會蝕, 只係保證回報得1厘以下咁解。

話雖如此, 如果存款利率升高過一厘, 而佢又派得好少非保證部份, 咁實際上係會蝕。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

opclk99 發表於 22-2-16 02:46
保證回報最實際,其他只是空談。

可惜低息環境下, 公司穩陣、保本又高息的產品係不存在呢。

opclk99    發表於 22-2-16 15:28

子爵府

opclk99 發表於 22-2-16 02:46
保證回報最實際,其他只是空談。

可惜低息環境下, 公司穩陣、保本又高息的產品係不存在呢。

子爵府

qpalzm 發表於 22-2-15 19:00
有份已供8年的101保單, 買個時15年後預計攞返本金的200%, 圍返年利率約4.7厘, 當時sale聲稱08年最差個時都派足。
好啦, 一直前7年都真係派足, 直到收到最近一期的年結單, 結果係派唔足了, 預計到期只得取回少於170%, 回報率減至3.5厘。

「派」?
我估你意思係賬面回報吧。

我嗰份供咗超過 20 年,而家賬面回報 60-70%,連本金 160-170%。
最好境時係舊年 1-2 月間,當時賬面回報 100%,連本金 200%。

初時由理財顧問幫我揀基金,賬面回報都過得去,後來我嫌唔夠進取,唔使理財顧問幫我揀,改為由自己揀,但賬面回報差咗。

其實回報好大程度睇你揀咩基金,如果你選擇由保險經紀 / 理財顧問幫你揀,則睇你揀唔揀到個叻嘅保險經紀 / 理財顧問。

如果揀錯咗個唔叻嘅保險經紀 / 理財顧問,可以換過個嗰喎。
之前有另一間公司嘅理財顧問叫我將份單轉畀佢跟,但我根本係唔鍾意由人哋幫我揀基金,鍾意自己揀,換同唔換無分別,所以無轉份單畀佢跟。

101 保單係保險,有別於基金,有啲人被保險經紀 / 理財顧問誤導,當咗係基金。
101 保單有保險層面嘅收費,呢個收費可能比基金層面嘅收費仲多。
基金只有基金層面嘅收費,101 保單則既有基金層面嘅收費,亦有保險層面嘅收費。

要買 / 供基金,應該直接買 / 供,千祈唔好用保單買 / 供呀!
證券行(如富途)、銀行(如中銀)、基金公司(如摩根、富達)都可以直接買 / 供基金,均沒有保險層面嘅收費,沒有年期限制,可隨時增減投資額,可隨時贖回,她們之間所不同的是認購費、最低投資額、可選擇的基金數目及交易嘅截數時間。

唔只 sale 唔好盡信,自己都唔好盡信。

子爵府

qpalzm 發表於 22-2-15 22:44
101呢D賬面唔會蝕, 只係保證回報得1厘以下咁解。

話雖如此, 如果存款利率升高過一厘, 而佢又派得好少非保 ...

到而家你都似乎仲係懵盛盛,
101 保證回報 1 厘?
101 賬面唔會蝕?
派?

101 係保險,交咗保費之後可以將保費分配喺基金度(唔分配喺基金度都得,我試過幾個月有部分保費無分配喺任何基金度),保單價值睇基金升跌而定,可以大幅低過所交嘅保費,無任何保證,無 1 厘保證。1 厘係如果你死咗,會畀返保單價值嘅 101% 你嘅受益人,例如你已交咗 $10,000 保費,由於基金跌咗(以及支付咗保險嘅收費),保單價值得返 $5,000,咁如果你死咗,你嘅受益人就可以得到 $5,050($5,000 嘅 101%)。呢點都唔知就買,唉,真係…!

人壽保險係有紅利派,人壽保險唔使睇投資能力。但 101 保單並無紅利派,101 保單價值係睇基金,回報係睇基金升跌,睇你嘅投資能力。同一個 plan,可以有人賺有人蝕,可以有人賺多有人賺少,可以有人蝕多有人蝕少,係投資能力強弱嘅分別,能力高,回報可以高過人壽保險,能力低,可以負回報。

子爵府

qpalzm 發表於 22-2-15 22:28

呢份係中人壽, 屋企人仲有幾份新D嘅係保城同友邦, 且 ...

100 萬分 8 年供 101 保單?
如果 8 年前無 100 萬,點攞嚟買樓?

子爵府

2024年龍年勳章

101保險咯,我未買保險前都聽過佢大名,祝你好運

子爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 22-2-16 12:12
到而家你都似乎仲係懵盛盛,
101 保證回報 1 厘?
101 賬面唔會蝕?

就是咯,101保險嗰大名簡直吾識保險都知咩事,101保險好多年前都已經講緊佢有幾伏

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

choyki 發表於 22-2-16 11:41
「派」?
我估你意思係賬面回報吧。

其實我屋企個D係15年期的年金黎, 因為有少許保險成分, 所以我叫佢101啫(係咪應該叫第個名?)

呢份供款係分兩年共比100萬, 第6年保證回本, 第15年期滿保證金額約124萬幾, 計返保證年利率約1厘. 而投保時預期(非保證)15年期滿金額約191萬幾, 計返非保證年利率約4.5厘. 最新預期(非保證)15年期期滿金額已減至約168萬幾, 計返非保證年利率減至約3.5厘.

佢的非保證金額係基於保險公司的內部回報率(IRR)而非基金, 賬面係唔會蝕, 只係鎖住舊錢至少6年咁解.

子爵府

qpalzm 發表於 22-2-16 23:03
其實我屋企個D係15年期的年金黎, 因為有少許保險成分, 所以我叫佢101啫(係咪應該叫第個名?)

呢份供款係分 ...

「年金」同「101 保單」係兩樣唔同嘅嘢,牛頭唔搭馬嘴。
「年金」唔使有投資能力,「101 保單」要有。
「年金」期滿一定唔會蝕,「101 保單」則可能會蝕。

照你所講,亦唔應該係「年金」,「年金」應該係每月派返一舊錢畀你。
你嗰隻應該係「儲蓄保險」(人壽保險的一種)。

人壽保險(定期、終身、儲蓄)
https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/life-insurance.page

年金
https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/annuity/index.page

投資相連壽險(101 保單 / 105 保單)
https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/ilas/index.page

各類保險
https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/product-overview.page

儲蓄保 vs 扣稅年金 vs 投連險 vs 萬用壽險 回報用途風險比較
https://wealth.hket.com/article/3030906/

子爵府

ar_mak 發表於 22-2-16 16:03
8年前,即2014 ,我地一齊回顧一下。

我有本 2008 年 4 月由中華書局出版的書,書名《財務策劃全透視》,裏面已有提及「投資相連計劃」,較 2014 早 6 年。

目錄
第一部 基本篇:財務策劃的基本概念
第二部 保障篇:保險產品的分類及特點、投資相連計劃
 2.3 投資相連計劃(Investment Linked Plans)
  2.3.1 投資相連計劃的特性
  2.3.2 投資相連計劃的分類:直接基金與影子基金
  2.3.3 儲蓄計劃種類的比較:優點與限制
第三部 投資篇:基金投資的概念、分類及特點
 3.1 基金投資的常見誤解
 3.2 基金的分類及特性
 3.3 投資基金的途徑
 3.4 建立合適的基金組合

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至